Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Jeg er lærling på siste året og jeg føler jeg har god kontroll på det jeg burde før fagprøven. Men feilsøking er vanskelig. Det blir så mye faktorer å sette i sammenheng og jeg blir mast på av firmaet om fortgang. Men jeg vet ikke hvor jeg skal starte og jeg blir stresset og ukonsentrert når jeg blir pustet i nakken slik. Til slutt overtar montørene og jeg føler meg ubrukelig. Jeg gruer meg i blant til slike jobber og kan sove dårlig. Jeg vil jo gjøre en god jobb.
Hvordan blir man god på dette? Hvordan klarer folk å beregne hvor lang tid det vil ta på forhånd?
Bakgrunn før jeg stiller spørsmålet mitt, jeg har fagbrev som elektriker med fagskole fordypning i enkeltfag innen elektro. Har 9 års erfaring som elektriker i landbruk, næring, industri og bolig, så kan litt. Men har de siste 2 årene jobbet som Instrumentering & automasjons ingeniør i oljen.
Jeg har et gård/småbruk mitt eget, der jeg skal få solceller installert og må oppgradere fra 2fas til 3fas anlegget som jeg ser for meg. Legger nedenfor en liten tekst beskrivelse ifra gate til slutt på hvordan anlegget skal bli seende ut, er noenlunde likt som det er nå
Inntak fra gaten
230V IT-nett
PFSP 4G16MM2 til en knivskuff NH00 sikringer i et kott i seg per dags dato er 2 i bruk men ønsker 3 Fas 63A >>
>> ifra sikring skuff vil det gå en 4G16mm2 Powerflex til nytt målerskap med 1 rad fram til første jordfeilbryter vil det være kortslutnings strømpe på Powerflex eller dobbelisolert RK i bruk, grunnen til nytt målerskap er at gammelt skap har lite plass i seg, og ny måler må på plass uansett grunnet overgang fra 2 til 3 fas og at det skal solceller på plass ( Knivskuff, nytt målerskap og bolig skap er 2 meter ifra en annen)>>
>> ifra nytt måler skap vil jeg sette inn kombivern , Overspenningsvern , og etter måler er tanken at det blir satt opp 40A 3-fas sikring som sikrer tavle i bolig, etter sikringen blir det en jordfeilbryter for stiger ledning til bolig tavle 300mA.
Og en 63A sikring til løen som har sin egen 300mA jordfeilbryter og hvor i første fordeling vil sikre ned til 40A videre til forbruk kurser, i første fordeling vil det også settes opp sikring 63A og jordfeilbryter type B for solcellepanelene. De har jo ikke last men gir av strøm, solcelle anlegget er 22,2KW som vil si en teoretisk maks på 56A. De fra solcellespesialisten sier dette er sjeldent det er slik over mange timer om i det hele tatt
Selektivitet er ivaretatt slik jeg tolker det, og samtidighetsfaktoren på de 2 byggene er relativt lav.
Vil dere si dette er en god løsning?
På Forhånd takk for alle gode svar :D
Hei. Hjemme hos meg er det 20A sikring og 4mm2 kabel skult i vegg som går til platetopp stikkontakten. Avstanden fra sikringsskapet til denne stikkontakten er ca 5-6 meter. Fra denne stikkontakten er det koblet videre en 2,5mm2 PFXP kabel åpent på vegg ca 6 meter bort til en nedtrappingsmodul med en 16A automatsikring. På denne modulen har jeg innebygget 2 stikkontakter som er sikret på denne 16A sikringen. komfyren og mikrobølgeovn er støpslet inn i disse stikkontakter.
Spørsmålet mitt er om 2,5mm2 PFXP kabel er nok eller burde denne også vært 4mm2?
Nedtrappingsmodulen er jo sikret mot overbelastning med denne 16A sikringen men selve de 6 meter med kabelen frem til denne modulen er sikret med 20A sikring. Dette da min stikkontakt for platetoppen er sikret med 20A i sikringsskapet.
Håper på et svar.
Når det gjelder massasjebad, der karet er levert med ledningstamp på 1 meter, og monteringsanvisning forklarer tett boks med strekkavlastning. Kan dette utføres under kant av karet mot vegg dvs ifølge baderomssoner innafor sone 1? Monteringsanvisning beskriver at utstyr tilhørende badekaret skal sikres mot direkte sprut, men ifølge soner er dette også i sone 1. Eg finner ingen direkte krav til plassering av tilkopling annet enn at det må ut i sone 2, men det virker unødvendig å plassere boks ved siden av synlig, når kabel uansett går tilbake og forsyner 230v komponenter på karet.
Hei,
Flere steder på forskjellige e-verk har jeg målt en lavere IKmin på inntak enn hva som er oppgitt. Har flere opplevd dette? Er jo ikke helt bra om akkurat denne oppgitte verdien er høyere enn hva man faktisk måler.
Denne vart i utgangspunktet omtalt som berøringssikker, men har forstått det slik en ser den som blank og det har nokre konsekvenser i forhold til berøringssikker når du skal jobbe på den?
Hei,
Kan jeg bruke jordfeilautomat xdigital type F til Easee Home elbillader? Takk for rask tilbakemelding.
Mvh
William
Ifm problematikk rundt potensielt forhøyet strøm i N-leder, ved tilkobling av 3-fas 230V IT nett mot elbil, som er designet for bruk i TN-nett, fremkommer formel for å vise til at strømmen øker i N-leder: In = √3 ((IL1 + IL2)/2)
Se vedlagte link: https://www.emobilitynorway.co...
Hvordan utledes denne formelen?
Gjelder kravet om fast tilkobling eller industristikk for VVB bare i bolig? Så hvis man for eksempel setter opp en ny 2000W VVB med ny kurs til personalavdelingen i en dagligvarebutikk, så kan man plugge den i en shuko kontakt dersom produsenten leverer berederen med et støpsel?
I forbindelse med utfasing av T5,T8 og kompaktlysrør kommer produsenter med erstatninger, f.eks Osram SubstiTube, som skal kunne erstatte eksisterende lysrør der det er elektronisk forkobling, og man skal erstatte både rør og starter ved tradisjonell forkobling. Det reklameres også med konverteringssett med diverse wago, en mikrosikring og et typeskilt, der man fjerner forkobling og erstatter med dette.
Fra leverandøren: "Etter omkobling kan lysrør ikke lenger brukes i armaturen, bare LED lysrør. Dette bør for eksempel nevnes på armaturens nye typeskilt. SubstiTube LED lysrørene er allerede utstyrt med et passende klistremerke."
Hva er tankene rundt dette, det virker jo å være i konflikt med FEU §26 - utforming og endring av merking.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.