Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
I IT 230V anlegg er det vel krav til "varsling" eller en form for deteksjon av jordfeilstrømmer på kurser?
Spørsmålet mitt er om det er "nødvendig" eller lurt å anbefale til kunde å ha jordfeilbryter på en kurs til elbil lader i et 230V IT anlegg selv om det er en moderne lader med RDC-DD (6 mA DC) i samsvar med IEC 62955 / Innebygget jordfeilvern Type-B (30mA AC /6mA DC)?
Vet det blir gjort installasjoner på litt forskjellige måter. Noen elektrikere velger å montere med jordfeilbryter eller jordfeilautomat. Noen velger å gå for kun automatsikring.
Hva blir den beste og mest "riktige" installasjonen av følgende i 230V IT anlegg?
1. F.eks 32A automatsikring (uten JFB) > PFXP 5G6mm2 > Lader med RDC-DD (6 mA DC)
2. F.eks 32A jordfeilautomat eller "automat+jordfeilbryter" > PFXP 5G6mm2 > Lader med RDC-DD (6 mA DC)
Vet at kursen blir dobbeltisolert ved bruk av PFXP. Ved bruk av PFSP kategoriseres vel ikke kursen lenger som "dobbeltisolert" og det blir "klart" nødvendig med jordfeilbryter i IT 230V anlegg.
I 400V anlegg er det vel ikke nødvendig med jordfeilbryter så lenge det er dobbeltisolert.
Har forstått det slik at denne kabeltypen ikkje er å rekne som berøringssikker lenger.
Den er då å regne som blank linje? hvilke andre krav legger dette når du skal jobbe på pex?
Hei.
Jeg skal koble et nødstrømsaggregat til en hovedtavle i et næringsbygg, og har et par spørsmål rundt dette.
Skal legge 300mm² cu enledere, to stk til hver fase pluss N på kabelstige.
Hvordan bør dette forlegges?
Spesielle hensyn jeg må ta?
Utjevningsjording?
Eneste instruks fra installatør var at jeg må legge med så god avstand mellom lederne som mulig. Føler for å dobbelsjekke dette før jeg setter i gang...
Hei,
Etter som mrflex er blitt vår nye multikabel har det dukket opp noen spørsmål og problemstilling rundt dette. Ta til eksempel opplegg til EL-billader, her brukes som oftest 6mm2 som i noen tilfeller lastes med 32Amp som skal gå fint i forhold til kabelens-strømføringsevne ved 90gr max belastning, men komponentene er jo kun påstemplet 70gr. Dette gjelder også om en går fra tks-skapet og inn til bolig med mrflex- 10mm2 som kan belastes med 50Amp uten særlig problem, men tilkoblingene på vernet samt vernet i seg selv er ikke beregnet for slike temperaturer? er det da greit å nytte seg av denne kabelen, eller bør en gå opp i tversnitt for å holde en max temperatur på 70gr.
helsing Ronny
Hei,
Vi har et eldre anlegg hvor jordelektrode er forlagt i sjø (saltvann) med kobberplate. Finnes det en god måte å måle og dokumentere denne jordelekroden på? Hvilke type instrument?
Tanken er da å ha en god og enkel målemetode slik at vi kan følge denne opp årlig, for å kvalitetsikre at overgansmostanden ikke er markant økende.
Dei faglige kvalifikasjonene er greie, men en eller to personer ved arbeid på batterianlegg?
Er det påbudt med vern direkte etter tilkobling/ladeplugg for en båt/skip for å sikre mot overstrøm eller kan dette bli ivaretatt av landanlegget?
Spørsmålet gjeleder for både høy- og lavspennings lading. Det er å anse som to forskjellige anlegg/installasjoner hvor grensesnittet er ved tilkoblingsplugg for lading på båten. Er det krav om vern direkte etter plugg uavhengig om man kan verifisere at overstrømbeskyttelse er ivaretatt av landanlegget?
Hei,
Synes det er noe diffust hvilke beskyttelsesmetoder som skal brukes i TN-anlegg (industri). Slik jeg forstår det skal alle almenne stikkontakter ≤ 32 A beskyttes med jordfeilvern. Gjelder dette også hvis du velger en annen beskyttelsesmetode som f.eks dobbel isolering, eller vil da kravet om jordfeilvern frafalle? Er det praktisk gjennomførbart å dobbelisolere en forbrukskurs til f.eks en 16A 3-fase stikk?
Hei alle sammen,
Dette er kanskje feil forum å stille spørsmålet, men jeg har et spørsmål om antall downlights på badet vi bygget. Elektriker sier at vi har prosjektert for få, og vil gjerne få innspill fra dere.
Badet er 5,7 kvm og vi har 5 spotter + to punkter på vegg over speil. Tenker dere at det blir nok med 8W spotter her, eller bør vi ha flere lyspunkter?
Takk for hjelpen og si ifra om dette er mer av et design spørsmål!
I et meste av litteratur (f.eks. Normguiden, kortslutningsberegninger fra Nelfo), lærebøker, kurs, sider på nett osv. står det at berøringsspenning regnes ut ved Uc = Ra*Id,maks. Hvor Ra er installasjonens overgangsresistans til jord. Men dette er vel en sannhet med modifikasjoner. NEK400 definerer ikke berøringsspenning som spenning mellom feilsted og jord, men som spenningen mellom to ledende deler (hvor den ene i noen tilfeller kan være jord). Så for tilfellet med berøringsspenning ved jordfeil i IT-nett vil jo maksimal forventet berøringsspenning komme an på hvilke potensialer du kan komme i kontakt med. I tilfellet inne i et bygg, der alle utsatte ledende deler er sammenkoblet, og hvor alle innkommende ledende deler er koblet til hovedutjevning, og hvor alt dette igjen er koblet til felles jordelektrode, så vil man jo aldri komme i kontakt med «sann jord». Man vil altså aldri utsettes for spenningen over jordelektroden i en feilsituasjon ettersom alt du kan berøre inne i bygget er koblet sammen før jordelektroden. Berøringsspenningen vil da være spenningsfallet over beskyttelsesleder frem til hovedjordskinna. I tilfellet der utstyr er separat jordet vil det imidlertid være nødvendig å også inkludere spenning over jordelektroden. Og etter hva jeg kan se skilles det på akkurat dette i NEK400 411.6.4. Så hvorfor oppgir da alle steder at berøringsspenning er Uc = Ra*Id,maks, uten å nevne at dette kun er for noen få tilfeller. Er det dette som er kravet i NEK400? Snakker her om inne i et bygg, ikke for stikkledninger, utendørs installasjoner osv. der vil jo «sann jord» kunne være tilgjengelig
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.