Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Skal det ved IT-nett tres på kortslutningssikker strømpe på ledere i stikkledning før terminering i tilknytningsskap?
Hei!
Har et spørsmål om hva som gjelder for to-polig brudd i 48 V DC anlegg med batteri. I telekom er det vanlig med jordet + (TN system), så da er det fra leverandør ikke satt inn sikringer på + pol, men kun i - pol. Dette gjelder både fra batteri til likeretter, og ut på lastkurser. Har fått henvist at vi må følge NEK485:2022, der det står at:
5 Utkobling og skille
Det skal være utstyr for utkobling av installasjoner med batteri fra alle forsyningsledninger for innkommende og utgående kretser og fra jordpotensial. Dette utstyret kan være:
- effektbrytere, brytere;
- plugger og stikkontakter;
- utskiftbare sikringer;
- forbindelsesledd;
- spesielt utformede klamre.
Utstyret skal være egnet for likestrøm og gi tilstrekkelig separasjonsavstand i samsvar med relevant
standard.
Denne teksten finner jeg ikke i NEK 400:2018, er dette kravet nytt?
Mvh Sverre
Hei, sitter litt fast med forberedelses oppgaven, noen som har tid til å hjelpe litt?
Oppgave 1)
Du skal dokumentere (overbelastning, kortslutning, elektrisk sjokk, samt spenningsfall) til 2 nye kurser, oppvaskmaskin (3200 watt) samt en induksjonsplate (6500 watt) Dagens sikringer er av typen UZ. Foranliggende trafo er opplyst til og være 500KVA. Eneboligen står på fuktig sand og er et IT-anlegg fra 1975.
Det skal benyttes PN (skjult) og 2,5 kvadrat til oppvaskmaskinen. Ved sluttkontrollen måler du lk min til oppvaskmaskinen til 180 Amper, mens til komfyrkursen måler du 308. Ik maxs er oppgitt til 4 KA. Hvis du mangler opplysninger lag egne forutsetninger.
Tusen takk for bryet.
Hei
NEK399:2022 avsnitt 6.9 sier det skal etableres eget TKS skap per bolig. Samtidig finnes det løsninger med TKS skap med plass til 4 stk. målere - som en skulle tro var godt egnet til en 4mannsbolig. (2+2 enheter).
Hva er egentlig korrekt definisjon av avsnitt 6.9? Slik jeg definerer begrepet "bolig" i NEK399 skal det være separat TKS skap per boenhet.
Renault Twizy
Denne bilen, definert som motorsykkel trekker 2kW ved lading.
Kommer med fast ladeledning, med støpsel.
Nå som det ikkje er lov lenger med 10A / stikkontakt løsning, sier leverandøren at man må brukke overgangsledning.
Sette opp ladeboks, med overgangskabel til Schuko er for meg komplett idiotisk. Noen som har noe innspill her?
Noen spørsmål ang. utjevning av sluk på bad. IT nett uten tjømemuffe i begge scenarioer:
Beskriv gjerne erfaringer. Har aldri vært borti dette før...
544.1 sier følgende om dimensjonering av utjevningsledere: Ledertverrsnittet for utjevningsledere for beskyttelsesformål for tilkobling til hovedjordklemmen/hovedjordskinnen skal være større eller lik halvparten av største ledertverrsnittet som er benyttet for beskyttelsesjordledere i installasjonen.
Jeg leser dette slik at dersom jeg har en installasjon med verksted og kontorlokaler, og har en elkjel med ledertverrsnitt 4g95AL, så må alle utjevningsledere i kontorlokalene minst være 25mm2, selv om kontorlokalene kun har 3g2,5 som ledertverrsnitt.
Spørsmål 1:
Spørsmålet er satt litt på spissen, og jeg ser tydelig hva NEK'en skriver, men lurer på om det kan være mulig å gjøre en egen risikovurdering her, feks at i områdene rundt elkjelen (teknisk rom) så brukes 25mm2 som utjevningsleder, mens i områder utenfor elkjelen (kontorlokaler) brukes 6mm2 som utjevningsleder?
Spørsmål 2:
Kan man bruke formelen i 543.1.2 for å "senke" kravet til utjevningsledere også?
Ta eksempelet med en elkjele (største ledertverrsnitt i installasjonen) som skal ha 4g95AL. Ved å sette en jordfeilbryter på feks 300mA i forkant, kan man kanskje redusere kravet til beskyttelsesjordlederen fra 95mm2 til 6mm2...
Da vil jo også alle utjevningsledere kunne legges som 6mm2. Har jeg forstått dette riktig?
Hei
Har en del anlegg med flere parallelle generatorer uten tilknytning til eksternt forsyningsnett, dvs. utelukkende øydrift. Anlegget er utført som TN-S, og N-leder er kun forankret til jord i hovedfordeling. 4-polte brytere fra generator.
Det har kommet opp et spørsmål ang. hvorvidt det burdet vært 3-polt brudd fra generatorer. Dette på bakgrunn av at selve generatorstyring (spenningssensing) og den motoriserte generatorbryteren henter styrestrøm oppstrøms fra generatorbryteren. Dvs. at når generatoren er i drift, og generatorbryteren er åpen så er nevnte utstyr i praksis tilkoblet N-leder uten forankring til jord.
I tolkning 11 er det presisert at forbindelsen mellom nøytralpunktet hos generator og punktet hvor N-leder forbindes til PE ikke skal være tilkoblet noe forbrukerutstyr. Det vanlige arrangementet for slikt utstyr er at det blir hentet ut spenning før generatorbryter (oppstrøms) via en styrestrømssikring på alle faser + N. Dette er nødvendig for å kunne legge inn generatorbryter ved hvis tavlen er mørk i utgangspunktet. En kommer ikke unna spenningsmålingen som generatorstyringen benytter til beskyttelsesformål, synkronisering, beregning av effekter etc.
Hvordan bør en håndtere dette?
Har en oppgave å sette opp 3 industristikk som skal styres av kontaktorer som igjen er styrt av et uke-ur. (Malmberg Ukes-Ur).
Det skal i tilegg monteres bryter for overstyring av uret.
Noen som vil hjelpe meg med et koblingskjema for dette?
Hvis noen vil hjelpe over telefon eller via nettsiden er jeg åpen for å betale for "privattime"
Tusen takk
Hei
Liten sak jeg grubler på jeg ikke finner helt ut av.
Bytte av gammelt sikringsskap med UZ elementer som inntakssikringer eksempelvis på loft - ingen OV i skap. Det monteres nytt overbelastningsvern i sikringsskap for installasjonen.
Men, kan UZ elementene på loftet brukes opp som kortslutningsvern for installasjonen? Så klart gitt det er selektivitet osv., samt at det ikke er tegn til varmgang eller lignende. Eller må vi bytte til nytt KV? Det er jo i mange tilfeller enkelt å kunne bruke opp det som sitter der.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.