Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Stikkledning PFSP

På eit IT-nett kor elverket har lagt PFSP heilt inn til sikringsskap, er det mulig å benytte seg av regelen med klasse 2 og 30mA eller vil ikkje dette være relevant her kor stikkledninga som ikkje er dubbelisolert går rett i OV i hovedfordelinga?

Spurt ${formatDate(1669236720)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Overgangsmotstand

Kjære forum :)

Har 2 caser angående overgangsmotstand som jeg håpte dere hadde noen synspunkter på.

1. Installasjon fra 90-tallet. Ra=400ohm, 60ohm med everksjord tilkoblet. Idmin 50mA, Idmaks 200mA. Det er i senere tid etatblert en hovedkurs til garasje 5m fra huset, PFSP med 100mA jfv. Vil denne hovedkursen utløse "nytt krav" til overgangsmotstand, og er det i tilfelle iht. idmaks = 250ohm eller 100ma jordfeilvern = 500ohm?

2. Installasjon fra 50-tallet. UZ-elementer. Idmin:250mA, Idmaks: 1000mA. Under øvrig arbeid på installasjonen ble det oppdaget at installasjonen ikke har fungerende jordelektrode (gammelt vannrør som er byttet til plast). Anmoder kunde om at dette må utbedres umiddelbart. Alt vil jo øke elsikkerhetsnivået betraktelig, men hva vil egentlig kravet til overgangsmotstand være her? For en Uc på 50V må en ned på 50ohm.


Som det står både i normguiden og montørhåndboka er vel ingen av disse casene mulig å tabellavlese? Vil tilføye at min erfaring med tabellavlesning kontra måling er et like stort sprik som Moxnes kontra Listhaug.

Spurt ${formatDate(1669157280)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
23 år, Spørsmål & råd.

Hei, jeg er en 23 år gammel mann som tok fagbrev som elektriker i April 2020. Jeg har ikke jobbet som elektriker siden da på grunn av koronaen gjorde det vanskelig p få jobb.
jeg ble arbeidsledig i 1 år før jeg ble lærling igjen som Telemontør. Per idag er jeg da telemontør lærling, noe jeg ikke trives med.

Jeg vil gjerne få brukt det fagbrevet jeg allerede har og bli elektriker igjen. Men siden jeg fikk null arbeidserfaring etter fagprøven så er jeg veldig usikker på megselv i praksis + jeg har allerede glemt masse som jeg burde kunne fordi det er 3,5 år siden jeg jobbet som elektriker sist.

Dette gjør det vanskelig for meg å søke jobb som elektriker. Har høye forventninger av meg selv, men vet at jeg ikke greier å møte de forventningene nå etter så mange år uten å jobbe i faget.

Føler at fagbrevet mitt er urelevant fordi jeg husker nok ikke stort mer nå enn det en lærling i slutten av lærlingløpet kan. Tips til hva jeg kan gjøre med dette??

Spurt ${formatDate(1669139400)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Spørsmål

Hei

Har en oppgave som handler om installasjon i garasje.

hvilken norm skal jeg bruke her?

Er det bolignormen eller industri?

Spurt ${formatDate(1669022760)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Hovedutjevningsforbindelse eller beskyttelsesleder hovedkurs

Har rota vekk gamle normguiden og avventer 2022-versjonen som kommer om en måneds tid, så jeg har lite referanser til NEK, men har noen spørsmål vedr. tverrsnitt på jordinger. Tidligere har jeg lært at i mindre installasjoner (les:bolig) er 6mm2 tilstrekkelig som både jordingsleder og hovedutjevningsforbindelser (unntatt at det som skal i bakken skal være min. 25cu. Om produsent av overspenningsvern krever høyere tverrsnitt enn 6mm2, må tverrsnitt økes til det produsent krever).

Hva er egentlig kravet til tverrsnitt på PE-leder ved en hovedkurs? Forutsetter normal boliginstallasjon med maks 63A OV. Største forbrukerkurs i installasjonen er 6mm2. Er PE-leder til hovedkursen å betrakte som en beskyttelsesleder eller en hovedutjevningsforbindelse? Hvis man har en stigeledning til underfordeling fremført som klasse 2, la oss si 16mm2 RKK er det ta tillatt å legge en separat 6mm2 G/G eller skal denne være iht. 543.1.1 (samme som faseledere)? Siden hovedkursen er utført etter 412 kan det jo i utgangspunktet ikke oppstå en feilstrøm her. Må hovedutjevningsforbindelser fra diverse fordelinger i installasjonen gå direkte til hovedjordskinne? (fordeling der jordingsleder til tjømemuffe og jordelektrode er tilkoblet) eller kan den gå via PE-skinner i andre etasjefordelinger?

Ville disse spørsmål stilt seg annerledes om hovedkursen ikke var klasse 2? Si at det var trekt PN i felles rør e.l.

Spurt ${formatDate(1668861960)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Samsvarserklæring

Må man levere samsvarserklæring på absolutt alle jobber? Tenker da på arbeider som f.eks montere ringeklokke (på batteri), bytte av bryter, kanskje bare deksel på stikk/bryter. Noen ganger så er det kanskje bare snakk om å verifisere kontinuitet på jordet stikk. hvor kunde selv har koblet på jording som manglet.


Det finnes mange eksempler at det føles veldig rart å levere samsvarserklæring. Hva er 'fasit', om det finnes?

Spurt ${formatDate(1668809580)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Minste kortslutningsstrøm IT nett

Når det gjelder beregning av utkobling minste jordslutning/kortslutning i IT-nett, så har man ij2pmin ved "tenkt identisk kurs" om man utelater jordfeilbryter. Når jeg søker opp begrepet sier det at Tenkt identisk kurs regnes tilbake til den nærmeste foranliggende fordelingen med jordelektrode/utjevningsforbindelse.

Betyr dette at sålenge man kun har en kurs i hver fordeling i anlegget uten jordfeilbryter, så kan man ta hensyn til Ik2pmin ved beregning av alle kurser i anlegget?


Altså at en jordfeil på trafo eller andre underfordelinger i anlegget ikke gjør at man må ta hensyn til Ij2pmin på en kurs uten jordfeilbeskyttelse? Stigerkabel til fordelingen regnes kanskje også med her, så da må man muligens ha jordfeilbeskyttelse på alle kurser uansett, med mindre man dimensjonerer vern og kabler for Ij2pmin? Siden selv om det ligger en pfxp som stiger her så er jo denne kun dobbeltisolert, og ikke kortslutnings- og jordslutningssikker.
Regner man også med selve inntakskabelen her?

Høres dette riktig ut?

Et helt annet tilfeldig spørsmål:

Lurte også på etter å ha lest denne tråden om det stemmer at Febdok ikke tar hensyn til særnorske krav som personbeskyttelse osv.? https://www.trainor.no/forum/f...

Spurt ${formatDate(1668805920)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Campingvogn - husvogn - produsert i utlandet

Hvilke regler skal man forholde seg til her. Både campingvogn og husvogn kan plugges inn i en stikkontakt av varierende slag (og størrelser). Utgjør det et skille for hvilke forskrifter som gjelder? Det står noe om dette i elsikkerhet nr 72.

Saken er jo at vogner som produseres i utlandet ikke installeres slik som vi gjør her. Valg av utstyr og utførelse er forskjellig.

Har vært borti en husvogn (uten hjul - ligner en liten hytte), der installasjonen ser fin ut i finishen, men ser man nærmere etter er det ikke like bra. Det er brukt PFXP som er avmantlet utenfor bokser, ingen strekkavlastning, ikke veggboks heller noen steder, bare wago rett i veggen, drivere til lys stappet opp i isolasjonen, rk til varmefolie, ikke RKK, ikke rør, 1-polte sikringer.

Hvis eier har samsvarerklæring på at el-installasjonen er riktig og monteringsanvisninger er fulgt, (selv om det ikke ser sånn ut), er det godt nok mtp at vognen er plugget inn, og installasjonen som er registrert er et målerskap med en stikkontakt utstyrt med allpolig brudd og jordfeilbryter?

Spurt ${formatDate(1668781620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jordfeil på varmekabel, slår ikke ut jordfeil bryter

Hei, jeg har målt 0,35 M ohm på varmekabelen på soverommet mitt, når den er stilt inn på 20 grader slår ikke jordfeilbryteren ut, men når jeg stiller den over 25 grader slår jordfeilbryteren ut etter ca 10-15 min. Siden det er jordfeil på kablen kan jeg koble ut jord lederen eller blir dette farlig. Kablen ligger på netting med 4 cm betong over seg.(tre gulv overalt)

Spurt ${formatDate(1668772500)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
FSE § 7 overordnet planlegging - øving i nedfiring av nødstedt person

I veiledningen til §7 er det kun beskrevet at personell som arbeider i luftledningsanlegg skal minst en gang i året øve nedfiring.

Tidligere har e-verk og entreprenører ofte gjennomført dette internt i virksomheten. I REN-blad 2014 beskrives arbeid i høyden, og bla. opplæringskrav, og krav til opplæringsvirksomhet og instruktører. De inneholder en betydelig innstramming. Det er vel kun større selskap og steder som Tranamarka ol. der det kan stilles med anlegg og resurser for å dekke disse kravene.

Hvordan ser dere på hvor forpliktet "bransjen" er til å følge bransjestandarden i form av REN blader, i hvert fall i en overgangsperiode ?

Vi så for oss å gjennomføre på "gammelmåten" med dukke eller arbeidskollega fra stolpe/platå i år. Inntil noen kan tilby tjenesten. Her er det vel et marked for noen, og ekstra kostnader for de som er små.

Magne N

Spurt ${formatDate(1668763680)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.