Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
I Nek 400 2022, siden 494,
avsnitt 805A.302.2.2.302.3, står det at kabel må en ekspansjonssløyfe. finner ikke svar på google.no .
Hva er det ? er det en servicesløyfe for vedlikehold eller lett tilgang?
Takk for svar !
Toufik
Hei
Jeg har fått med meg at der er en forskrift som omhandler brudd i N-leder i anlegg som har flere parallelle forsyninger.
Det jeg egentlig lurer på er hvordan dette oppstår i praksis.
Eksempel:
400V TN-S anlegg med en nødstrømsgenerator.
Anlegget ligger ENTEN på hovedforsyning ELLER på generator. (Break before make)
Ifølge forskriften skal ikke hovedforsyningen ha brudd i N-leder for å unngå flytende nullpunkt når generatoren ligger inne.
Jeg klarer ikke helt å se hvordan dette flytende nullpunktet kan oppstå når generatoren er forsyningen, og N leder fra nettselskapet eventuelt er brutt.
Har noen en god forklaring på dette ?
I et styreskap over høyspent effektbrytercelle står bl.a. avgangens relevern samt tilhørende koblingslister for bl.a. bryterstyring.
Skal og må det da være utpekt en LFS, når man f.eks. jobber med feilsøking i dette styreskapet?
Eller hva med når en skifter ut vernet med et nytt som krever riving og nytilkobling av vernet.
Effektbryter er selvsagt lagt ut og lagt i skille når dette arbeidet pågår.
Og hva med når det foretas rutinemessig testing av vern?
Hei!
Vet laveste feilstrøm ut i fra strømkilden vil gi det laveste ik.
Har tatt en beregning : Vi har en Ik miin i utgangspunktet på 15 KA , men når vi kobler til en Generator i paralell så dropper dette til 2 Ka .
Jeg kan se at dette har med at generator gir den laveste ik.
Men hvorfor skjer det?
Er det likt som om en kobler en 100 ohm motstand i paraell med en på 10?
mvh
kai .
Ved en moblisering av utstyr kom vi opp i en tvist rundt denne beskrivelsen av type E konteiner.
Er det slik at en enten har en type E a) eller type E b) konteiner eller skal begge punktene oppfyles?
5.2.5 Type E: Verksted for kaldt arbeidVerksted for kaldt arbeid beskrives som:a) container for forskjellige typer arbeidsoppgaver uten tennkilder og tennkildepotensial (uavhengigav bemanning);b) bemannet (periodisk eller permanent) verktøycontainer for ikke-brennbart materiell eller verktøy.
Ekstra info: Se også type J konteiner merknad
5.2.10 Type J: Lager for ikke-brannfarlig materiellLager for ikke-brannfarlig materiell beskrives som:a) container for lagring av ikke-brannfarlig materiell;b) ubemannet verktøycontainer eller utstyrt for arbeidsoppgaver.
MERKNAD : Dersom det er en liten benk med skrustikke inni containeren, gjør ikke dette nødvendigvis at containertypen må endres til type E
Hei.
kan jeg med grL fagbrev starte ett enkeltpersonsforetak og leige meg ut til ett elektro installasjons firma som hjelpearbeider?
Jeg vil da kun gå sammen med en montør ikke aleine på arbeidsplassen.
I forbindelse med etablering av frittstående garasje tilknyttet en bolig med utvendig 399-skap, ser vi det som lettest å sette opp vern i tilknytningsskapet for denne garasjen, fremfor å legge kabel helt fra sikringsskap og perforere dampsperre og ikke minst estetisk.
Garasjen skal ha ikke ha elbillader nå, men være forberedt for det. Er det noe krav til hvor stor elbillader vi skal forberede for?
Tilknytningsskapet er sikret med 63A neozed, og 40A i sikringsskap. Vil vi da måtte ha eget OV utvendig for garasjen?
Vår foreløpige løsning er å bruke en automat i tilknytningsskap, eks. 25A 4polt, bruke MR FLEX 5G4 frem til garasje, og sette opp en liten fordeling der. Garasjen skal kun ha 1 stk 15A jordfeilautomat til lys og stikk. Da vil det jo etter vår vurdering være nok effekt igjen til en 11kW lader senere.
Men er overnevnte løsning godkjent?
I gamle tavler kommer man ofte borti deler som ikke tilfredsstiller dagens krav til kapsling. Jeg tenker her på tavler som er bygget før 1970. Det kan være komponenter som kan være utsatt for tilfeldig berøring. Det kan være skinner, skillebrytere, sikringsholdere for nh sikringer, kontaktorer osv. Der virker som det var måten man bygde slike tavler på da. Finnes det noen hjemmel der man kan pålegge eier å gjøre noe med dette idag? Holder det at skapet eller rommet normalt er avlåst? Normalt har ikke nyere forskrifter og normer tilbakevirkende kraft.
hvilke kabler kan legges ute, hvilke kabler kan legges i bakken og hvorfor? skriver logg og må skrive om beskyttelsesgrader på kabel?
Hei
Når gjelder kravet til 1,45*Iz og I2
Leste en tidligere sak hvor det var satt inn en 25A sikring til en komfyrkontakt via en 4mm2 ledning i 2001 forlegningsmetode A1, svaret var at dette var greit siden en 4mm2 ledning kunne trekke 26A ved forlegningsmetode A1. Ses dette på som fast last? Er det ikke krav om og ta hensyn til I2 ved fast last? Hvor står dette evt?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.