Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei
Skal legge opp stikk til terrassevarmere i en uisolert utestue for kunde. Hadde i utgangspunktet tenkt å sette opp IP44 stikk, men kan ikke finne timer/tidsbryter i IP44 utførelse. Er det ok å legge IP20 i en utestue. Utestuen er uisolert med glassvegger og tak. Vegger kan åpnes helt opp.
Kan en montere IP20 og sette utstyr med IP20 i sone hvor det ikke kan komme regn hvis vinduer og dører er åpne?
Per
Hvor går skille mellom en elektroreparatør og elektriker?
Har fagbrev som elektroreparatør og det er mange meninger om hva man som elektroreparatør kan gjøre og ikke.
Kan man som elektroreparatør koble til og fra 3 fase i boks på vegg? Eller er dette å regne som fast installasjon og en jobb for elektriker?
Kan man som elektroreparatør f.eks bytte en 3 fase kontakt på som sitter på vegg når både plugg og kontakt er defekt? Eller er det kun pluggen man kan bytte?
Hei,
Fikk spørsmål angående utskifting av et sentralisert nødlys anlegg på rundt 300 lys.
Nå i dag står det 3 sentraler der, de vil bli skiftet ut med en stor sentral. Blir også å bytte ut alle lysene i anlegget. Det er trekt funksjonsikker kabel ut fra tekniskrom til første punkt, men kan ikke finne noe mer ute i anlegget.
Bygget sto ferdig rundt 2010 - 2011.
Planen er å slå sammen flere kurser med tanke på at det er dårlig prosjektert og gjennomført. Dette med tanke på at der er flere kurser med 1-5 lys på og noen med over 20 lys på seg. Planen er også å sone inndele bygget så hvis det skulle gå en kurs, så tenner det området og ikke hele bygget.
I Elsikkerhet 68 står det at ved å bytte foranliggende vern kan det ikke regnes som vedlikehold av eksisterende anlegg, da det mye mulig vil komme en utvidelse på 10-20 lys ser jeg også at Ombygging/rehabilitering av eksisterende anlegg utgår.
Leser jeg dette korrekt?
Har dårlig tilgang til eldre normer og standarder, så er i det hele tatt usikker på om anlegget var prosjektert/installert rett fra begynnelsen. Dette også pga. over 20 lys på enkelte kurser.
Kan vi følge de gamle forskriftene her eller må vi prosjektere nytt etter gjeldende forskrifter fra da jobben ble påbegynt? I dette tilfelle før NEK 2022.
Hei.
Har internkontroll på et elektrisk anlegg i en produksjonsbedrift. Må innrømme at jeg er ikke så stødig på EMC og reglene rundt dette.
Jeg har en sak der det er flere motorer som er styrt via frekvensomformere. Fra omformere går det skjermet ølflex til vanlig blå rundstift og så gummikabel fra stikk til motor.
Blir ikke hele hensikten med skjerming da borte?
Hi. Hva er forskjellen mellom læring og hjelpearbeider? Hjelpearbeidere (utenlandske) som har ofte stor erfaring i bransjen men pga manglende fagskole etc har ikke DSB.
Spørsmål er bør jeg være forsiktig med oppdeling jobb på samme måte som med unge læringen? Kan hjelpearbeider utføre noe del av arbeidsoppgavene selv eller bare med en elektriker?
Driver og bygger garasje. Grunnarbeid er ferdig, og det er ferdig opparbeidet til støping av såle. Det ligger trekkerør for strøm fra TKS til garasjen fra før, men så kom jeg til å tenke på jording. Er det anbefalt med ringjording rundt garasje eller kan man trekke inn cu i trekkerør sammen med inntakskabel? Jeg har ikke brent alle bruer enda, siden det gjenstår å grave ei dreneringsgrøft inn mot garasjen, hvor det er mulig å få lagt ned noe kobberline.
Til info så er jordingssystemet IT.
Jeg er bedriftselektrikker og registrert i elvirksomhetsregisteret. Jeg kan kun forestå drift og vedlikehold på bedriftens lavspenningsanlegg.
Så lurte jeg på en liten sak: har jeg noen form for rett til å kreve at f.eks armaturer og tilførselsledninger som er gamle og sprøe blir byttet ut umiddelbart hvis jeg som elektrikker mener at det er fare for brann eller feil på utstyr som kan føre til farlige situasjoner. Kan jeg kreve at jeg blir gitt nødvendige driftsmidler til å utbedre dette ASAP. Står dette svart på hvit noe sted? ikke for at jeg har tenkt å slå i bordet med det første, men greit å komme med noe konkret dersom det skulle bli diskusjon bare.
Vi skal utføre arbeid veldig nær et spenningssatt brytefelt(bygging av nytt brytefelt og trafobygg).
Det vil være drift i det eksisterende anlegget gjennom hele anleggsperioden. Det er sagt fra BH at det ikke er krav om flammehemmende klær, i og med at spenningssatte apparat blir avgrenset med betongstein. Høres dette riktig ut? det er for ordens skyld vi som entreprenør som står for avsperingsarbeidet mot eksisterende anlegg, er det ikke da krav om flammehemmende bekledning i forbindelse med dette arbeidet?
Hei
I forbindelse med skadesaker har vi en del de og remonterings jobber på eksisterende anlegg.
Hvordan stiller det seg hvis eksisterende anlegg ikke er i henhold og remonterer det som det var før?
Feks kabling ut ifra komfyrkurs 20-25A til 16A stikk? eller lamper som ikke er jordet?
Eller PR feil forlagt (inni vent. rør)
Bør vi pålegge eier å ta merkostnaden eller remontere som det var?
Hei!
Leste på nett at det var ulovlig å lade El-bil på schuko stikkontakt? Betyr det at man ikke lenger får lade på eksisterende 10A kurs med jordfeilbryter for AC/DC jordfeil? Er det tilbakevirkende kraft på dette slik at ladestolpe med schuko må fjernes?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.