Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hvilke formelle kvalifikasjonskrav stilles til foretak som tilbyr- og installerer (monterer og kobler sammen) midlertidige installasjoner på bygge- og nedrivingsplasser (byggestrøm)? Dvs. må foretaket være registrert i Elvirksomhetsregisteret (jf. FEK §3) og/eller ha en Faglig ansvarlig (jf. FEK §7)? Flott om evt. svar begrunnes med henvisning til forskrift.
Også, dersom det følger av regelverk at det i praksis er et eller flere "grensesnitt" i installasjonen som avgrenser hhv. de delene av installasjonen som kreves utført av et registrert foretak (f.eks. elektroforetak) og hva et "uregistrert" foretak kan utføre, så er det flott hvis det kan gis en begrunnelse/forklaring på dette grensesnittet.
Med "byggestrøm" så mener jeg i utgangspunktet installasjoner som er omfattet av NEK 400-7-704. Jeg viser i denne sammenheng til Elsikkerhet 71 hvor Byggestrømssentraler ble omtalt uten at det tydelig var presisert hvilke kvalifikasjoner som kreves for det foretaket som monterer og kobler sammen byggestrømmssentraler (eller "byggestrømsanlegg" for øvrig).
Sakset fra Elsikkerhet 71:
"Den som setter sammen og den som tilkobler byggestrømsentraler til forsyningsnettet vil ha et ansvar gjennom internkontrollforskriften og fel for å påse at anlegget tilfredsstiller gjeldende krav i forskrift og norm. Dette gjelder også intern kabling mellom sentraler..
.. "Definisjoner:? Byggestrømsentraler omfatter både innmatingssentraler, matesentraler,fordelingssentraler, transformatorsentraler, sluttfordelingssentraler oguttakssentraler som ikke kan defineres som veskesentraler.? Veskesentraler defineres som kompakte uttakssentraler som kan bæresmed en hånd og som brukes for direkte tilkobling av arbeidsverktøy".
Hei. Driver å regner ut jord for bolig og er litt usikker hvordan man går frem på utregninger.
IT nett
opgitt jordfeilstrøm 750 ma
ra = 50 / 0.750 = 66 ohm
Hvordan finner jeg ut hvor lang wire kabel jeg trenger for huset? Jordsmonn matjord/leire
Er det noen annent jeg bør tenkte på?
Snekker hadde et lite uhell og kom borti tre rør da han skulle lage en åpning i vegg rett under tavle.
Det førte da til at noen ledere fikk små kutt i seg, med synlig kobber. Lurer da på om det vil være godkjent å bruke krympestrømpe på disse, eller om de må trekkes helt om?
Hei. Jeg har IT anlegg hjemme og huset er bygget i 1985. Nå skal det tilkobles det kommunale vann og avløpsanlegget. Fra før har det vert infiltrasjonsanlegg og dette skal fjernes.
Lurer på i den forbindelse om en trenger å montere tjømemuffe på avløpet når en skal tilkoble det kommunale? Usikker på om det er montert tjømemuffe på avlølet fra før når det er infiltrasjonsanlegg.
Mvh
Bjørnar
Hei. Mener å ha vært borti tidligere at det ikke var lov å ha innfelt sikringsskap i vegg mot bad eller Våtrom. Gjelder dette fortsatt?
I mitt hode om en monterer et sikringsskap mot en baderomsvegg i motsatt ende av dusj eller badekar, er jo sannsynligheten for vannlekkasje i veggen lik 0.
Noen som kan oppdatere meg?
Hei,
Jeg venter på NEK:2018, som er bestilt, men har sett lanserings webinar med gjennomgang av NEK.
I mellomtiden tenkte jeg å gi et forsøk på å spørre her:
1. Hva defineres ladeklart bygg? Og vil etablering av nytt ladeanlegg i eldre blokk gå under dette?(som igjen gjør at man må følge pkt.2?)
2. 824.302.2.2.301.4.2.: "Føringsvei til hvert tilkoblingspunkt skal være dimensjonert for å kunne fremføre et 3-leders ledningssystem(3-fase+N) med kontinuerlig belastning på 32A
Tolkes dette dit hen at det skal forelegges føringsvei eller faktisk at det skal legges feks en 5G uavhengig av om det TN eller IT?
I lanserings webinaret blir det sagt fra Eirik Selvik:
«Føringsvei til hvert tilkoblingspunkt skal altså være et 4-leders ledningssystem(3+N), med kontinuerlig belastning på 32A»
Vi skal i gang med å bygge garasje og må da legge ut kabel fra boligen til fordeling av diverse kurser i garasjen.
I garasjen ønsker jeg å ha en underfordeling til å forsyne loft/lagringsrom/hobbyrom, strøm i garasje til verktøy/utstyr samt belysning og elbillader. Grunnarealet på garasjen blir 50m2 med loft/lagring på toppen.
Utvendig kortslutningsvern er jeg litt usikker på, men tipper 3x80A. OV i boligen er på 3x40A. Jordingssystemet er IT 230V. Inntakskabel til huset er TFXP 50mm2, avstand er ca. 30m fra fordelingsskap til TKS.
Hvor stor sikring bør elektriker legge opp fra boligen til garasje og hvilken fordelingskabel bør benyttes her? Kan man legge en kurs rett fra TKS eller må det gå innom sikringsskap inne i huset? Det skal uansett ligge ledige rør fra TKS til sikringsskap i teknisk rom.
Avstanden direkte mellom hus og garasje er ca. 8m, og avstand fra TKS til garasje er anslagsvis 15m. Her ligger det 50mm trekkerør i dag.
Hvilken type kapsling bør/skal benyttes i garasje til sikringene? Tverrsnitt på kabel fra hus til garasje? Dobbeltisolert?
Er veldig takknemlig for alle tips/råd dere måtte komme med her. For ordens skyld så er det en elektroinstallatør som skal ta seg av selve installasjonen. Av egeninnsats til elektroarbeid blir det kun å trekke k-rør.
Det er intern jordfeilbryter på ledning til utendørs boblebad på 10mA - er det krav til det ? Eller er kravet fremdeles 30mA på jordfeilbryter til disse ?
Hei.
Har litt henvendelser angående etablering av ladestasjoner på eksisterende kurser. Er det slik at dette iht NEK400 ikke er aktuelt, eller kan det risikovurderes?
Eksempel 16A kurs som går til 2-3 utelys. Kan det her risikovurderes å sette opp ladestasjon på denne, og strupe ladestasjonen noe ned?
Eg vil puss opp kjøkkenet og bytt ut komfyren og har ein del spørsmål.
Leiligheta er bygd i 2003 og har følgande kurs tilgjengeleg idag:
-Kurs 1 - 16A til stue og kjøkken (sann som det er no blir den brukt frå alt frå TV, oppvaskmaskin, kjøkkenvifte og kjøleskap til underbenksbelysning / stikk)
-Kurs 2 - 16A kurs til varmtvannstank under benk og ein dobbel stikk på kitchenboard
-Kurs 3 - 25A kurs til komfyr
Slik eg ser før meg med den nye kjøkkenet med seperat induksjonstopp og steikeovn er å enten ta i bruk ein 16A "nedtrapper" på kurs 3 eller få steikeovn til å gå på kurs 2 sammen med varmtvannstank iom. den andre kurset er allereie veldig belastet. Det vil vær svært vanskelig å legge ny kurs iom. leiligheta er bygd med betongvegg...
Kva som er forskriftsmessig løysning for dette anlegget frå 2003?
Eg som fagutdanna automatiker har vel ikkje lov å gjøre noe av dei endringane nemnt ovanfor? Eller har eg lov viss eg klare å finne eit firma som vil gå gode for meg?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.