Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Denne eksisterende trafoen skal det kobles ett 400V industristikk på.
Den er allerede koblet i 400V på sekundær siden, men det jeg stusser på er at nullpunktet tilsynelatende ikke er jordet. Det er ingen lask mellom, og jeg måler rett over 30V potetensialforskjell, rett på terminalene i trafoen.
I mitt hode er denne strengt tatt IT og for at jeg skal kunne merke fordelingen som TN må jeg laske mellom jord og nullpunktet. Tar jeg feil?
Var på ett oppdrag i en bolig bygget i 1996. Installasjonen var forsåvidt grei, men der var ikke montert kasser på en eneste downlight. Der var også brukt PN i rør mellom hver enhet og ned til dimmerne. Downlightene var 12V/35W. Kunne ikke se noe tegn til varmgang noe sted og der var god lufting rundt da isolasjonen var fjernet cirka 10 cm til hver side av spotten.
Spørsmålet er derfor. Var det krav til kasser på midten av 90 tallet? Finnes det hjemmel for å kreve dette i ettertid eller skal man bare anbefale kunden å skifte ut dagens downligts med nye i LED?
En automatiker jobber idag som hjelpemontør i elektriker faget. Dette har han gjort i flere år. Han har også erfaring med prosjektering av el.anlegg. Han har også VG3 elektriker kurs. Kan han jobbe selvstendig som elektriker, hvis han får grundig gjennomgang av arbeidet han skal utføre før start, og om en montør sjekker arbeidet når det er ferdig?
FSE §2, virkeområde, har som kjent en del unntak.
Det jeg lurer på, er unntak e:
"elektriske anlegg hvor effekten er så lav at den ikke medfører fare for personskade"
Er denne effekten definert noe sted? Eller skal det baseres på en risikovurdering?
Hei!
Har et spørsmål rundt organisering.
1. Hvilke krav stilles til organisering der man har ansatt driftsteknikere hvorav noen er elektrikere. Denne bedriften (bedrift A) eier/drifter både næringsbygg og boligbygg med primært vedlikehold av de elektriske anleggene. Slik jeg har forstått det så må bedriften utpeke en driftsansvarlig for lavspenningsanlegget for dette. Er det ikke lengre krav om at denne må være fagmann hvis det finnes i organisasjonen?
2.Hvis disse driftsteknikerne blir flyttet til et driftsselskap (bedrift B), vil det da være krav til installatør hvis man skal skal foreta vedlikehold på bedrift A sitt anlegg? FEK §7?
Er det krav om å montere overspenningsvern på AC-siden når man installerer solcelleanlegg i et eldre anlegg som ikke har dette fra før?
Eneste jeg klarer å finne om krav til overspenningsvern, er at dette er kun krav på DC-siden HVIS sløyfelengden er større enn f.eks 76m (ved solcelleinstallasjon på boligbygg). NEK400 712.443.101.
Vi har et prosjekt hvor det er gjort en feilprosjektering av konsulenter rundt flere forsyningsenheter på et sykehjem. Tar hver vurdering for seg, og nå som denne feilen har kommet frem litt som følge av tolkning 11 og nye NEK400 så er vi usikre på hvordan vi skal løse dette.
Litt info:
400V 2000A Hovedtavle i eget bygg med trafo vegg i vegg. Skinnepakke for 2500A.
Det går 2 hovedbrytere ut fra tavla til forskjellige deler av hjemmet, da bygget er mer eller mindre delt i to hoveddeler. Et eksisterende rehab del, og en ny del.
Bak den andre veggen i samme bygg står nødstrømsaggregat for nybygget. Dette er tilkoblet på undersiden av bryter til nybygget og følger tilførsel til bygget. Det er motorstyrte brytere som styrer dette og legger ut nett under aggregatdrift.
Inne i bygget er det UPS som er driftet av nødstrømsaggregat, men har skilletrafo foran pga høyre IK verdier.
I eksisterende bygg er det et reservestrømsaggregat inne i bygget. Det er også her en UPS for nødstrøm.
Det er solceller på taket på begge byggene.
Nygbygget er ferdig og det er i forbindelse med eksisterende bygg det har kommet opp. Samtidig så må jeg påpeke at prosjekteringen for nybygget startet september 2020, altså rundt 6 måneder for tolkning 11 ble utgitt.
Det ble vurdert til at ubrutt N-leder ikke var nødvendig pga følgende faktorer:
UPS - Skilletrafo foran. Det vil det også være på bygg nummer 2.
Nødstrømsaggregat - Aggregatet har jordet nullpunkt internt, men det er her utfordringen ligger.
Solcelle - Stanser umiddelbart ved nettutfall som beskyttelse mot øydrift.
Reservestrømsaggregat i bygg 2 - Har nok også internt nullpunkt, men som sikkert da gjør at man får potensielle feilstrømmer i jordleder.
Når det da kom opp tolkning 11 og nye NEK400 så blir man fryktelig svar skyldig ift. at det kanskje skulle vært ubrutt N-leder helt til trafo både fra eksisterende bygg og nytt bygg.
Utfordringen da er at hvis vi må endre på installasjonen til ubrutt N-leder så vil dette være en ganske stor operasjon.
Det vi lurer på om kan være en løsning da er å rett og slett laske forbi bryterne med ledere som kun tilsvarer effekten til de sekundære strømkildene. Det vil jo si et mindre tverrsnitt som går parallelt. Det vil si at N-leder har fullt tverrsnitt ved normal bruk og brytere lagt inn, men vil da ha et mindre tverrsnitt for å ivareta feilstrømmene opp til 350A som er maks for aggregatene.
Samtidig må jeg også si at slik det er mulig å tolke 303.2.1.2 og 551.2.301 så bør det i dette tilfellet være mulig å vurdere dette slik:
Nødstrømsaggregat er tilknyttet installasjonens hovedfordeling. Ergo ikke nødvendig med ubrutt N-leder.
Solcelleanlegg er beskyttet mot øydrift, slik at det vil ikke være spenning som går ut i anlegget ved brutt N-leder eller faseleder. I tillegg er det tillleggsjording ute i anlegget slik 303.2.1.2 beskriver. dette gjelder i begge tilfeller.
Ubrutt N-leder frem til hovedfordeling burde være tilstrekkelig uten å måtte endre hovedbryter på selve hovedfordelingen for å få ubrutt mot transformator siden det faktisk hadde vært OK å ikke ha ubrutt N-leder ved tilkobling i hovedtavle ifølte 551.2.301 da den har det som alternativ.
UPS trenger ikke ubrutt N-leder som følge av skilletrafo.
Det blir lagt ubrutt N-leder til hovedfordeling fra reservestrømsaggregat i bygg 2. Det er også tilleggsjording i bygg 2.
Vi ønsker selvfølgelig å gjøre ting mest riktig, men siden prosjekteringen har vært gjort før tolkning 11 kom ut, og de to normene ser ut til å kunne tolkes på måten vi har gjort det, så spør jeg om deres meninger rundt dette.
Hei. Kom over et skap fra ABB, mistral. Dette skapet er oppgitt til å tåle 650 grader. Vil et slikt skap være godkjent for bruk i en fjøs eller en bolig?
Hei,
Prøver å forstå NEK400-7-701 og dette med sonene og hvilke utstyr som kan plasseres hvor.
Figur 701A og B skisserer området som er dekket av delnormen. Det jeg ikke helt skjønner er hvordan dette skal tolkes opp mot sonene som er skissert i figur 701C-L. Kan stikkontakter og downlights med IP20 fortsatt monteres utenfor sone 2 så lenge dette risikovurderes?
Kan kommunens teknikere (med Gruppe L) utføre arbeid som utskifte av armaturer, stikk og kontaktorer rundt omkring på kommunen sine bygg? De er ikke registrert i elvirksomhetsregisteret, og har ikke installatør
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.