Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei!
Lenge siden jeg har jobbet som elektriker så må oppdatere meg litt. skal legge en 10q pfxp ut til uf i garasje, men for å sikre denne kan jeg da benytte 32a automatsikring i skap inne som en bryter og en 32a OV i underfordeling foran kurser for å beskytte kabel?
Garasjen kommer tett på huset men tenkte å legge ringjord i tillegg til denne for å forbedre litt og koble denne i uf i garasjen. men skal fortsatt koble jordinga på stigerkabelen i hver ende?
Er 3 fase IT nett og kabel lengden blir ca. 30m
Hei. Bor i et eldre bygg der alle stikkontakter i stua er ujordete. Men alt av personlig elektronikk er jordet, inkludert skøteledningen jeg bruker til bl.a. laptop og mobillader osv. Er dette innafor? Jeg vet at man aldri skal koble et ujordet støpsel inn i en jordet stikkkontakt, men jordet støpsel inn i ujordet stikkkontakt må da vel være greit? Vil bare dobbelsjekke
Hei.
På EX vedlikehold kurset lærte vi at reparasjon av EX d motor skulle gjerast av autorisert verksted.
Eg jobber på ein båt med ein EX d motor som står i eit sone2 område. som kan ha metanol last.
Eg har vel ikkje lov å åpne opp motor og skifte lager sjølv? flammespalte er på utsida av lagera.
Motoren er iallefall Atex godkjendt. Ellers følger vel båten forøvrig IEC.
Hei.
Jeg driver med elektro 2vgs og lurte på om noen hadde noen tips til eksamen og eventuelt tips som lærling , er veldig nysgjerrig på hvordan læretida kommer til å bli så hadde vært fint om noen kunne svare om hvordan det er og hvis noen har noen tips så er de velkommen.
Hei
Har fått ansvaret for mye av tavleproduksjonen i et firma som kun leverer maskiner og fabrikker som går under NEK-EN60204-1, til maritim industri. Spørsmålet er: Må jeg sette meg inn i NEK 410 og alle andre relevante normer, eller må verft og oppdrettsanlegg spesifisere krav til tavlene og sensor/motorkabler? Hvem må spesifisere at den og den kabelen skal være halogenfri? Skjønner dette med rømningsveier og bygninger, men hva gjelder på maskiner i og rundt båt? Firmaet mitt bør absolutt bli bedre på kravspesifikasjoner og hvor nøyaktig dette gjøres, men er det til syvende og sist mitt ansvar?
Hei.
Vi har et produksjons og lager bygg med en vedlikeholdsavdeling på 10 mann.
Frem til nå har elektroarbeid blitt hyret inn fra elektro-firma som selv sitter med godkjente installatør-papirer, og som da sitter med ansvaret.
På vedlikeholdsavdelingen så har vi flere med automatiker-fagbrev og også personer med fagbrev i elektrikerfaget, men disse utfører ikke arbeid på elektroinstallasjoner.
Det har blitt utført en viss opplæring av instruert personell fra dette firmaet til personene på vedlikehold, hvor disse kan utføre mindre oppgaver som. f.eks sette på sikringer osv.
Vi har nå kommet til steget hvor vi vurderer å utføre elektroarbeidet selv, med våre ansatte som har relevant fagbrev.
Vi har tenkt ut noen scenariorer ift dette.
1.Inneha installatør"rett" selv i firmaet, da lurer vi på hvordan dette ofte gjøres i praksis, er det slik at det er nok å ha en i "konsernet" som er ansatt som igjen har tatt installatørprøven, og han igjen kan ha ansvaret for elektrisk arbeid utført av automatikerene og elektrikerene, eller hvordan kan vi ha muligheten til å gjøre dette selv og da igjen inneha "kunnskapen" selv i firmaet.
2.Leie inn "sertifikasjon av installatør" hvor da eksempelet blir likt som ovenfor, bare at ansvarlig person da leies inn fra eksternt firma.
3. Finnes det andre løsninger, som vi ikke har tenkt på for at elektropersonell med fagbrev kan utføre arbeid på elektro-installasjoner.
Siden dette er industri og vi "eier" vårt eget anlegg, vil vi ha samme krav som en elektroinstallsjonsbedrift, eller er det noen ting som i praksis kan gjøres anderledes.
Kom gjerne med andre viktige punkter som følger med i en slik prosess.
Samtidig kan vi vell konkludere med at arbeid på høyspent og trafoer kan utelukkes.
Takk takk
Hei!
Jeg og montøren min har lagt opp en 3 fas 400V kurs fra en 3 pol automat. Når vi skulle måle Z-line nektet Eurotesteren og måle da spenningen er for høy. Vi endte opp med å måle mellom jord og fasene, men er dette riktig? Hvis ikke hvordan gjør man det? Vi har fortsatt mulighet til å måle så vi vil forsikre oss at vi har gjort det riktig:)
Hei
Vi skal legge fleire sett med enledere mellom en trafo og hovedtavle, avstand ca 10 meter. Trafo og hovedtavle er i samme bygg, men ulike rom. anlegget er høyspentmålt, så nettselskapet leverer 22kV inn i HS rommet. Hvilke krav stilles til dimensjonering av medfølgende jording mellom trafo og hovedtavle? Må denne være minst halvparten av faseleder (beskyttelsesleder), eller blir denne å rekne som en hovedutjevningsforbindelse?
Vi har en liten diskusjon på jobben...Det er montert opp en motorstyrt markise med bevegelig ledning ,det er borret ett lite hull og ledning tregt gjennom og støpslet i nærmeste tilgjenglig stikk på innsiden.
Jeg mener dette ikke er lov da bevegelig ledning skal kun benyttes i samme rom der hvor den er koblet til fastmontert utstyr. Her burde det vært lagt opp stikk eller koblingsboks ute ved markise.
Men Kollegaen min mener at det er helt innafor å kjøre bevegelig ledning gjennom vegg og så støpsle ?Ville dette blitt en anmerking på kontroll?
Hva mener dere?
Hei.
Har fått tak i stikkontakter merket fra elko som ikke har N merket med ring rundt (nemko godkjenning). De har i stedet S og F merket med ring rundt seg og CE merking. Er disse stikkontaktene godkjent for montering i bolighus i norge?
Med vennlig hilsen
Bjørnar
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.