Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
I sameiet vårt holder en lokal elektrobedrift på å skifte inntak. Det er nå trukket enleder PN i trekkerør fra inntakssikring på loft og inn i sikringsskapet. Inntaksboks på loftet er skiftet og i sikringsskapet kommer hver av de 3 PN lederene opp i hver sin 16mm skapmuffe. Sikringsskapet er av metall.
Vil ikke dette skape en indusert spenning i metallet i sikringsskapet som er mellom disse lederene/skapmuffene? Hadde en diskusjon med elektriker i dag uten at vi klarte å konkludere med noe.
Har en rehabjobb i et eldre hus fra før 1985. Dette er IT-230, 3fas. Det er nytt utvendig tilknytningsskap, nye underfordelinger, jordelektrode, ringejord/wire og i tillegg jordspyd. Rørlegger har lagt inn nytt avløpsrør i plast med forgrening til tre bad. To bad i sokkel og et i første etg. Gravearbeid er i utgangspunktet ferdig, og det ble ikke etablert tjømemuffe før første forgrening. Det er fortsatt mulig å etablere tjømemuffe i nærheten av det siste badet i sokkel, da det fortsatt ikke er støpt. Muffen vil da komme etter forgreningen, ikke før som jeg vet er anbefalt.
Er dette et felles ansvar som går på rørlegger og elektriker? Eller bare elektriker?
Et alternativ er å jorde slukristene, men i samråd med flislegger og huseier, er dette noe de helst vil unngå.
Setter pris på kommentarer og synspunkter til dette.
På rehab av kjøkken der det er noe flytting av kontakter, noen nye kurser. Hvor langt gjelder 823 her?
Hva om tilførslene er lagt og stikkontakter bare skal flyttes, hvor langt gjelder 823 her?
Iht Elsikkerhet 78 havner slike jobber litt mellom 2 stoler.
Hei
Jeg jobber i et test og innovasjons senter innen mekatronikk og beslektede fag. Tidligere HMS ansvarlig har byttet jobb og vi har ingen med gode kvalifikasjoner for å svare på hvilke forskrifter som gjelder vår bedrift etter El tilsynet har vært på besøkt.
Ved gjennomgang av våre HMS systemer fant vi kun følgende om elektrisk utstyr:"Forskrift om elektrisk utstyr er vurdert til å ikke være gjeldene på nåværende tidspunkt. Dette forutsatt at elektriske installasjoner og utstyr som skal brukes er CE godkjent"
Vår bedrift eier ikke bygget og bruker eksterne når det gjøres jobb på vårt el-anlegg. Vi kopler alt mulig av utstyr til og har noen prosjekter hvor vi bygger opp mindre tavler f.eks.
Noen som har et godt svar på hva som gjelder for oss, eller om det ansvaret ligger mer på byggherren?
Dette er avviket vi fikk:
"Påviste avvik må lukkes av bedriften selv.
Dokumentasjon
Virksomheten hadde ikke oversikt over og tilgang til de krav i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen som er av særlig viktighet for virksomheten. Jf. IK-HMS § 5, Det må etableres en oversikt over hvilke lover og forskrifter som virksomheten berøres av. Dette må også inneholde følgende forskrifter med hensyn på elektro:
-Lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr.
-Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL)
-Forskrift om elektrisk utstyr (FEU)
-Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE)
Lover og forskrifter finnes i sin helhet på www.lovdata.no Det må gis en tilbakemelding samt oversendes dokumentasjon på at avvik er utbedret"
Hei
Noen som har noen gode referanser på krav til utjevning av lysmaster ? Har hørt så mye forskjellig på hvordan folk utfører utjevning av lysmaster.
Kan en tavlemontør bytte sikringene selv i egen bolig?
Har nå bygget tusenvis av tavler med x antall tusen sikringer o.l i, hva er forskjellen fra hjemme og jobb? kompetansen er vell den samme? :) sparer meg for en del unødvendige utgifter i tilfelle >:)
Men hva sier reglene?
Dersom man delvis rehabiliterer et anlegg som er utført etter feb 91 og i tillegg bytter fra skrusikringer til jordfeilautomater så er det i henhold til 3.3 i elsikkerhet 78. Man vil ikke oppnå full ip2xc i sikringsskap blant annet. Hva skal man da skrive samsvar i henhold til ? NEK400, eller FEB91? Evt nek400 med avvik pga eksisterende installasjon?
Hvis man da skriver samsvar ihht til feb91 så kan man da bruke 13A på 1,5 kvadrat og vern med 1,45 på I2?
Hei, hjemme hos meg så har jeg flere enkel isolerte ledere (pn) utenfor kapslingen i sikringsskapet, kompisen min er elektriker og mener at det er fare for liv. Han mener at det bør utbedres på en eller annen måte. Jeg mener at det greit, siden huset er fra 2021, men likevel lurte på om kompisen min har rett, om at det er et krav om evt. utbedre det.
Har vært borti problemstillingen om at i driftsbygninger er det ikke tillatt med fordelinger av plast. Er det noen som har referanse til noe kapittel i NEK om dette?
Hei.Kom over følgende problemstilling:
Vi har en hovedtavle som er delt inn i
Felt 1- hovedbryter 1250A
Felt 2 - Hovedkurser fra 125Atil 250A effektbrytere
Felt 3 - Forbrukskurser som lys, stikk, varme, porter etc. inntil 32A jfa
Felt 3 er forsynt av 4 stk effektbrytere fra felt 2, hver av dem på 125A.
Effektbryter 1 tar rad 1 til 2 i felt 3, effektbryter 2 tar rad 2 til 3 i felt 3 osv.
Så kommer spørsmålet: Siden det ikke er over 125A på noen av effektbryterne som forsyner felt 3,
kan felt 3 da betjenes av usakkyndig person, selv om summen av effektbrytere som forsyner dette feltet er 500A ?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.