Tema | Tråder | |
Ex | Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx | 1499 |
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder | Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 | 9252 |
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart | Havindustritilsynet og IEC 61892 | 884 |
Varme arbeider | Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening | 37 |
Automasjon | Prosess, styring og regulering | 813 |
Elektrisk støy | Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning | 211 |
Batterier | Inspeksjon og drift av batterisystemer | 10 |
Questions in English | Ask questions and get answers in English | 15 |
Hei eksperter,
Jeg skal selge leiligheten min, og har akkurat hatt en el-kontroll i leiligheten min. Elektrikeren påpekte at sluket på badet mangler jording, og at det vil bli rapportert som et avvik. Det som er problemet er at badet ble bygget i 2016 under tidligere eier, så jeg kan ikke be om en eventuell reklamasjon når det har gått mer enn 5 år. Slik jeg har fortsatt det, med min begrensede kunnskap om emnet, er det visse vilkår som avgjør om man trenger å jorde sluket eller ikke. Klarer noen flinke eksperter her å se ut fra det vedlagte bildet om det faktisk trengs jording i sluket eller ikke? I tilbudet fra håndverkeren står det at sluket som skal monteres er "Joti sluk 75 mm skrått". I følge takstmannen er det plast i rørene. Jeg har jordfeilbryter hos meg, men vet ikke om naboene mine har det. Bygget er fra ca 1894.
Det som jeg ikke skjønner, er hvis det viser seg at badet mitt faktisk trenger jording i sluket. Takstmannen min er usikker om det stemmer at det trengs jording. Videre var det et rørleggerfirma som stod for hovedjobben i byggingen av badet, men det ble også brukt sertifisert elektriker. Dokumentasjonen fra arbeidet til badet viser at det til og med ble gjort en uavhengig kontroll etter at badet ble bygget, og der ble det ikke påpekt noen avvik eller feil i sluket. Heller ikke i tilstandsrapporten da jeg kjøpte leiligheten i 2019 ble det nevnt noe om sluket, men mulig det er grunnet det mindre omfattende. Har jeg bare ekstremt uflaks hvis et viser at ingen av kontrollinstansene oppdaget avviket, og at jeg sitter med skjegget i postkassen nå som jeg ikke kan kreve reklamasjon lenger?
I tillegg er det ikke synlig smøremembran på slukmansjett ifølge takstmannen, men det kan være at den type membran ikke krever synlig smøremembran (krysser fingrene).
I henhold til NEK 399:2022 6.11.9.2 kan det monteres utvidet tilknyttningsskap (TKS) dersom det skal etableres strømforsyning til bygninger eller installasjoner utendørs direkte fra TKS. Er dette et krav eller bare en mulighet?
Hva om kunde allerede har ett eksisterende "vanlig "TKS som er montert tidligere (NEK 399:2018), men nå ønsker ellbilader. Kan man da sette etter elmåler ett nytt effektbegrensende vern (EV/OB) som ivaretar bestilt effekt fra netteier og deretter et vern (jfa) til elbillader etter OB? Alt monteres på ledig skinne under KV og OV.
Er dette i tråd med NEK 399:2022 6.11.9.1, eller må dette i så fall samsvarserklæres som avvik iht NEK 399:2022? Har evt Elsikkerhet hatt noen avklaring om dette?
Hei,
Har et spørsmål, er det forskriftsmessig riktig utført om en benytter 63A automatsikring uten jordfeilbryter som forsyner 2 stk. elbilladere som har hvert sitt innebyggde jordfeilvern, og benyttet IFSI kabel ut til ladepunktene som ikke er dobbeltisolert?
Håper på god forklaring om dette ikke er i henhold til NEK.
Svar mottas med stor takk :)
Hei, jeg er voksen lærling på mitt tredje år og var med kollegaen min på en service jobb i dag hvor vi skulle bytte kabel og IP 44 stikk som gikk på kledning grunnet jordfeil (tømrer hadde knekt kabel og det var masse vann inni stikken)
I allefall, ganske enkel og greit, vi klippet kabelen der den kom ut på kledningen, målte tettheten på den der og inn til sikringsskapet (som var grei), og monterte en boks hvor vi skjøtet på ny pr ut til ny stikk som vi monterte.
Her skjer det som er veldig rart, og problemet er ganske innviklet, men i allefall:
Vi skrur på strømmen, og måler med fluken at det i stikk kontakten er 5v, og da skjønner begge to at det må være strøm på en av fasene. Så vi kobler fra begge fasene og jord på stikken, og måler hver av kablene hver for seg mot jord, her har vi faktisk 130v mellom hver av fasene mot jord.
Det får oss til å tro at vi da gjerne har en pole som er brutt via en bryter, og finner i etasjen under en 2+1 bryter. Når vi skrudde på den 2 polet delen på denne bryteren fikk vi heldigvis 230v i stikken oppe. Denne bryteren gikk på lysene uti inngangspartiet som var ett par med spotter, viste seg at en stikk kontakt i boden også var styrt slik og lå inne med 130v på hver av fasene mot jord.
Men vi klarte ikke å gjenskape situasjonen vi hadde med 130v mellom hver av fasene og jord etterpå når vi prøvde alle posisjonene på den 2+1 bryteren, og vi hadde ikke koblet eller fiklet med noen andre koblinger eller brytere i mellom tiden. Så hvorfor plutselig vi hadde driftspenning eller ingenting var utrolig rart.
Prøvde å se videre hvor kablene gikk ut fra bryteren, og det var ikke noe krysskoblinger fra bryteren og ut i vegg boksen vi fant som disse kablene fra bryteren kom til, og ble skjøtet direkte videre til to nye kabler, den ene sikkert da til spottene, og den andre til det som så ut til å være en skjult A boks oppi taket som var blitt skjult med panel.
Klokken var plutselig alt for mye, og siden det hadde vært slik før var det ikke ønsket fra kunde å bruke mye penger på å fikse det, da han klarte å leve med å måtte skru på bryteren for å få strøm i stikk kontaktene.
Noen som skjønner hvorfor i huleste vi ikke klarte å gjenskape situasjonen med 130v mellom hver av fase mot jord, og eventuelt hva som kan forklare det. Jeg klør meg så i hodet av sånn som det her, skulle ønske jeg kunne brukt mer tid for å finne ut av det:/
Og ja, vi sjekket at det kun var en og samme sikring vi fikk strøm fra. Vi skrudde heller ikke av noen andre sikringer under arbeidet, så det kan ikke ha vært en fase som kom fra en annen kurs.
Det er gitt en del føringer i Elsikkerhet 78 om når det skal benyttes ny norm ved installasjon. Hvis det installeres nytt rom, tilbygg og større endringer etc. skal det benyttes ny norm, men mitt spørsmål er om det da også skal monteres overspenningsvern i forbindelse med den nye installasjonen siden dette ble krav i alle nye installasjoner etter 2010?
Heisann! Jeg trenger hjelp til å tolke regelverket rundt arbeid på batterianlegg. Det gjelder bytte av battericeller eller hel bank på 48, 110 og 400V bank på en oljeinstallasjon.
FSE §16 sier: "Ved arbeid på objekter som ligger innenfor risikoavstanden, herunder arbeid direkte på spenningssatte anleggsdeler – arbeid under spenning – skal personell et ha nødvendig tilleggsopplæring. Opplæringen skal være dokumentert."
Arbeid på batterianlegg defineres som AUS arbeid og jeg tolker det dit hen at slikt arbeid krever dokumentert praktisk og teoretisk opplæring?
Kan noen utdype evt komme med et eksempel på hvordan vi praktisk løser dette? På forhånd takk!
Spørsmålet har sikkert vært stilt i forumet tidligere, og har lett i NEK400 uten å finne noe konkret svar og har ikke tilgang til REN-blad akkurat nå. Spørsmålet er enkelt og greit, i f.eks en 2mannsbolig på 1 plan, eller 4mannsbolig på 2 plan, er det lov å bruke 1 dobbelt tilknytningsskap til hver etasje(2 målere i et skap) ? Eller må dette løses med hhv 2 eller 4 enkle tilknytningsskap?
Hvis ja, hvordan stiller regelverket seg hvis man ved en senere anledning ønsker å ettermontere et vern i tilknytningsskap til f.eks garasje, elbillader etc?
Krav til 3 års relevant praksis etter endt studier.
Dette blir beskrevet som saksbehandler etc.
Mener jeg har lest tidligere at 1/3 av tiden kan være som montør ved spesielle tilfeller der firmaets art gjør det vanskelig for å få til en stilling som 100% saksbehandler.
Sliter med å finne tilbake til dette , har jeg lest feil eller har elsikkerhetsbladene beskrevet dette tidligere ? ifb FEK så er kravene klare og uten spesielle tilfeller som beskrevet ovenfor.
Hei, jeg er kommet i en diskusjon om bruk av en klemme for avsetting av skjerm til PE-jord i en Exe-boks. Er det krev til at denne passive komponenten, som er laget i samme materiale som boksen skal være sertifisert?
Jeg har til dags dato vært av den oppfatning at man starter med det grunnlegende ex kurset som gir billett til videre avansement.
Er svært takknemlig om noen lan fortelle meg om jeg har misforstått dette.
Saken er at jeg har EX vedlikehold som er ganske ferskt. Fikk nylig beskjed av arb.giverom at mitt EX grunnleggende var i ferd med å utgå på dato.
Men....må jeg ta grunnleggende på nytt...så for meg EXi neste jeg...
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.