Tema | Tråder | |
Ex | Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx | 1512 |
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder | Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 | 9313 |
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart | Havindustritilsynet og IEC 61892 | 884 |
Varme arbeider | Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening | 37 |
Automasjon | Prosess, styring og regulering | 818 |
Elektrisk støy | Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning | 211 |
Batterier | Inspeksjon og drift av batterisystemer | 10 |
Questions in English | Ask questions and get answers in English | 16 |
Vi har hatt oppe en diskusjon internt gjeldene kravet i FEL vedlegg 1, rundt tavler og kapsling i ubrennbart materiale eller egen branncelle på minimum B 30.
"Apparattavler, apparatstativer og fordelingsskap skal være anordnet oversiktlige og være lett tilgjengelige. De skal være utført av ubrennbart og mekanisk motstandsdyktig materiale, eller av annet materiale godkjent for formålet, eller være plassert i egen branncelle minst av klasse B 30."
Det vi klarer å finne av krav i NEK:400:2022 er gjeldene boligskap, 823.810.512.301
Vi har levert og installert gulvstående tavler, som har åpen bunn mellom sokkel og tavle, som står på brennbart materiale utenfor egen branncelle. F.eks spongulv på mesanin eller en ramme av treverk (2x4") for oppbrett av gulvbelegg og liknende, som tavle står på.
Tavlen er bygget i ubrennbart materiale i sin helhet med unntak av bunnplate som er tatt bort grunnet kabel-innføring og en får da et åpent luftrom innvendig i tavle ned til brennbart materiale.
Vil dette være i konflikt med kravet til kapsling i ubrennbart materiale, hvor gulv som tavle står på kan defineres som en del av kapslingen til tavlen, og er av brennbart materiale? Eller anser en at kravet gjelder selve tavlen og ikke underlaget den står på, uavhengig tett eller åpen bunn?
Om tavle står i egen branncelle anser vi ikke dette som en konflikt.
Hadde vært flott å fått en avklaring / definisjon på hvordan dette løses i praksis.
Hei
Vi har oppgradert et anlegg fra gamle automater til jordfeilautomater, men det er stilt spørsmål om at det ikke er utført etter siste nekk 400 2022 da det er brukt asd deksler.
Hvor står det at så lenge man risikovurderer, og forbedrer det elektriske anlegget så trenger man ikke oppgradere til siste versjon av Nek 400 ?
Lurer på om det er lovt at inntakskabel av type TFXP MR flex er dimensjonert opp mot 100% av strømføringsevnen?
IB < IN < IZ
45,2A < 50A < 51A
Hei! Det diskuteres hvilke standarder som skal gjelde, for utforming av design på fordelingstavler i tavlerom i offshorekran.
Er det IEC-61892-6, som gjelder, eller kan det aksepteres lavere standarder, som er knyttet til maskindirektivet?
Hei!
Det ønskes installert ABB Select I/O utstyr, i sone 2. på en prosess-plattform, offshore.
Forhøyet sikkerhet er et internt krav, og det ønskes at utstyret skal kunne være spenningsatt ved hendelser/utslipp, og derfor skal tilfredsstille sone 1.
Sertifikatet for dette utstyret har spesielle betingelser for sikker bruk, som det kan det kan stilles spørsmål ved, om det er egnet i noen soner.
Fra produsentens, declaration of conformity, ABB 3BSE090601X:
"? The Select I/O components have plastic housings that can be electrostatically charged. This danger must be indicated by a warning label."
Sertifikatsreferansen er : TUV CY 21 ATEX 026514 X
Er det noen som kan vurdere om dette er i henhold?
Opptak av webinar 31.11.2024 - hvor kan jeg finne dette for å se på nytt?
Har fått i oppgave å dimensjonere kabel og vern fram til en Inverter som har en peak power på 4KW. Men spørsmålet er om det er krav om forankoblet jordfeilvern til en Ups?
IT-nett
Hei det skal monteres en ny elbilader og legges en ny kurs.
Hoved bryteren er en 4 polet C60B automatsikring med en In på 40A.
Jeg sjekker hvor mye hovedbryteren (overbelastningsvernet) har å gå på. I sikringskapet så er det 16 kurser, jeg følger NEK sin tabell til samtidighetsfaktor, velger 0,45. Da summerer jeg alle kursene og får 45 080w. Da bruker jeg formelen:
IOV=45080W x 0,45/1,73x400= 29A
Da er den en rest på ca 10A
Maks effekt vi får ut av overbelastningsvernet er 27680W. Effekten med alle kursene med samtidighetsfaktoren på 0,45 er 20286W. Så da har jeg 7400W før overbelastning. Så får en lade effekt på 7,4kW/10A.
I følge kravene så må jeg ha overspenningsvern og jordfeilvern type B/A RCD-DD.
Laderen jeg bruker er en Zaptec Pro, den har en innebygd jordfeilvern type 2 RCD, men står ikke noe -DD på slutten? Slipper jeg da å sette en inn en ny jordfeilvern? Hvis ikke så tenkte jeg å sette inn en 4x10A jordfeilautomat og koble tilførselen til elbil laderen på denne? Jeg vil sette in en 4p overspenningsvern foran alle kursene og ikke bare til elbiladeren.
Er jeg på rett spor?
Datablad til Laderen https://efobasen.efo.no/produk...
Jeg er i stadig diskusjon med byggherrer på leilighetsbygg der de ønsker å plassere sikringsskapene inni garderober og mest mulig bortgjemt.
Jeg har forsøkt å finne noe om plasseringen av leilighetsfordelinger, og trålet litt TEK17 osv. Jeg kan ikke finne noe spesielt rundt plassering av sikringsskap. Betjeningspaneler er nevnt i andre poster, og har spurt DIBK hva de mener, men må vente 8-10 uker på svar. Det er en norsk standard for universell utforming som heter NS11001-2 for boliger som er ganske tydelig på at sikringer skal monteres mellom 800-1100mm. Dette er en frivillig standard som ikke er henvist til i TEK17 eller i kontraktsforholdene i de aktuelle prosjektene.
Det er ganske lang mellom å plassere et sikringsskap inni et garderobeskap i en entré, og plassere sikringer tilgjengelig for rullestol i høyde mellom 800-1100mm.
Jeg ser dette har vært diskutert i en post tidligere, men jeg kan ikke si at det ble noen konklusjoner. Skriver derfor her i håp om at det har kommet noe ny kunnskap på området. Evt. om man kan si noe om at plassering i garderobeskap ikke er lov av andre grunner.
Hei.
Er det tillatt å montere f.eks. non-ex stikkontakt i område som er klassifisert sone 2 under normal drift, dersom denne er på utkobling ved gassdeteksjon?
Eller, forstår jeg det rett at alt utstyr som står i ex-klassifisert sone/område, under normal drift, skal ha være iht. EPL nivå for den aktuelle sonen selv om det er på utkobling?
Ser det legges opp til noen unntak for utstyr til midlertidig bruk i kapittel 4.1 i 60079-14. Men, kun dersom det ikke finnes egnet utstyr i ex-utførelse?
Innspill til dette?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.