Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1500
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9254
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 884
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 37
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 813
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 211
Batterier icon Batterier Inspeksjon og drift av batterisystemer 10
Questions in English icon Questions in English Ask questions and get answers in English 15
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Sluttkontroll på motoranlegg i industrien.

Når det kommer til kontinuitetsmåling på et motoranlegg industrien ift sluttkontroll, så står ofte tavle/bryterrom svært langt unna motoren ute i felt, åssen gjøres dette i praksis da? bruker man den ene faselederen som måleledning eller hvordan fungerer det? takk for svar:)

Spurt ${formatDate(1704709680)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Kontinuitet over lange avstander

Hvordan måle kontinuitet i et anlegg om motor og tavle er svært langt vekk fra hverandre? Det er jo ikke mulig å fravike dette kravet? Kan faseleder brukes som "måleledning"?

Spurt ${formatDate(1704463920)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Utendørs kamera

Elko har kommet med utendørs kamera - med tilhørende IP20 støpsel på strømforsyningen.

I sin bruksanvisning skriver de at denne må plasseres innendørs (veldig utfordrende på TEK17 hus), eller i et kabinett ved utendørs montering. Det hadde jo på mange måter vært praktisk med en strømforsyning som tålte utendørs montering for et utendørs produkt, men det får nå være så.


De klarer ikke selv å svare på løsningen som bør brukes her, eller type kabinett. Er det noen som har noen tips? Støpselet må i dette tilfellet stå ute, stikkontakt står under gesimskasse men jeg føler ikke selv det er godt nok beskyttet mot vær/regn. Et alternativ må være å kjøpe en 12V strømforsyning som får plass i en tett koblingsboks og direktekoble det, men det blir jo da ikke iht. bruksanvisningen.


Link til bruksanvisning; https://www.elko.no/getfile.ph...

Spurt ${formatDate(1704270360)}
Løst Løst
Elektrisk støy
1
Elektrisk støy/jordfeil

I et bolighus med 2 leilgheter, felles inntak via Luftinntak (TT) slår begge jordfeilbryterene seg ut samtidig. Skjer i perioder og på det værste kan det inntreffe 2-3 ganger i døgnet og gjerne i flere dager på rad for så å ikke inntreffe igjen på 3-4 uker.

Jordfeilvernene er for hele installasjonen.

Har målt installasjonen og den er innenfor kravene, ved resetting holder alltid jordfeilvernet inne igjen. Er dette en feil som må komme inn utenifra? og via jordledning?

Spurt ${formatDate(1691417340)}
Bra svar markert av forumleder Venter på svar
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Rehab av gammel tavle

Skal bytte automatsikringene i gammel tavle til kombiautomater, iom at anlegget og utgående kabler er iht eldre forskrifter, skal en da skrive at anlegget ikke utført iht NEK 400:2022 på risikovurdering?

Spurt ${formatDate(1704452400)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
krav til varme i fellesarealer i leilighetsbygg

Hva sier våre forskrifter om krav til oppvarming av fellesarealer i et bygg med 10 leiligheter? Detsom det ikke står noe i beskrivelse fra byggherre?

Spurt ${formatDate(1704454800)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
AUS personsikkerhet

Ved arbeid AUS eller nær ved hsp. luftledningsanlegg (skogrydding, stolpereis etc.) blokkeres GIK for å sørge for varig utkobling av aktuell avgang under en feilsituasjon. Hvordan opprettholdes tilstrekkelig personsikkerhet ved slikt arbeid på nett med jordslutningsspole? Etter å ha pratet med energiverk rundtom er min oppfatning at parameter på vern etc. ikke endres, men at kun GIK blokkeres. Vil ikke dette medføre en betydelig forhøyet risiko for personsikkerheten sammenlignet med lignende arbeid på f. eks isolert nett?

Spurt ${formatDate(1704390960)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Terminering med Wago i downlightboks

Forsøker med et nytt innlegg da jeg ikke kan se at dette er tilstrekkelig avklart.

Det er i tidligere forum diskutert dette (2021-Wago i takpunkt) hvor forumleder sier det kommer en presisering/nytt svar i NEK FAQ. Jeg kan ikke se at dette er kommet?

Flere skriver, også i NEK FAQ (ID:4325) at det er opp til produsentens montasjeveiledning om kapslingen er egnet for sammenkobling eller ikke.

Har forsøkt å sjekke opp om noen av produsentene av downlightbokser leverer med montasjeveiledning men har ikke funnet noen som har dette. Heller ikke de som har FDV har beskrevet noe om bruk slik jeg kan se.

Har sett på eksempelvis en vanlig Elko 1,5 veggboks. Det står heller ikke i noen anvisninger at det kan kobles med wago el. for disse heller. Er det da slik at det heller ikke her er lovlig å koble ledere?

Hva er egentlig forskjellen rent sikkerhetsmessig mellom en veggboks og en stooor veggboks som en downlightboks?

Strekkavlastning
Har forsøkt å se på noen produsenter av downlight og kan ikke finne noen som skriver at det må tilkobles med strekkavlastning. Ved skjøting i boks med wago vil man selvsagt ikke få noen strekkavlastning men trenges egentlig dette? Downlightboks er jo som en hver annen boks og vi bruker jo ikke strekkavlastning i disse.

Ved montering av lysarmaturer i tak med kabel fra bakenforliggende boks, føres PN ut av boks og inn i armatur og tilkobles direkte uten bruk av strekkavlastning (NEK:FAQ-ID:4343).

Det er som med alle andre produkter ikke oppramset hva som er lov/mulig men spesifisert hva som er krav for at den er godkjent.

Varmebestandig ledning
Det er flere som hevder det skal benyttes varmebestandig ledning men dette er besvart i NEK FAQ (ID6858) at det ikke stilles noen krav til dette. Ved bruk av LED er vell også temperaturen betydelig lavere en tidligere Halogen.

Som også kommentert i tidligere foruminnlegg har det nærmest vært en bransjestandard siden Eaton/x-comfort kom at det ble benyttet aktuatorer i boks koblet med Wago el.

Konklusjon
Det er ingen produsenter av dovnlightbokser, veggbokser, takbokser el. som opplyser om det er tillatt å foreta kobling i boksen.

Det er ingen produsenter av hverken av downlightkasser eller downlight som krever bruk av strekkavlastning.

Jeg mener en downlightboks godt kan risikovurderes til å ha samme formål som en vanlig veggboks. Ingen produsenter av utstyr beskriver i montasjeveiledning (der dette finnes) at det IKKE kan utføres kobling downlightboks eller at denne er "egnet". Man kan derfor si at man har oppfylt kravet at denne er egnet på lik linje som en vanlig veggboks til formålet.

Det må derfor foretas en sikkerhetsvurdering av prosjektering og hele installasjonen/bruk

Risikovurdering vil derfor være som følgende:
Det skal benyttes skult monterte downligtkasser med LED downlight.

Det er i følge FDV/produktinformasjon/montasjeanvisning for downlightkasser, ingen opplysninger om strekkavlastning eller terminering/koblinger i boks.

Det er i følge FDV/produktinformasjon/montasjeanvisning for downlight, ingen opplysninger om krav til bruk av strekkavlastning.

Det må derfor legges FEL og NEK til grunn for risikovurdering.

Kobling/skjøting av kabel i downlightbokser
Det fremkommer ikke av montasjeanvisning/fdv eller annen informasjon fra produsent om boks er egnet/godkjent for kobling. Det må derfor foretas en vurdering om downlightboks er «egnet» for sammenkoblinger.

Det vurderes opp mot FEL 16, 22, 23 og 36, NEK 400-5-52.

Vil en kobling medføre noen fare jf FEL? Det vil ikke medføre noen skade eller fare ved normal bruk (FEL 16). Det er LED downlight som skal benyttes og disse utvikler betydelig mindre varme enn tidligere halogen. En kobling med eksempelvis PN har nærmest vert bransjestandard siden x-comfort kom på markedet og det er ikke påvist større farere som følge av dette med bruk av halogen spotter som avgir betydelig mer varme en prosjektert LED. PN er godkjent for 70oC og PLS90 er i følge datablad godkjent for normaltemperatur 80oC. Det er derfor ingen fare for antennelse eller at mennesker/dyr kan bli utsatt for forbrenning jf FEL 22,23. I følge ovennevnte vil heller ikke en slik utførelse bringe sikkerheten i fare for personer, husdyr eller eiendom jf FEL 36.

Prosjektert utførelse er derfor i henhold FEL.

Vi må da se om prosjektert utførelse er ihh NEK.

NEK/NK64 har diskutert dette forholdet og har i sin FAQ ID:4325 vurdert forholdet og uttalt at det er produsentens montasjeveiledning som skal meddele om kapslingen er egnet for sammenkobling eller ikke. Videre vil NK64 være forundret om downlightbokser ikke er egnet som kapsling for sammenkoblinger eller termineringer.


Har forsøkt å sjekke opp om noen av produsentene av downlightbokser leverer med montasjeveiledning men har ikke funnet noen som har dette. Heller ikke de som har FDV har beskrevet noe om montasje eller egnethet. Det er derfor ikke ansett som noen fare ved en slik utførelse.

Har vurdert Elko 1,5 veggboks. I denne står det heller ikke i noen anvisninger at det kan terminers i disse bokser.

En sammenligning mellom downlightbokser og vanlige tak, vegg bokser hvor ingen opplyser at disse er «egnet» for sammenkobling, er det vurdert at downlightbokser og tak/veggbokser kan sammenlignes, koblinger kan foretas i downlightbokser. Krav i NEK er derfor oppfylt.

Konklusjon
Prosjektert løsning med bruk av PN som tilførsel og terminering i downlightboks med dimmer medfører ingen risiko og således ingen brudd på FEL eller NEK.

Noen bedre forslag?



Spurt ${formatDate(1704339180)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Beregne overgangsmotstand

Hei,

For anlegg som faller under FEL er det godkjent å dokumentere jordelektrode enten via måling eller beregning ihht. NEK400.

For anlegg som faller under FEF, er det her åpning for beregning av overgangsmotstand der måling vanskelig lar seg gjøre?

Spurt ${formatDate(1589967366)}
Løst Løst
Ex
1
Signalkabel i ex sone 2

Hei,

Skal legges signalkabel fra et styreskap som står utenfor EX sone inn til utstyr i EX sone 2

Stilles det krav til type signalkabel? Om ja, fint med et eksempel

Spurt ${formatDate(1703193180)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.