Tema | Tråder | |
Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx | 1526 | |
Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 | 9393 | |
Havindustritilsynet og IEC 61892 | 884 | |
Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening | 37 | |
Prosess, styring og regulering | 823 | |
Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning | 214 | |
![]() | Inspeksjon og drift av batterisystemer | 12 |
Ask questions and get answers in English | 16 |
Jeg har i dag fagbrev som Elektro automatiker og prosess teknikker, 4 års erfaring som elektro automatiker i bedrift og vil montere Smarthus.
Meste delen av smarthus systemet er 12-24VDC, hva slags krav settes til kvalifikasjoner for montering av alt innen 12-24VDC etter de nye reglene i 2015?
Hei!
Jeg og gruppen min på Fagskolen i Nord - Elkraft skriver hovedprosjektet vårt om støy på nettet fra næringsbygg og elbil lading. Jeg har med dette ett spørsmål jeg ikke finner svar på. Vi har prosjektert 20 stk Charge Amps Aura som offentlig ladesystem, disse laderne står på egen trafo krets og er koblet i tre fase TN. Men hvor mye støyer laderne? Er det tredje eller femte harmoniske som er det største problemet for TN nettet? Og er det noen forskjell på hvilket støy som genereres basert på om laderne er koblet en-fase eller tre-fase?
Er det noe i veien for å ha takpunkt i skjultanlegg med avgreninger til stikkontakter, gitt at det ikke monteres lampe over? (monteres derimot en aktuator i takpunktet)
FEK §5 Krav om bruk av kvalifisert personell
Det står at "Foretaket er ansvarlig for at den som har det faglige ansvaret utøver arbeidet, og er tilgjengelig innenfor foretakets normale arbeidstid."
Spørsmål: Hva er definisjon av tilgjengelig? Kan vedkommende være på ferie og være "tilgjengelig" over telefon?
Eller må vedkommende "utøve arbeidet" og fysisk være til stede på jobb, alternativt bortreist i jobbsammenheng, men "tilgjengelig" over telefon?
Hei
Jobber med en oppgave i forbindelse med at jeg går Elkraft på teknisk fagskole.
Jeg legger ved oppgaven her, samt vedlegg:
Oppgave 2.
Finn virkningsgraden på motoren både ved Y og Δ - kobling. Har du noen tanker om hvorfor det er forskjell mellom disse?
Oppgave 3.
Finn størrelsen på den totale reaktive effekten som motoren vil trekke fra nettet under merkedrift.
Oppgave 4.
Hvorfor og hva bruker motoren den reaktive effekten til og vil belastningen (P) påvirke det reaktive effekttrekket?
Oppgave 5.
Gjør en beregning og finn ut hvilken kondensatorstørrelse som gir best mulig effektfaktor. (0 fasevinkel)
Vi har en femtrinns kondensator, der trinn 1=10µF, trinn 2=20µF osv. Vi skal sjekke om denne kan brukes til å fasekompensere motoren.
Oppgave 6.
Når vi fasekompenserte på labben så koblet vi kondensatorbatteriet i Y eller Δ. Redegjøre rundt hvorvidt én koblingsmåte fremfor en annen vil påvirke kondensatorstørrelsen du vil bruke, Vis ved beregninger
Oppgave 7.
Hvilket strømtrekk fra nettet vil du nå forvente å måle?
Hvilken strøm kan du forvente å måle inn til kondensatorene?
Finn også ut hvilken effektfaktor du nå forventer å ha på strømtrekket fra nettet.
Såvidt jeg har kommet fram til er den reaktive effekten i Y kobling 1239VAr og i trekantkobling 1253VAr.
For å kunne oppnå en cos phi på 1 i stjernekobling trengs en kondensator på 24,64 micro farad, og i trekant kobling en kondensator på 75,41micro farad, etter mine beregninger.
På kondenastorbatteriet er nærmeste verdi 20- og 60 micro farad, som jeg tenkte å bruke, da vil anlegget være litt underkompensert (som er bedre enn overkompensert etter hva jeg skjønner). Det utgjør ca. 20% underkompensert i begge tilfeller.
Så til spørsmålet mitt:
Hvordan løse oppgave 6 (og for så vidt også oppgave 7)?
Har gjort alle beregningene i de forestående oppgavene med utregninger i både stjerne- og trekant-kobling, men har null erfaring med kondensatorbatterier, og finner ingen formler for hvordan å kunne regne ut/bedømme hvilken som skal velges.
Har ikke tatt stilling til om motoren bør kobles i stjerne eller i trekant kobling ennå, men leste et sted at kondensatorbatteriet ofte kobles likt som motoren.
Er det noen som kan hjelpe meg på vei her?
På forhånd, tusen takk.
Hei,
Synes det er litt vanskelig å tolke hva forskriften egentlig mener om fravær av faglig ansvarlig.
Forskriftsteksten er jo ganske klar, utdrag fra FEK §5:
Ved fravær ut over 30 virkedager i løpet av ett år, av
person som oppfyller kravene til å ha det faglige ansvaret som nevnt i § 7 til § 10, kan
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap etter søknad fra foretaket
dispensere fra kravet i første ledd. Dispensasjon kan gis for en periode opp til seks
måneder.
Det er også nevnt noe om stedfortreder i REN-kommentaren til Elsikkerhet nr.93:
Det skal foreligge en rutine for å ivareta oppgaven som faglig ansvarlig når denne ikke er tilgjengelig (Stedfortreder).
Stedfortreder trenger ikke nødvendigvis oppfylle kravene til
kvalifikasjon iht. §7. Faglig ansvarlig vurderer skikkethet for stedfortreder. Det må
utarbeides egne instrukser og prosedyrer for stedfortreder som en del av
internkontrollen.
Hva regnes som fravær? Dersom faglig ansvarlig eksempelvis er en person i 60-årene som har et par ekstra ferieuker i banken, må det da søkes dispensasjon for at vedkommende kan avvikle all sin ferie, eller gjelder ikke fraværsgrensen så lenge det finnes en stedfortreder i bedriften?
Dersom det er sistnevnte, høres det rart ut at vedkommende ikke nødvendigvis trenger å oppfylle relevante krav i FEK så lenge FA vurderer stedfortreder som skikket. Da kan man jo risikere at man har en stedfortreder uten relevante kvalifikasjoner iht. FEK §7 over lengre tid dersom FA for eksempel blir alvorlig syk?
Hei er dert noen regler eller lover som hindrer privat personer til å koble/gjøre endringer i et 12-48V anlegg i privat båter?
Hei,
Kan noen bekrefte min tolkning av elsikkerhet 81, Ombygning eller endring av maskin.
Det jeg lurer på, kan ufaglært bygge om eller installere en maskin selvstendig så lenge maskinprodusent mener person innehar tilstrekkelig kompetanse?
"Produsenten må benytte den kompetansen som er nødvendig"
Inntaksskap montert på husvegg med NH patroner og skuff. Skuffen en ødelagt og NH patronene står åpne uten tildekning. Virker som noen har tatt med seg hele skuffen og kun "basen" står igjen med BH patronene sittende fast i basen. Dette er et eldre NEBB inntaksskap.
Spørsmålet er hvilke forskrifter dette strider med? Tenkte på FEL §20 Beskyttelse mot elektrisk støt ved normal bruk, men er usikker. Kan kanskje knyttes opp mot FEL §22 da det er fare for brann?
Er advokater som skal vurdere om det er grunnlag for en forsikringssak.
hei
Holder på å prosjektere et kontorlandskap, dette skal være et fleksibelt areal mtp innredning/plassering av pulter. Det er tenkt montert veggkanal langs yttervegg, med 6 uttak (2x3-veis) pr. 2,5 meter.Arealet er ca 300m2 stort. Alle arbeidsstasjoner er tenkt plassert langs ytterveggene.
Så til spørsmålet: dersom det plasseres en pult med 4 arbeidsstasjoner inntil veggen, og det monteres en skjøteledning pr. Arbeidsplass ned til uttakene i kanalen, der kabler og uttak festes og beskyttes hensiktsmessig, er dette da en akseptabel løsning Mener dere? Eller ville du karakterisert dette som utstrakt bruk av skjøteledninger til fast utstyr?
mvh
AOM
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.