Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om ExForskrifter og normer DSBForskrifter og normer Hav og SjøfartVarme arbeiderAutomasjonElektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
TemaTråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx1527
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 4409400
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892884
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening37
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering823
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning214
Batterier icon Batterier Inspeksjon og drift av batterisystemer12
Questions in English icon Questions in English Ask questions and get answers in English16
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Terminering med Wago i downlightboks

Forsøker med et nytt innlegg da jeg ikke kan se at dette er tilstrekkelig avklart.

Det er i tidligere forum diskutert dette (2021-Wago i takpunkt) hvor forumleder sier det kommer en presisering/nytt svar i NEK FAQ. Jeg kan ikke se at dette er kommet?

Flere skriver, også i NEK FAQ (ID:4325) at det er opp til produsentens montasjeveiledning om kapslingen er egnet for sammenkobling eller ikke.

Har forsøkt å sjekke opp om noen av produsentene av downlightbokser leverer med montasjeveiledning men har ikke funnet noen som har dette. Heller ikke de som har FDV har beskrevet noe om bruk slik jeg kan se.

Har sett på eksempelvis en vanlig Elko 1,5 veggboks. Det står heller ikke i noen anvisninger at det kan kobles med wago el. for disse heller. Er det da slik at det heller ikke her er lovlig å koble ledere?

Hva er egentlig forskjellen rent sikkerhetsmessig mellom en veggboks og en stooor veggboks som en downlightboks?

Strekkavlastning
Har forsøkt å se på noen produsenter av downlight og kan ikke finne noen som skriver at det må tilkobles med strekkavlastning. Ved skjøting i boks med wago vil man selvsagt ikke få noen strekkavlastning men trenges egentlig dette? Downlightboks er jo som en hver annen boks og vi bruker jo ikke strekkavlastning i disse.

Ved montering av lysarmaturer i tak med kabel fra bakenforliggende boks, føres PN ut av boks og inn i armatur og tilkobles direkte uten bruk av strekkavlastning (NEK:FAQ-ID:4343).

Det er som med alle andre produkter ikke oppramset hva som er lov/mulig men spesifisert hva som er krav for at den er godkjent.

Varmebestandig ledning
Det er flere som hevder det skal benyttes varmebestandig ledning men dette er besvart i NEK FAQ (ID6858) at det ikke stilles noen krav til dette. Ved bruk av LED er vell også temperaturen betydelig lavere en tidligere Halogen.

Som også kommentert i tidligere foruminnlegg har det nærmest vært en bransjestandard siden Eaton/x-comfort kom at det ble benyttet aktuatorer i boks koblet med Wago el.

Konklusjon
Det er ingen produsenter av dovnlightbokser, veggbokser, takbokser el. som opplyser om det er tillatt å foreta kobling i boksen.

Det er ingen produsenter av hverken av downlightkasser eller downlight som krever bruk av strekkavlastning.

Jeg mener en downlightboks godt kan risikovurderes til å ha samme formål som en vanlig veggboks. Ingen produsenter av utstyr beskriver i montasjeveiledning (der dette finnes) at det IKKE kan utføres kobling downlightboks eller at denne er "egnet". Man kan derfor si at man har oppfylt kravet at denne er egnet på lik linje som en vanlig veggboks til formålet.

Det må derfor foretas en sikkerhetsvurdering av prosjektering og hele installasjonen/bruk

Risikovurdering vil derfor være som følgende:
Det skal benyttes skult monterte downligtkasser med LED downlight.

Det er i følge FDV/produktinformasjon/montasjeanvisning for downlightkasser, ingen opplysninger om strekkavlastning eller terminering/koblinger i boks.

Det er i følge FDV/produktinformasjon/montasjeanvisning for downlight, ingen opplysninger om krav til bruk av strekkavlastning.

Det må derfor legges FEL og NEK til grunn for risikovurdering.

Kobling/skjøting av kabel i downlightbokser
Det fremkommer ikke av montasjeanvisning/fdv eller annen informasjon fra produsent om boks er egnet/godkjent for kobling. Det må derfor foretas en vurdering om downlightboks er «egnet» for sammenkoblinger.

Det vurderes opp mot FEL 16, 22, 23 og 36, NEK 400-5-52.

Vil en kobling medføre noen fare jf FEL? Det vil ikke medføre noen skade eller fare ved normal bruk (FEL 16). Det er LED downlight som skal benyttes og disse utvikler betydelig mindre varme enn tidligere halogen. En kobling med eksempelvis PN har nærmest vert bransjestandard siden x-comfort kom på markedet og det er ikke påvist større farere som følge av dette med bruk av halogen spotter som avgir betydelig mer varme en prosjektert LED. PN er godkjent for 70oC og PLS90 er i følge datablad godkjent for normaltemperatur 80oC. Det er derfor ingen fare for antennelse eller at mennesker/dyr kan bli utsatt for forbrenning jf FEL 22,23. I følge ovennevnte vil heller ikke en slik utførelse bringe sikkerheten i fare for personer, husdyr eller eiendom jf FEL 36.

Prosjektert utførelse er derfor i henhold FEL.

Vi må da se om prosjektert utførelse er ihh NEK.

NEK/NK64 har diskutert dette forholdet og har i sin FAQ ID:4325 vurdert forholdet og uttalt at det er produsentens montasjeveiledning som skal meddele om kapslingen er egnet for sammenkobling eller ikke. Videre vil NK64 være forundret om downlightbokser ikke er egnet som kapsling for sammenkoblinger eller termineringer.


Har forsøkt å sjekke opp om noen av produsentene av downlightbokser leverer med montasjeveiledning men har ikke funnet noen som har dette. Heller ikke de som har FDV har beskrevet noe om montasje eller egnethet. Det er derfor ikke ansett som noen fare ved en slik utførelse.

Har vurdert Elko 1,5 veggboks. I denne står det heller ikke i noen anvisninger at det kan terminers i disse bokser.

En sammenligning mellom downlightbokser og vanlige tak, vegg bokser hvor ingen opplyser at disse er «egnet» for sammenkobling, er det vurdert at downlightbokser og tak/veggbokser kan sammenlignes, koblinger kan foretas i downlightbokser. Krav i NEK er derfor oppfylt.

Konklusjon
Prosjektert løsning med bruk av PN som tilførsel og terminering i downlightboks med dimmer medfører ingen risiko og således ingen brudd på FEL eller NEK.

Noen bedre forslag?



Spurt 3:33 - 4.1.2024
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Beregne overgangsmotstand

Hei,

For anlegg som faller under FEL er det godkjent å dokumentere jordelektrode enten via måling eller beregning ihht. NEK400.

For anlegg som faller under FEF, er det her åpning for beregning av overgangsmotstand der måling vanskelig lar seg gjøre?

Spurt 9:36 - 20.5.2020
LøstLøst
Ex
1
Signalkabel i ex sone 2

Hei,

Skal legges signalkabel fra et styreskap som står utenfor EX sone inn til utstyr i EX sone 2

Stilles det krav til type signalkabel? Om ja, fint med et eksempel

Spurt 21:13 - 21.12.2023
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Om El-sykkel batteri er defekt eller oppbrukt/utslitt

Hei,

Hvordan kan vi definere om batteriet er ødlagt eller oppbrukt?

Har et El sykkel batteri som butikken mener er oppbrukt. Dette er et BT-E8014 Li-ion Batteri pakke 36V.

Jeg mener det er ødlagt, for batteriet virket tilfredstillende frem til jeg var å syklet ca 1 km, så døde det helt. Ladet det opp, så skjedde det samme, og nå tar det ikke lading. Måler 0 spenning på det.

Dagen før dette skjedde kunne jeg sykle flere mil.

I mitt hode vil jeg tro at det er noen celler der som har blitt kortsluttet, derfor ødlagt.

Jeg trodde også at et batteri ikke skulle bare dø ut, så lenge det er i gjevnlig bruk.

Hvordan klare å stille en diagnose på om batteriet er defekt eller utslitt?

Spurt 10:59 - 21.12.2023
Bra svar markert av forumlederNy
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Spørsmål ved 400V anlegg

Hei, jeg og en kollega har et par spørsmål. Jeg har en vifteovn som har jordfeil på varmeelementene. Jeg isolasjons testet mellom varmeelementene og jord å fikk 0,13 Mohm. Det er en 400 V vifteovn på 40 kW, den er plugget med en 63 A plugg. Spørsmålet er, hva skjer hvis jeg plugger til vifteovnen uten et jordfeilvern og er det et krav om å bruke jordfeilvern på en 63 A kurs 400 V anlegg?

Spurt 6:59 - 4.1.2024
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Flytte sikringsskap, må kappe/skjøte stålrør

Hei

Jeg er ikke helt oppdatert på forskriftene mtp. eksisternde boliginstallasjoner. Men kort forklart, skal flytte et sikringsskap i et eldre bolighus hvor trekkerørene er av stål. Kan jeg skjøte rørene med plastrør, eller må jordingsforbindelse til stålrørene opprettholdes? Hva er praksis rundt dette i dag?

Spurt 10:02 - 3.1.2024
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Praktisk utførelse av endring av OV/inntak

Hei.

Det var en liten lunsjdiskusjon mellom elektrikere i dag og som var vi ikke helt enig om praktisk og riktig utførelse av et prosjekt, kanskje det kan forklares her...

Oppdrag er til å utføre øking av OV hos kunde fra 3x40A til 3x63A. Melding er godkjent, Ik2min 1,39KA.

IT system, KV er på stolpen, luftledning til husvegg, EX klemmer og inntaksledninger til gammelt inntaksboks på loft. I inntaksboks (som er lett tilgjengelig) ligger 3 stk av 63A skrusikringer. Fra inntaksboks går PFSP 3x16/16 til sikringsskap som ligger på 1 etg i hus. I sikringsskapet er montert overspenningsvern 385V og OV 3x40A og jordfeilautomater fra før.

Hva kan være riktig, forskriftmessig og mest praktisk utførelse:

- fjerne gammelt inntaksboks fra loft, viderekoble inntaksledninger og PFSP som går til sikringsskapet (med bruk riktig koblingsboks m. riktig klemmer) og montere OV 3x63A i sikringsskapet?

- fjerne gammelt inntaksboks fra loft, trekke ny kabel fra sikringsskapet til loft og ut og koble denne på EX klemmer?

- fjerne gammelt inntaksboks fra loft, montere skillebryter eller andre tilsvarende bryter/automat og hvilke?

Eller har noen noe andre anbefaling om alt dette?

Takk for svar på forhånd!

Spurt 1:41 - 14.1.2022
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
6
Fordelingsskap bolig

Har ett avvik på fordelings skap i ABS - Polylac PA 716 materiale, oppført og prosjektert iht. NEK400:2010. (Ikke metall)
Avviket henviser til ISO1182, noe som jeg mener ikke kan henvises til ettersom dette ble lagt ved i NEK400:2014.

Hva var definisjonen på ikke brennbart materiale i 2010 versjon og tidligere?
Noen som kan henvise meg i riktig retning, eventuelt gi meg en forklaring på akkurat denne?

Har sett flere tråder som denne på forumet, men ingen fra 2010 og før.

Takk på forhånd.

Spurt 11:47 - 1.1.2024
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Separering av platetopp/komfyr

Hei jeg spør litt dumt nå, men ble litt i stuss på hva presist kravet sier.


Når det renoveres i dagens kjøkken kjøpes det jo platetopp og komfyr for seg selv, og det er da 1 kurs for lite.
Platetoppen for også en komfyrvakt etter dagens krav.
hvis jeg da legger frem en 16A til stekeovn er det noe krav eller anbefalinger til kontakt der, vanlig stikkontakt eller burde det monteres komfyrstikk?

Spurt 20:09 - 30.12.2023
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Faglig ansvarlig vs daglig leder og lønn

Hei. Lurer lit på ansvars forhold mellom daglig leder og faglig ansvarlig. I FSE 3 står det at eiger/styret har det overordnede juridiske ansvaret på den faglige biten. Vis faglig ansvarlig og daglig leder er 2 forskjellige personer, hvilket juridisk ansvar sitter daglig leder med i forbindelsen med det faglige ansvaret?

Vis det er satt av en tillegg sum fra prosjekt leder og opp til daglig ansvar og installatør oppgaven.

Hvor mye prosent av den potten bør gå til daglig leder og hvor mye bør gå til faglig ansvarlig dersom det er 2 forskjellige personer?

Spurt 0:48 - 30.12.2023
LøstLøst
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.