Ole Michael Holth
Tekst: Ole Michael Holth
Instruktør og fagansvarlig for batterisystemer
Se alle bloggposter

Myndighetenes krav til opplæring om maritime batterisystemer

Denne artikkelen gir en detaljert oversikt over Sjøfartsdirektoratets krav til opplæring og kompetanse for de som betjener, inspiserer eller vedlikeholder batterisystemer om bord.

Med den økende bruken av maritime batterisystemer om bord på norske skip, er det kritisk at mannskapet har riktig opplæring for å ivareta både sikkerhet og effektivitet. Denne artikkelen gir en detaljert oversikt over Sjøfartsdirektoratets krav til opplæring og kompetanse for de som betjener, inspiserer eller vedlikeholder batterisystemer om bord.

Regelverk og opplæringskrav

Sjøfartsdirektoratets rundskriv (RSV 7 - 2023) stiller klare krav til opplæring for arbeid med maritime batterisystemer. Disse kravene er forankret i arbeidsmiljøforskriften for skip (ASH-forskriften) § 2-6, som pålegger arbeidsgivere å sikre at arbeidstakere får nødvendig opplæring for å utføre sitt arbeid på en trygg og sikker måte:

§ 2-6.Opplæring av de som har sitt arbeid om bord

  • Hver enkelt som har sitt arbeid om bord skal få nødvendig opplæring:
    1. for å kunne utføre sitt arbeid på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte,
    2. før det gis adgang til områder med alvorlig eller særskilt risiko,
    3. ved innføring av ny teknologi.
  • Opplæringen skal gjentas regelmessig og ved endret eller ny risiko.
  • Gjennomgått opplæring skal dokumenteres skriftlig.

Meld deg på vårt gratis webinar: Introduksjon til maritime batterisystemer

Opplæringsinnhold og målsettinger

Opplæringen skal dekke flere kritiske områder for å sikre kompetanse og sikkerhet:

  • Risiko og Farer: En grundig gjennomgang av risikoene knyttet til bruk av batterisystemer, inkludert farer som termisk løpsk (thermal runaway), brann og eksplosjon.
  • Systemforståelse: Opplæring i de tekniske aspektene ved batterisystemer, inkludert forståelse av batteristyringssystemet (BMS), energistyringssystemet (EMS), og frekvensomformere. Dette sikrer at mannskapet kan identifisere og reagere på uregelmessigheter.
  • Sikkerhetstiltak: Fokus på sikkerhetsprosedyrer, inkludert riktig bruk av kjøling, ventilasjon, og brannslukningsutstyr. Opplæringen skal også dekke nødprosedyrer ved hendelser som brann eller lekkasje.

Kompetanseutvikling gjennom teori og praksis

For å sikre en høy standard for sikkerhet og drift, skal opplæringen inkludere både teoretisk og praktisk trening. Dette innebærer bruk av simuleringsøvelser for å gjenskape potensielle nødsituasjoner, samt spesifikk opplæring på det aktuelle batterisystemet. Videre skal opplæringen forberede mannskapet på effektiv kommunikasjon med landbasert redningstjeneste i tilfelle en nødsituasjon oppstår.

Les også: Hvordan sikre trygg bruk av NiCd-batterier i nødlyssystemer

Regelmessig revisjon av opplæringsplan avgjørende for sikkerheten ombord

For å opprettholde sikkerheten om bord på norske skip, er det avgjørende at de som arbeider med maritime batterisystemer har oppdatert og riktig opplæring. Er opplæringsplanen for ditt skip i samsvar med de siste myndighetskravene? En regelmessig gjennomgang og revisjon kan være avgjørende for å sikre en trygg og sikker drift.

Meld deg på vårt gratis webinar: Introduksjon til maritime batterisystemer

Skrevet 19. september 2024

Relaterte innlegg

Hvordan sikre trygg bruk av NiCd-batterier i nødlyssystemer
Hvordan sikre trygg bruk av NiCd-batterier i nødlyssystemer

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan NiCd-batterier brukes i nødlyssystemer, hvilke fordeler og ulemper de har, og hvordan du kan sikre trygg og effektiv bruk.

Sikker bruk av batterityper i elektriske installasjoner
Sikker bruk av batterityper i elektriske installasjoner

Denne artikkelen gir deg en oversikt over de tre vanligste batteritypene, deres bruksområder og de viktigste sikkerhetsforanstaltningene.

Myndighetenes krav til arbeid med batterier
Myndighetenes krav til arbeid med batterier

I denne artikkelen får du en oversikt over de viktigste regelverkene du må forholde deg til når det gjelder batterisystemer.