vi har tidligere sett at I-funksjonen ""holder igjen"" svingningen med en 1/4 bølge = 90° i regulatoren.
Dette er ødeleggende for ""timingen"" av aksjonen i forhold til PV.
Det kan ikke være slik at dersom vi har for mye vann i tanken, så er aksjonen slik at vi ønsker å ha enda mer vann i tanken. Dette må da gi ustabilitet!
Ergo, med I-bidrag i regulatoren må selve styrken på aksjon være mindre enn normalt grunnet at vi sliter med dårlig ""timing"" på aksjonen.
Så hvordan kan vi forbedre ""timingen""?
Jo, vi introduserer D-virkningen. Denne faseforskyver PV-verdien slik at den motvirker faseforsinkelsen som I-virkningen gjør. HURRA!
Den matematiske funksjonen å derivere vil si å finne ut hvor raskt ting endrer seg. Vi finner endringshastigheten på prosessen.
Endringshastigheten beskrives ved helningen av de rette linjene på figuren nedenfor.
![]()
I dette eksemplet har vi i tre øyeblikk vurdert trenden n prosessverdien. I det første tilfellet er trendverdien svakt stigende.
I det midtre tilfellet er trendverdien sterkt synkende.
I tilfellet til høyre er (lokalt) prosessverdien stabil!
Avhengig av konstruksjonen eller konfigureringen av regulatoren kan D-virkningen enten føle på reguleringsavviket eller på selve PV. Det mest vanlige er at D-virkningen ser på selve PV.
Dersom det var slik som i det første tilfellet, ville regulatorens utgang gjøre et skikkelig sprang hver gang settpunktet endrer seg. Dette er som regel ikke ønskelig skal skje. Derfor konfigureres ofte regulatoren til den andre modusen.
Med en lav verdi på D-tiden innebærer dette som oftest at bidraget fra D-funksjonen er beskjedent selv om prosess-verdien endres raskt.
Med en høy verdi på D-tiden innebærer dette som oftest at bidraget fra D-funksjonen blir betydelig selv med en beskjeden endringshastighet på PV.
![]()
Her har vi lagt inn D-blokka til å se på trendverdien av prosessignalet. D-blokka kalkulerer trenden, og vi skalerer denn trendverdien med D-tallet.
![]()
På figuren ovenfor er forsterkningen i D-blokka 1 siden vinkelen på den stiplede linjen er lik ""Inn"" som ""Ut"".
Bidraget fra D-blokka er bestemt av den tid P-funksjonen alene får å arbeide med inngangssignalet.
Når vi gjør et rampesprang på inngangen av et derivatorelement, vil vi få en sprangrespons på utgangen av elementet.
Er responsen fra D-elementet liten, vil amplitude-linjen skjære ""forsterknings-linjen"" etter kort tid. Vi har kort D-tid.
Er responsen sterk/kraftig, vil amplitude-linjen skjære ""forsterknings-linjen"" etter lang tid. Vi har lang D-tid.
Faseforskyvning i D-blokka![]()
Vi tester D-blokka ved å kjøre inn en sinus-svingning. Vi ser at den største endringshastigheten skjer umiddelbart. Når inngangssvingningen er 90° i ut tidsforløpet, er denne verdien (lokalt) stabil. Det vil si trenden er NULL.
Den største endringshastigheten på inngangssignalet finner vi ved 0°. Ved -90° er endringshastigheten null. En derivator faseforskyver en svingning med +90°, det vil si at utgangs-signalet ligger foran inngangsignalet.
D-blokka har med andre ord fullt ut kompensert den negative faseforskyvningen som I-leddet introduserte.
Ideelt har derfor PID-regulator den samme stabilitetsegenskapen som P-regulator, med den forskjell at PID-regulator klarer å bestemme det nye arbeidspunktet for reguleringsventilen hvor reguleringsavviket etter en stund blir null.
Dersom prosessverdien ikke endrer seg, vil regulatoren heller ikke få noe bidrag fra D-funksjonen.
ProsessbelastningVi har tidligere vært inne på utfordringen når prosessbelastningen endrer seg. Vi er nødt til å finne det nye arbeidspunktet for reguleringsventilen.
Og,
hvordan kan vi finne ut om det er endringer i prosessbelastningen, når vi ikke har noe måling av denne?Jo, vi gjør dette på en indirekte måte!!
Vi observerer prosessverdien. Dersom denne er stabil, ja da er prosessbelastningen også stabil (og, vi beholder selvfølgelig arbeidspunktet til pådraget)
Dersom prosessverdien øker, er det å anta at det har skjedd en endring i prosessbelastningen.
![]()
Figur: Vi registrerer at prosessverdien (nivået) stiger raskt. Dette skyldes i dette tilfellet at det har oppstått en stor ubalanse i mengde-gjennomstrømningen i tanken. Forbruket sank raskt fra 50 til 25 %, mens arbeidspunktet til reguleringsventilen ennå ikke har rukket å endre seg fra sine 50 % (halv åpen ventil).
![]()
vi kan da la D-blokka hjelpe oss. Og, denne kan også tallfeste hvor stor endringen i prosessbelastningen var ved å se på trendkurven. Desto brattere trend på prosessverdien, desto større er endringen i prosessbelastningen.
Vi kan deretter la D-blokka motarbeide endringen i prosessbelastningen.
D-blokka har til hovedoppgave å stabilisere prosessverdien ved å umiddelbart bestemme det nye arbeidspunktet til reguleringsventilen. P-blokka har i samme øyeblikket endringen i prosessbelastningen oppsto ingen mulighet for dette. Dette fordi reguleringsavviket ennå ikke har blitt stort nok for at denne kan gjøre denne korreksjonen.
Og, enda verre (!), I-virkningen trenger et reguleringsavvik som er der er en viss tid for å kunne raskt justere regulatorutgangen.
Så, har du behov for å stabilisere prosessverdien når det skjer raske endringer i prosessbelastningen, ja da er D-blokka eneste løsning!