Turbinmåler

Spurt 19:41 - 29.1.2014 av Kristine|Siste svar 6:00 - 30.1.2014 av Forumleder

Kristine

Hei, jeg lurte på hvordan måleprinsippet turbinmåler fungerer egentlig?
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (1)

Forumleder

Postet 6:00 - 30.1.2014
Hei,
Det er på markedet flere ulike konstruksjoner, og vi skiller mellom turbinmåler for væske og gass.

Her vises et typisk eksempel på en turbinmåler for væske:



Kjernen i turbinmåleren er de skråstilte rotorbladene (2). Når væskestrømmen passerer vil dette føre til en kraft som dreie (rotere) rotoren.

Det er slik at en bestemt volummengde med væske (eller gass) trengs for å dreie rotorarrangementet en viss omdreining.

Utstyret er laget av rustfritt stål, og påvirkes ikke av magnetiske. En sensor (1) har en magnet nederst i seg. Og, bladene har innfestet et metall (jernholdig) på tuppen. Inne i sensoren er det også en spolevikling.

Rotorbladet vil dermed med sitt magnetisk ledende punkt få magnetfeltet til å bevege seg når det passerer. Vi har da i prinsippet en generator.

For hver gang det passerer et turbinmeterblad, genereres det en liten elektrisk spenningspuls (sinus). Denne spenningspulsen omdannes til en firkantpuls som oversendes som instrumentsignal til en strømningskalkulator (Flow Computerer).

Denne datamaskinen har en innlagt kalibreringsfaktor, en K-faktor. Denne beskriver hvor mange elektriske firkantpulser turbinmåleren gir fra seg per kubikkmeter med væske som passerer.

La oss si at K-faktoren er uttestet til å være 1000 pulser per kubikkmeter.

Når datamaskinen har mottatt 1000 pulser, har det altså passert en kubikkmeter gjennom turbinmåleren.


Her ser du utsnitt av et mer raffinert rotorsystem. Rororen har fått festet en krans som går rundt rotorbladene. Og, på denne kransen er det festet en rekke metallenheter (som er laget av et jernholdig materiale).

Kontruksjonen gir fordeler. 1) Rotorbladenes vinkel mot strømningen holdes konstant. Ellers har bladene en tendens å ville rette seg ut med økende omdreiningshastighet. Bladene blir mer stabile med kransen. 2) Kransen gjør også at vi unngår materielltretthet i rotorbladets innfestningspunkter. Materialltretthet kan føre til at et rotorblad rett og slett løsner. 3) Og, vi får en høyere pulsoppløsning i og med at rotorarrangementet gir fra seg flere pulser per omdreining.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.