Jeg har en problemstilling jeg lurer på om noen kan hjelpe meg med.
Ved kontinuitetsmålinger på elektrisk utstyr klasse 1 (Har jordskrue og skal være tilkoblet beskyttelsesjord) som ikke er tilkoblet jord, kan jeg avlese en potensialforskjell i eurotesteren. Dette varierer på utstyret jeg måler på, men ofte er det rundt 50-60V. Jeg kan også se at frekvensen er på 50 hz.
Dette utstyret befinner seg i leiligheter fra 80-tallet i ikke-ledende omgivelser.
Er dette en potensialforskjell som kan defineres som berøringsspenning, og hvilken effekt vil dette ha ved avledning til jord (gjennom et menneske f.eks)?
I forbindelse med kontinuitetsmåling måler jeg også på mye på chassi på utstyr i mange leiligheter, og det er store variasjoner på denne spenningen, enkelte utstyr kan man måle opptil 120V på.
I LED-armaturer som er dobbeltisolert måler jeg også en potensialforskjell på rundt 50-60V.
Spørsmålet mitt er:
1. Om man berører chassi på elektrisk utstyr klasse 1 uten tilkobling til jord samtidig som man berører jordpotensial som feks radiator eller kabeltv, hvilke strømmer kan man forvente?
2. Leilighet som er definert som ikke-ledende omgivelser, men likevel har tilført jordpotensial i rommet i form av radiator, kan man da definere rommet som ikke-ledende? Dette blir jo i prinsippet det samme som et kjøkken mener jeg..
3. Om det hadde vært jordfeil på et utstyr kunne jeg også målt tilnærmet samme spenning (rundt 138 V), hvordan skiller indusert spenning seg fra jordfeil (som også er en indusert spenning, bare i transformator) ved berøring?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem?
Logg inn
Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.