Hei, Vi har en frekvensomformerdrift hvor motorkabel er en symmetrisk skjermet kabel med 360 graders skjermklemme i frekvensomformer og EMC nippel med 360 graders bonding for motorkabel i motorens koblingsboks.
Motorleverandør anbefaler bruk av thermistor. Vi lurer da på hvordan vi forholder oss til jording av skjermen til thermistorkretsen? Hvilken ende av kabelen bør skjermen jordes? Motor, Frekvensomformer eller begge sider.
Avstand fra frekvensomformer til motor kan være er 5 til 100 meter. Og i enkelte tilfeller er motor plassert i Ex sone 1 (Ex d).
Hei,
Stikkontaktene mine på stuen er jordet, men både tv og decoder er utført i klasse 2, altså dobbelisolert.
Jeg velger å bruke galvansik skille på antenneinntaket uansett! Dette for å kun ha PE jord i stua.
Det måles 12volt mellom PE jordingen i stikkontakten og etter det galvaniske skille. Kabelen etter det galvaniske skille er ca 10meter lang.
Ser at om jeg legger antenne kabelen nærmere andre 230v kabler øker spenningen fra 12v til 15v.
Dog spenningen synker om det legges med lenger avstand i mellom.
Det er vel slik at de 12 voltene bare er interferns fra andre kabler, og dermed lurer måleapparatet til denne målingen?
Svar Svar med sitatHei, ble i tvil angående hva man gjør med jording og skjerm når man bruker en kabel der disse er samme potensiale, i dette tilfellet Draka IFSI-EMC 3x70/35CU.
Denne kabelen har 100% tett CU skjerm, og i tillegg et folieband som ligger rundt denne igjen. Dette er bare en CU folie remse på ca 10-15mm i bredde. Disse to har dermed samme potensiale.
Når man da skal bruke denne kabelen i en frekvensomformer applikasjon, skal CU skjermen videreføres ut av EMC nippelen og videre til PE-klemme? CU folien, kan den avsluttes i EMC nippelen?
På frekvensomformeren er det 360 graders skjermklemme der hele skjermen blir jordet, er det da noe poeng i å videreføre skjermen til PE-klemme/bolt?
Motorkabelen går via et filter som er plassert i et stålskap, det er her vi skal bruke EMC nippelen. Denne har vi montert i stålkapslingen, og denne har skjært seg ned i stålet siden det er tagger på kontramutteren. Kan vi her avslutte skjermen i nippelen å si at det god nok jord i nippelen? Eller kan vi utjevne ekstra fra stålkapslingen til jordskinne? Eller skal vi videreføre jordingen igjennom nippelen og til jordskinne plassert i filterkapslingen?
Vi som nettselskap har en utfordring ute på landet hos en kunde hvor ett strømgjerde genererer "tikke-lyd" i Trafo.
Problemet er at en av naboene har ett lydstudio, og denne tikkelyden kommer også i lydutstyret hans.
Kunde med strømgjerde og kunde med lydstudio er tilkoblet samme fordelingstransformator.
Vi har prøvd følgende:
-bytte strømgjerde, sjekket PEN-koblinger, kunde med strømgjerde har sjekket sin egen installasjon via elektriker som fant ingen feil.
Noen som har forslag til hva som kan være årsaken? Bonde sier selv at han sliter med spenninger i strekkmetallet som sauene går på, men at de ikke finner årsaken til dette heller.
Av mangel på andre steder og spørre så gjør jeg det her :) er det noen som har noen forslag på bunnlast man kan legge på led utelys som flasher ? går over ett veggmontert astro-ur, har lett litt nå, men fant ikke noe i farten:) probemet er at lampene blinker til midt på dagen.
Hei, jeg finner ikke noe sted hvor det henvises til hvor avstand det skal være mellom sterkstrøm og svakstrøm på kabelbru. Noen som kan hjelpe meg med dette?
mvh TR
Har hatt en diskusjon i dag om det er vanlig å jorde en leder som ikke er i bruk.
Diskusjonen kom etter at det var lagt en 4 leder (3 +j) som inntakskabel. Det var koblet opp mot ett 1~OV, så da er det en leder til overs. Denne var tapet med gul/grønn og koblet til jordklemmen.
Mitt spørsmål er, hvilke regelverk som krever dette, eller er dette bare fornuft i forhold til emc.
Jeg har en problemstilling jeg lurer på om noen kan hjelpe meg med.
Ved kontinuitetsmålinger på elektrisk utstyr klasse 1 (Har jordskrue og skal være tilkoblet beskyttelsesjord) som ikke er tilkoblet jord, kan jeg avlese en potensialforskjell i eurotesteren. Dette varierer på utstyret jeg måler på, men ofte er det rundt 50-60V. Jeg kan også se at frekvensen er på 50 hz.
Dette utstyret befinner seg i leiligheter fra 80-tallet i ikke-ledende omgivelser.
Er dette en potensialforskjell som kan defineres som berøringsspenning, og hvilken effekt vil dette ha ved avledning til jord (gjennom et menneske f.eks)?
I forbindelse med kontinuitetsmåling måler jeg også på mye på chassi på utstyr i mange leiligheter, og det er store variasjoner på denne spenningen, enkelte utstyr kan man måle opptil 120V på.
I LED-armaturer som er dobbeltisolert måler jeg også en potensialforskjell på rundt 50-60V.
Spørsmålet mitt er:
1. Om man berører chassi på elektrisk utstyr klasse 1 uten tilkobling til jord samtidig som man berører jordpotensial som feks radiator eller kabeltv, hvilke strømmer kan man forvente?
2. Leilighet som er definert som ikke-ledende omgivelser, men likevel har tilført jordpotensial i rommet i form av radiator, kan man da definere rommet som ikke-ledende? Dette blir jo i prinsippet det samme som et kjøkken mener jeg..
3. Om det hadde vært jordfeil på et utstyr kunne jeg også målt tilnærmet samme spenning (rundt 138 V), hvordan skiller indusert spenning seg fra jordfeil (som også er en indusert spenning, bare i transformator) ved berøring?
hei.
jeg skal montere et gumikabel fra sikringskapet til pizza onv stikkontakten.
maskin trenger 400 v og 32 amper
jeg er litt usikkert er det lov brukes gummikabel mellom stikkontakt til pizzaovn.
jeg skal koble 5x6 gumi kabel for 32 amper ca 4 meter.
hva tenker dere.
Er det noen forskrift eller anbefaling som sier noe om pigtails/grisehaler på kabler til transmittere, hovedstrøm AC osv?
Har en oppfatning med at mange folk er uenige om dette her. Mange sier at det ikke har noe å si om det er en ekstra runde, noen sier at det er strengt forbudt og at det lager masse støy. Selv tror jeg at det ikke har så mye å si på hovedstrøm AC. Men på feks 4-20 mA, 0-10V eller digitale målesignal tror jeg gjerne at det har noe å si.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.