Hei forumfolk
På et industriprosjekt skjedde en uhell med en støpsel som var montert feil veg og derfor ble en av fasene koblet direkte med jordlederen som forårsaket skade på dali driverne og annet følsåm elektronikk utstyr.
Skade var forårsaket av en 400V 3-fase motor uten neutraltilkobling som var forsynt fra TNC-S system tavle. En av motor tilkoblingstøpslene var montert feil og derfor ved igangkjøring av aggregat ble en av fasene sendt direkte til jordlederen. Foran strømkretset var kun kortslutningsvern type C10 uten noen jordfeilvern, neste sikring i rekke var en 100A automatsikring.
Jeg mistenker at det kan være noe feil med enten dårlig jordforbindelse eller sammenkoblet N og jordleder ett eller annet sted i bygget.
Spørsmålet mitt er:
Hva tenker dere, hva kan være årsak til skader på følsåm elektronikk utstyrHvordan forhindrer vi at dette ikke skjer i framtiden
Takk
Hei,
En kompis flyttet nylig inn i ny leilighet der jeg var innom for å kikke forleden. Her er det IT-nett, og sikringsskapet er nok så nytt med overspenningsvern og 2-polet JFA på alle kurser.
Tilførsel går til en Elko 76 koblingsboks der den går videre til en 1-polet bryter for å så gå gjennom koblingsboksen igjen videre til en stikkontakt ved taket for lysbrudd. I denne koblingsboksen går det også enda en PR 2x2,5 kabel med fast strøm videre inn til soverommet, så boksen er riktig nok stappfull. Alt i boligen er påvegg, og tilførselen videre til dette rommet går gjennom enda en koblingsboks med fast strøm.
I stikkontakten med brudd måler jeg 50-80V mellom fasene med bryter av, og 230 V som forventet med bryteren på. Jeg måler omtrent det samme mellom en fase og jord. Lyset lyser ikke når bryter er av, selv ikke svakt. Er det jeg som blir lurt av måleapparatet? Så nå lurer jeg naturligvis på om dette er noe som bør utbedres eller om det er normalt. Kan dette skyldes at koblingsboksen er stappet til randen eller er det bare slik som kan oppstå ved 1-polet brudd?
Eventuelt bytte til 2-polet bryter? Ingen av oss ønsker naturligvis at dette utgjør noe fare. Takk på forhånd!
Hei
I et tilfelle jeg har her nå, er det 3.part som leverer motor, frekvensomformer og servicebryter.
Byggherre har besluttet at skjerm skal termineres i både motor og omformer, men de har ikke tatt stilling til servicebryteren som ikke er med EMC-utførelse.
- Vil det være stor betydning med tanke på støy dersom skjermen før og etter servicebryter blir skjøtet helt enkelt i servicebryter?
- Vil generelt bruk av EMC-nipler vs. jording av skjerm vha. vanlig skrutilkobling være av stor betydning?
Til info så er dette på et ventilasjonsanlegg i et landanlegg (kraftstasjon) og motorstørrelser fra 8kW til 11kW
Hei!
Elektrikerlærling, prøver å bli tryggere på hva som er gode løsninger i situasjoner der forskjellige kabeltyper og store forskjeller i tverrsnitt skal forlegges i umiddelbar nærhet til hverandre og annet utstyr.
Typiske situasjoner:
-En eller fler 2,5mm2 kabler skal forlegges og må ligge tett inntil en 240mm2 pga. ugunstige forhold. Altså veldig stor forskjell mellom tverrsnitt som ligger i gruppe. -Ulike data og signalkabler ligger blandet sammen eller tett med sterkstrømskurser. Har en oppfatning av at dette går på støy og elektromagnetisk aktivitet.
Kan noen gi meg en rask, generell innføring i hvorfor dette blir galt og gjerne henvise til de aktuelle ressursene som jeg kan bruke for å forstå dette dypere? Har lyst til å bli god på dette og VITE at jeg utfører et optimalt arbeid.
Takk for at alle gode innspill!
Teknisk info:
1-veis stikkontakt påvegg i underskap.
Anleggstype: IT 230V
Fase-fase: 233V
Fase-jord: 110V
Fase-jord: 140V
Ingen jordfeil eller kortsluttning i sikringskapet.
Problemstilling:
Oppvaskemaskinen begynner å køyre vaskeprogramet sitt med en gang det er kobla i stikkontakten. Kunden har koblet en husmorskontakt i uttaket i underskapet og deretter i oppvaskemaskinen og då fungerer maskinen som normalt.
Har noen noen anlese om hva som kan være problemet/løsningen??
Hei, var tilfeldigvis en tur innom sikringsskapet idag. Oppdaget da en summelyd av automaten(Schneider c40a automat) til elbilladeren(Easee Home). Tok for sikkerhetsskyld frem termokamera og det kunne vise 54 grader på automaten etter 34min med lading (7,3kW innstilt på 32A 1 fas IT).
I tillegg: litt varmgang i tilkoblingene både på aktuell automat og 100mA jordfeilbryteren(63A hoved i fordelingen), dro til i flere omganger for å få dette bort. Plater ikke skruer på sikringene, men ser det står 2 nm i datablad, fare for overtrekking?(PN uten Niter og RKK med niter). Hva hadde dere gjort her?
I NEK702:2020 NEK EN 50310:2016+A1:2019 står det i avsnitt "7.6 forskjellige utjevningsforbindelser" at maks lengde på utjevninger er 1 m, dersom lengre må det suppleres med flere utjevninger.
I avsnitt 9.2.2.1 står det derimot at maks lenge er 6 m. Hva er riktig?
Hei
Det dukka opp spørsmål om kabelskjerm på ein 22kV kabel måtte førast tilbake gjennom strømtransformatoren eller ei.
På kabelstrømtrafoen veit eg dette er viktig mht jordfeildetektering.
Men er det like viktig å føre tilbake gjennom strømtrafo per fase med rele/ målekjerne?
Hei.
Er det noen som kan forklare enkelt begrepet kapasitans? Hva er det og hvordan beregnes det?
Hei!
Har et spørsmål om skjevlast i et trefase system:
Hva kan være konsekvensen av skjevlast?
Har hørt mye forskjellige svar, men finner ikke helt konkret hva som egentlig kan skje.
har hørt at det kan
1. skade en generator i et aggregat, mekanisk ved at det blir et skjevt magnetfelt som faktisk drar akslingen skjevt.
2. skade de mest ømfintlige komponentene i en regulatorkrets , ved at den overkompanserer de to andre fasene.
3. ved for lav spenning på L1, vil spenningen øke på L2 og L3, og dette kan skade forbrukere.
Er noen av disse punktene riktige, og hvis ikke, hva annet kan skje?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.