Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.
Hei, leter etter paragrafen hvor det står hvor mange meter det skal være fra arbeidsted og frem til støpsel for Ex. F.eks vi har Ex støpsel på vegg, derfra har vi 10meter skjøteledning med Ex-støpsel i begge ender, på enden av den har vi en Ex-overgang fra Ex til vanlig 220 v til en forbruker (drill, føner) etc. Den kabelen er på ca 1,5 meter. Så kommer selvfølgelig ledningen til forbrukeren i tillegg. Men jeg er på jakt etter forskriften hvor det står hvor langt det er fra forbruker og til første Ex-kontakt.
Dette er offshore.
Hei har spørsmål om lyn ladere på bensinstasjoner. Ser på bensinstasjoner så er lyn ladere plassert langt borten for bensinpumpene, noe som er bra med tanke elbilbrannen som var i Bergen. I det siste så har jeg begynt å se at lyn ladere blir plassert nærme bensinpumpene. jeg finner ikke noe veiledning eller krav til hvor disse skal plasseres?
Hei,
Jeg mener å huske at man på EX-vedlikehold kursene lærer at man selv kan bytte lager som sitter på utsiden av flammespalte, men at man må til et autorisert ATEX verksted for å bytte lagre som sitter på innsiden av flammespalte. Stemmer det? Er det kommet noen endringer de senere år? Finnes det kurs for elektrikere og mekanikere som dekker det å kunne bytte lagre på alle EXd motorer?
Med vennlig hilsen
Arild Helland
Vi har en pågående diskusjon på jobb ang overslag fra en barriere av typen MTL 788+
ifbm feilsøking ble de oppdaget at det lakk strøm over til 0V skinne fra barrieren.
Siden kontrollsystemet måler på positiv side og lekkasjen er lokalisert etter målesløyfe, påvirker ikke dette målingen.
Vi tror feilen ligger i at vi har byttet powersupply fra en som gir ca 26.5V og ikke 24V. Dette er ny standard PS, og vi forventer at flere blir byttet til denne typen etterhvert.
26.5V er ifg spec innafor, og burde ikke påvirke barrierene. Mulig dette ikke passer så bra sammen med disse gamle MTL-barrierene.
På merkeskilt 788+, står det 28,75V maks spenning, men i datablad står det Vmax 26.6V. Hva er forskjellen på dette?
Er dette teknisk forsvarlig sånn tennkilde messig?
Lekkeasjestrømmen varierer mye mellom forskjellige signal, men ofte opp i 6-7mA. Ved forsøk i testbenk, begynner barrierene å slippe strøm til jord/0V ved 26.5V. Dette gjelder både gamle og "nye" lagerførte mtl 788+.
Vi har et par hundre barrierer av denne typen eller tilsvarende, så kan fort føre til en del problem etterhvert som PS rundt om blir byttet ut.
Har fått en påstand angåede IPgrad og EX beskyttelse, er litt uenig så spør her
1: Degradert IP klasse er ikke brudd på EX for lys, da hver del har tennsikre tilkoblinger i armaturer. EX klassen på armaturene er bryteren samt ballasten og klemmene, kapslingen er kun IP beskyttelse ( chalmit og Ceag sone 1 utstyr)
2:Viss tilstand Meggeresultat innenfor krav trenger ikkje lysarmaturer å bytte når dei er tømt for vann dersom komponenter ikkje er defekt eller korrodert.
Kan dere gi et fornuftig svar?
Hei,
Vi har flere koblingsbokser som er merket med sertifikat DEMKO 01ATEX0113363U. Dette vil at at boksen er godkjent som "tom boks" og ettersom vi har innhold i boksen burde den som jeg skjønner vært sertifisert som en komplett boks.
Dette er koblingsbokser til induktive brytere, kabelinnføring i boksen er Exe og mener at det er veldig dumt å bytte ut boksen da jeg er ganske sikker på at den gir nødvendig beskyttelse - uansett må vi ha gyldig sertifisering som fastslår min mening.
Har tatt kontakt med leverandør av boksene, men de finner ikke komplett sertifisering i sine systemer og dermed mistenker vi at de ikke er sertifisert som komplett boks. Må vi bytte ut alle boksene, resertifisere de eller har vi andre alternativer?
Jeg forsøker å inkludere EX områder inn i internkontrollen våres. Jeg har da forsøkt å finne eksempler på prosedyrer, skjemaer, sluttkontroller o.l. for å slippe å starte helt fra bar bakke. Men jeg finner ingenting på Nelfo eller på nett.
Er det noen som har forslag til hvor jeg kan finne noe?
Kunne også tenkt meg noen tabeller for å enklere tyde EX merkinger.
Hei.
Har en rotork aktuator som er merket Ex db eb. "eb" er inni en firkant. Betyr dette at huset til rotorken er Ed db, men koblingshuset er eb slik at en kan benytte Exe nippler her. Eller må det benyttes ExD nipler her.....?
Hei
Har et prosjekt i et næringsbygg hvor det skal monteres en gasspeis. Føringsvei er gjort via vårt tavlerom og i underkant av kabelbro hele veien frem til peisen. Jeg tok nylig over dette prosjektet - etter at røret ble lagt.
Hvor finner jeg krav til avstand osv. for dette, må jeg da inn i NEK420? Har ikke denne tilgjengelig. Men "sunn fornuft" tilsier at denne ligger for nær vår installasjon - spesielt i tavlerommet.
Hei,
Skal lage ett tilbud der en Offshore vinsj skal oppgraderes med lastcelle. Vinsjen står i Ex-sone (zone 1) så tilhørende eksisterende koblingsboks er av Exe type. Lastcellen som skal installeres blir derimot montert i sikker sone. Lastcellene vi pleier å bruke til disse applikasjonene er av Exi typen og trenger derfor en barriere i kretsen.
Tenker på om det vil være lovlig å installere denne Exi-lastcellen i sikker sone, og koble den i eksisterende Exe-koblingsboks(denne har ledig kabling), såfremt at den har kabling og koblingsnipler som tilfredsstiller kravene til koblingsboksen?
Selvfølgelig ikke veldig "elegant" dette, men det vil korte ned installasjonstiden betraktelig.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.