Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.
Vi i er ferd med et konseptstudie der en av opsjonene er innebærer å plassere PLS samt RIO for kontrollsystem i EXD kapsling.
Vi er kjent med «vanlig» bruk av EXD, dvs for et fast design og dersom en komponent feiler kan man kun bytte likt for likt for å opprettholde EX sertifiseringen. Dette har erfaringsmessing medført en del utfordringer over tid da komponenter går ut av produksjon osv og et like for like bytte er vanskelig.
For å gjøre dette nye anlegget «future proof», så ser vi på om dagens praksis med EXD bokser kan utfordres. Vi har vært i kontakt med en annerkjent leverandør, og vedkommende selskaps representant sier at man kan bytte eller ettermontere komponenter i et EXD kabinett så lenge den avgitte effekten ikke overstiger det som ligger til grunn for temperaturklassen til utstyret.
Vi stiller oss nokså kritiske til dette, da vår forståelse er at mange parameter ligger til grunn for en godkjennelse, blant annet volumendring inn i kapslingen.
Er det muligheter for å bytte komponenter som ikke som denne leverandøren påstår?
Hvilke muligheter har man om man ønsker fleksibilitet, og rom for modifikasjon for ettermontering av komponenter?
En betingelse er at systemet hele tiden er operativt, og lovlig. Det vil si at man ikke gjør noe galt dersom man monterer inn komponenter og venter på å få boksen godkjent med ny komponent.
Har noen en ide om hvordan man går frem for å søke om en ex godkjening ifm. ett nytt produkt ? Eventuelt hvor dette står beskrevet?
Dersom det skal installeres frekvensomformer på en ExD motor trodde jeg at de måtte samtestes for å være godkjent, har derimot fått oppgitt fra en leverandør at dette ikke er nødvendig. Hva er riktig?
På forhånd takk for svar.
Hei.
Ser kravet med min 50mm mellom is og non is termineringer.
Hva med ledere i kabinett, kan ikke finne kravet om sparasjon her.
Hvor står det og hva er kravet til forlegning av IS ledere med separasjon til vanlige ledere i kabinett?
Hei
Jeg har et spørsmål angåaende isolasjonstesting og måleresultater.
Var hos en kunde og tok service på en av deres maskiner, brukte da deres servicelister dokumentasjon under servicen.
Fikk en liste der alle kabler var listet, instrumentkabler skulle megges med 250v og powerkabler med 1000v.
I resultatrubrikken står det kun at resultatet skal være over >100Mohm, og at man kvitterer med navn at man har sjekket det. Er dette vanlig standard? Er vandt med å skrive ned resultatet som det er.
Hvor står det beskrevet at resultatet må være over 100Mohm?
Jeg har tidligere fått ett bra svar på tolkning av én vs. flere I.S kretser, se denne tråden (https://www.trainor.no/cms/Forum/Ex/Tolkning-av-intrinsically-safe-circuit-per-NEK-EN-60079-14-2014)
Nå har vi en uenighet internt vedrørende terminering av I.S. skjerm og ubrukte par i felt for nevnte utstyr. Utstyret dette gjelder for er en Ex i sensor med flere I.S kretser (RS-485, 4-20 mA) osv, se nevnte tråd. Vi bruker typisk en 4-pars (eller 8-pars) RFOU(i) kabel for dette formålet. Hvordan skal I.S skjermene og de ubrukte parene termineres i utstyret? Slik jeg tolker nevnte standard:
For I.S skjerm (clause 16.2.2.3): Alle skjermene (drain wire) fra hvert par i kabelen kobles til samme punkt i utstyret, som flyter (ikke forbundet med chassisjord).
For urbukte par (clause 16.2.2.5.3): Alle ubrukte ledere i kabelen flyter i utstyret og ingen av lederne er koblet sammen.
Så då kan eg feks ha noen klemmer som alle er koblet sammen for terminering av I.S skjerm, mens klemmene til de utrukte lederne skal isoleres hver for seg, korrekt?
Mvh,
Eric
Hei
Jobber offshore og lurer på hvilken type pakning som er best til å holde en kapsling tett ved bruk av metallnippler i metallbokser. En del utstyr står ganske værhardt plassert og vi har noen lamper det har kommet fuktighet inn i. Det er Ex-e på koblingshuset og vi bruker Ex-e messingnipler.
Det er en liten glipe mellom lampe og nippel når den er trukket til. Tenkte derfor på å sette på pakninger, men hvilken type? Vi har pakninger i teflon, neoprengummi og noen grønne jeg ikke helt vet materialtypen til, men det ser ut som en slags fiberpakning.
Gummipakningen fungerer ikke så bra siden den fort blir dratt skjev og ut av posisjon når nippelen strammes. Vil teflonpakningen holde tett? I produktbladet til Tranberg sine teflonpakningen står det "PTFE (Teflon) washers for sealing between cable gland and junction box or cabinet."
Hva er krav til temperatur beskyttelse for heater i Ex sone?
Installert heater 50kW i sone 2, heateren er merket Ex de IIC T1 - T6.Ex sertifikatet slår fast at overflatetemperatur ikke må overskride den spesifikke temperatur klasse, som i vårt tilfelle er T3, men det står ikke hvordan overflate temperaturen skal holdes under 200 grader. Det står at design av sikkerhets utstyr må være testet for funksjon og pålitelighet iht relevant regelverk.
Er det krav til hard wiret TSHH tripp?Eller holder det med en temperaturføler til kontroll systemet og tripp dersom føler overstiger setpunkt, i vårt tilfelle er setpunkt for tripp satt til 115 grader.
Vår bekymring er at veskens kokepunkt er lavere enn 100 grader (kondensat), kan ikke se at det er mulig å oppnå 115 grader i vesken, vesken vil koke av og fordampe. Heateren vil bli varmere.
mvh Knut
Når rekkeklemmer jordes direkte gjennom DIN-skinnen, må den da vær i kobber utførelse, eller kan andre materiell brukes? stål, alu.
Ut fra tolking av norsok E-001 - 9.1.5 så kan den kun vær i kobber, er dere enige i det.
Hei
Jeg har en Siemens OLM som er sertifisert ExnA. Denne er montert i en Exeb IIC boks i sone2.
Er dette lov eller skal den monteres i en ExnA boks. Boksen er sertifisert for sone 1. Hva hvis sonekartet blir forandret om noen år?
Mvh
Thomas
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.