Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.
Hei eg har eit lite spm vedrørende jording.
Har ei Exe kapsling der det er koblet inn ein forsyningskabel på 230V på rekke klemmer der din skinna bak klemmene er i syrefast utførelse.
Den jording som blir koblet til klemma blir videre ført inni Exd til utstyr der hvor den blir flytende. Er dette riktig?
Og so i den Exe kapslingene er det allerede ei PE Hovedjordskinne hvor alt er koblet til utenom den forsyningskabel jord. For at det skal vera riktig utførelse må eg vel trekke ein ekstra jord fra jroingsklemme å ned til skinnen ikkje sant?
Hei
Visst du har en lykt som er merket EXna nl 2B T4.
Er denne godkjent i sone 1 også da?
Usikker på hva a står for.
Hei,
Jeg skal bygge en kapsling med et knappetablå i dør. Kapslingen er TNCC Ex e. Kapslingen kjøpes sertifisert. Ødelegger jeg denne sertifiseringen i det jeg tar hull for knapper?
Alt av knapper og indikatorlys er Ex e godkjent. Knappetablået skal i følge kunde limes. Sertifiseringen av ferdig produkt skal kunde gjøre selv. Må kapslingen resertifiseres?
Iht. IEC 60079-17 står det definert typer/grader av inspeksjon, frekvensen av disse inspeksjonene samt inspeksjonslister for vedlikehold for de respektive Ex kodene.
Dersom en produsent lister opp for sine Ex i og Ex d produkter at ""produktet er vedlikeholdsfritt"" og ingen vedlikehold trenger å utføres, hva skal man da forholde seg til? Skal man høre på produsenten og det som er listet opp i brukermanualen (altså ingen vedlikehold) eller skal man alltid følge anvisningene i IEC/EN standarder? Har det noe å si for utfallet om produktet er sertifisert etter IEC standarder kontra EN standarder om man skal følge IEC eller EN 60079-17? Og til slutt, har det noe å si dersom installasjonen er i Norge kontra feks. Malaysia, eller Nederland for den saks skyld?
Mvh
Eric
Når EX sertifisert utstyr har blitt montert uten at monteringsveiledning har blitt fulgt (sensor har stått åpent eksponert mot omgivelsene).
3.parts selskap skal inn og gjøre IS beregninger og utstede sertifikater på sensorene, må da sensorene som har blitt montert feil byttes ut med nye og monteres riktig med beskyttelsekappe?
Hei,
Er det lov å bruke krympestrømpe for å øke diameter på kabel for å oppnå bedre tetting mellom kabel og gummihus(beskyttelse rundt sensor)?
Uten krympestrømpe blir det en liten glipe, men med blir det en god passning og ønsket IP grad kan oppnås.
Hei,
Er det krav til test av overbelastningsvern for ExD motorer på lik linje med Exe?
Ifbm modifikasjonsprosjekt offshore gjenbrukes det en del kabler, både blå(IS) og grå(NON-IS). Nå blir i mange tilfeller grå kabler brukt til IS-signaler, da merket med blå strømpe i begge ender, og evt ved gjennomføringer i vegg/dørk o.l. Blå kabler blir brukt motsatt, til NON-IS signaler og merket med grå strømpe.
Selv om jeg synes det er synd at vi bryter med den gode metoden for å skille IS og NON-IS er det forsåvidt greit med grå kabler som blir brukt til IS-signaler. Her er vi alltid nøye på at det ikke egensikre kretser og at vi må ta hensyn til dette ift åpning i felt etc, slik at her tar man i hvertfall ingen sjanser.
Derfor synes jeg det er verre når de blå blir brukt til NON-IS, det vil jo være større fare for at folk ser mer ukritisk på åpning i felt , feilsøking på utstyr uten gassmåler etc, selv om det ikke er egensikre kretser.
Det jeg i bunn og grunn lurer på, er om det finnes noen regler rundt dette, og om det i hele tatt er tillatt?
Hei,
Er det et krav at jordingsbosser skal sveises til struktur?
Eller finnes det andre måter de kan festes på som er godkjente?
Heisan.
Eg har kommet borti et prosjekt/produkt hvor det er flere komponenter satt sammen til en installasjon/produkt, men flere av komponentene er ikke atex merket, men installasjonen/produktet i sin helhet er merket for atex sone 2. Installasjonen/produktet har et områder som er klassifisert som atex sone 2, og et områder som er ""safe sone"". Men i sone2 er det endel deler som ikke er merket for sone2, men blir lagt strøm løse ved eventuell eksplosjonsfarlig atmosfære. Dette blir målt av en gass sensor som er merket (for sone 1). Eg lurer da på om dette er innenfor lov verket, eller ikke.
Kan utstyr som ikke er merket, men ikke inneholder energi, eller oppnår høy temperatur brukes i sone 2 dersom disse blir lagt strømløs ved 30% lel? Enkelt eksempel vil være en lysbryter som vil danne gnister ved vanlig bruk, men dersom det oppstår eksplosjonsfarlig atmosfære vil denne lysbryteren bli lagt strømløs fra sikker sone.
Lurer også på hvordan reglene er for mekaniske produkter som ikke er merket. For eksempel lager som ikke er merket, men roterer en gang i timen,og antas da å ikke oppnå forhøyet temperatur ved sitt bruk. Det blir heller ikke rotert dersom det oppstår over 30% lel.
Helt spesifikt så er det en pc, monitor, magnet bryter, ir sensor, prox, og noen lager som ikke er atex merket. slik eg ser det så kan en vel anta at det vil være kondensatorer i pc og monitor og at desse da ikke er ""simple aperatures"" og burde vert merket?
Ser frem til å se eventuelle kommentarer.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.