Vedlikehold av eexd motorer

Spurt 18:19 - 28.11.2015 av petter|Siste svar 19:52 - 4.3.2016 av Henning Staff

petter

Hei

Jeg har et spørsmål ved.r bytte av lager i drive/ non drive side en eexd motor. Vi har I den senere tid fått beskjed om at vi kan bytte lager i disse motorene selv. Om lagerleiet i endelokket var en del av flammespalten så var det helt greit at vi gjorde jobben selv. For ordens skyld, vi har ingen sertifiserte her ombord utover at vi alle har ex-vedlikehold. Har jo forstått det slik at dersom lagerleiet er en del av flammespalten så måtte denne motoren inn til sertifisert verksted for lagerbytte.

Petter

Helpful answer marked by forum leaderLøst
Ex grunnleggende

Kurset gir deg grunnleggende teoretisk kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder slik at du skal kunne arbeide på en sikker måte. Les mer.

Svar (4)

Henning Staff

Postet 8:29 - 7.12.2015

Tidligere var det et krav om at arbeid som kunne påvirke flammespaltene skulle utføres av verksteder som hadde en autorisasjon fra myndighetene. Dette kravet er frafalt, MEN myndighetene krever at man skal ha den nødvendige kompetansen til å utføre den jobben man er satt til å gjøre (uansett hvor stor eller liten arbeidsoppgaven er). I tillegg skal bedriften som gjør jobben ha en ansvarshavende med tilstrekkelig kompetanse, og et dokumentasjons- og kvalitetssikrings-system som er tilstrekkelig til å sikre at jobben utføres på tilfredsstillende måte.

I praksis så kan jobben ofte gjøres i henhold til kravene i IEC/EN 60079-17 og anses som en vedlikeholdsjobb, men ved arbeid som på en eller annen måte påvirker flammespaltene så vil også kravene i IEC/EN 60079-19 måtte følges.

Eva Kristin Tvedt

Postet 9:47 - 18.2.2016

Hei, Bare en presisering her:

Offshore er det i Innretningsforskriftens paragraf 10 a presisert (01.01.2015) Krav til Tennkildekontroll. Intensjonen er krav til eier av utstyr (ofte Operatør/Riggselskap) at utstyret for bruk i potensielle eksplosjonsfarlige områder IKKE skal kunne opptre som en tennkilde (dersom prosesslekkasje (unormal drift)og EX beskyttelsen ikke er intakt). Ved arbeid som kan påvirke flammespaltene så vil kravene i IEC/EN 60079-19 måtte følges. Idag skal Utstyr for bruk i sone 1 være sertifisert og dersom eier av utstyr ønsker at sertifiseringen fortsatt skal være gyldig etter lagerskifte så må man ha verifisert at flammespalten er intakt.

Eva

Petter Ellingsen

Postet 17:30 - 18.2.2016

Hei igjen.

Dvs, den som verifiserer at flammespalten er ihht krav må selv inneha en form for sertifikasjon. Er dette riktig. Hva med soneII. Trenger ikke dette utstyret å være sertifisert.

Henning Staff

Postet 19:52 - 4.3.2016

Tidligere var det krav til at de som skulle utføre reparasjon på Ex utstyr måtte være autorisert for dette. Denne ordningen er riktignok avsluttet og kravet er i dag dekket av FEK og kravet om registrering av elvirksomheter.

Istedenfor at man må være sertifisert for å gjøre slikt arbeid skal man kunne dokumentere at man har det rette utstyret, ansvarsavklaring, dokumentasjonsrutiner og kompetanse. Kravene til dette beskrives i normen EN 60079-19.

Utstyr som kun er godkjent for sone 2 har ikke krav om sertifisering, men kravene til de som skal reparere slikt utstyr er det samme som over.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.