Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Kan man gå med ubrutt N-leder fra hoved fordeling via ett kabelfordelingsskap? Feks at man har en 4p 400A effektbryter i HF, legger en 5 leder i bakken og frem til ett kabelskap ute i "terenget med 3p SLK sikringslister ". Fra kabelskapet grenes det ut til forskjellige UFer som har 4polt effektbrytere. Finner ingen ferdig bygde kabelskap med 4p sikringslister.
Hei,
Hva sier forskriftene når det gjelder å hente strøm fra samleskinne til en automatsikring som står for seg selv? Bør tverrsnitten til inngående ledning til aut.sikring være lik/et hakk større enn utgående ledning eller er det kortslutningsvedrier på samleskinnen som bestemmer det? Hvor finner jeg info om det?
Takk.
Mvh Alf
Jeg er ikke helt sikker på løsningen, spesielt med hensyn til hvordan en effektbryter riktig skal tilkobles til jord.
Belysningssystem:
En mulig løsning er å plassere et fordelingsskap nær transformatoren og trekke kabler omtrent 1,8 kilometer.
Jording for trestolper:
Jording for trestolpene med belysning må evalueres, da tre ikke leder elektrisitet. Mulige løsninger inkluderer:
Dersom armaturene er dobbeltisolerte (klasse II), kan det i noen tilfeller være mulig å unngå jording av trestolpene, slik at kun kabelen tilkobles til jord?
Hva har en automatiker lov å utføre av arbeid, uten installatør i firmaet? Kan det byttes kontaktorer m.m. i styretavler (maskindirektivet)? Altså vedlikehold av utsyr tilknyttet automasjonsfaget.
DLE skriver i en rapport at et eldre elanlegg i IT-Nett har IK2pmin 235A. Dette er ihht Nettselskapets beregninger og målt på plassen med installasjonstester.
Tidligere stod det gamle UZ sikringer i dette inntaket. Luft EX kabel. Langt fra Trafo.
Dette ble byttet (i 2009) til vern med I5 langt høyere enn IK2pmin og dette blir nå et problem, men for hvem.
Må kunden koste og justere ned vernet eller må Nettselskapet styrke sitt nett?
Hvor langt tilbake kan DLE gå på slike anlegg om de tidligere har akseptert feks 2x63A?
Jeg vil tro det står mange slike anlegg i Norge.
Hvor stor fare utgjør dette i realiteten? Antall hendelser?
DLE skriver i en rapport at overspenningsvernet som er installert i et 230V IT nett ikke er godkjent for å stå der siden uten at distribuert beskyttelsesleder kan dokumenteres.
Ref fel§25. (NEK 400 534.4.6 Beskyttelse ved feil, sier noe om dette.)
Hvem har ansvaret for å dokumentere/måle denne? Installatør eller Nettselskap? Blir dette gjort i praksis?
Kan Installatør/Nettselskapet i det hele tatt garantere at denne er intakt til evig tid?
På hvilke anlegg og hvor lang tilbake i tid kan DLE kreve dette? (Tilbakevirkende kraft)
Er beste løsning med en gang å montere ihht forslag NEK400 534.4.6?
1) Kapsling... 2)Forankoblet jfVern.... 3)Riktig konstruert OSPVern....
Hei,
Hvilke krav stilles til en virksomhet som skal prosjektere et lynvernanlegg?
Er det å regne som et elektrisk anlegg slik at FEK § 3, 5 og 7, første ledd skal være oppfylt? Eller regnes ikke lynvernanlegg som elektriske anlegg?
Hei.
Er det krav til bruk av installasjonstester ved test av jordfeilautomater i en sluttkontroll på et elanlegg?
Får man verifisert jordelektroden og kvaliteten på denne ved bruk av installasjonstester? Da legger man feks 30mA til jord og automaten slår ut (alt ok) eller man får "error" på apparatet (Jordelelektrode ikke tilstede eller ikke god nok)
Hva kan man tolke ut av et anlegg om man legger 10, 30, 50, 100 eller 300mA til jord med en slik tester? Er det kvalitet på jordingen samt påtrykt spenning som avgjør hvor mye testeren "klarer" legge til jord?
På forhånd takk. :)
Dimensjonering av små tverrsnitt (1,5 - 4 mm2) med PEX isolerte kabler. Avsnitt 533.2.1 vedrørende overbelastningsbeskyttelse av ledningssystemer med ledertverrsnitt ≤ 4 mm² gjelder kun for PVC-isolerte ledningssystemer. Vil det si at vi kan f.eks sikre en 4 mm² PEX kable inst.metode C, med 32A automat i næring?
Hvis vi bruker PEX isolerte kabler, så utgår nasjonale krav 533.2.1?
Hei.
Ett installasjonsfirma som ansetter en ny FA med siv.ingeniør utdannelse og bestått installatørprøve, hva kan de registreres med av anleggstyper i elvirksomhetsregisteret? Som for eks høy/lavspent?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.