Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei.
Jeg har akkurat fått lagt opp to nye sikringskurser på 16A til kjøkken. Måtte i tillegg bytte hele sikringsskapet med nytt overspenningsvern. Ny kabel kunne ikke legges skjult og ble lagt langs himling. Er det lovlig å legge denne i plastkanal?
Forsøkte å finne svar på forumet uten hell.
NB eg lurer ikkje på EX og ikkje EMC.
Eg har lært at når det er metall skap eller motorhus skal ein bruke metallnippel.
Er det plast armatur eller noko anna kunsstoff brukar ein nylon nippel eller TET-nippel.
Er det noko krav til dette eller er det berre smak og behag?.
Når det er gjenomgåande jord i luftlinja så er det jo ein jordingskveil på bakken slik at ein får same potensiale som håndtaket.
Korleis gjer ein det når det ikkje er gjenomgåande jord?
Det er jo isolator i betjeningshåndtaket/ betjeningsvaier. Det er jo umogleg å vite om denne er ok. Vil det være rett å lage ein utjaviningskveil på bakken sjølv om du ikkje har gjennomgåande jord?
Døme eg skal jobbe på luftlinje 22kv utan gjennomgåande jording, arbeidsmetode fråkopla anlegg. Endepunktsjording er ikkje aktuelt.
Det er jording ein liten bete av linja, så eg kan etablere jording der, men den er ikkje synleg frå arbeidsplassen.
Er det godt nok å slå nedi eit jordspyd og så ta denne med deg oppi masta og så spenningsprøve å jorde?
Er det godt nok å berre kortslutte og ikkje ha stjernepunkte mot jordpotensial. Korleis unngår ein då å kome kontakt viss det skulle vise seg at spenningsprøver er defekt?
Kva er rett i forhold til FSE og kva er beste praksis?
Hei.
Vi skal bygge en maskin som skal brukes i ett laboratorie, her er det bevegelige deler mm. så pr definisjon så er dette en maskin. Ser så at FM (forskrift for maskiner) ikke gjelder for maskiner ment for forskning til midlertidig bruk i laboratorier. FM §2 punkt h).
Dersom FM ikke gjelder, gjelder kanksje FEL da? Og, jeg regner med at selv om FM ikke gjelder, så kan jeg vel kanskje legge NEK EN 60204-1 til grunn for elektrosikkerheten for denne maskinen?
Innspill til dette?
Mvh Børge
Noen med erfaring på medisinsk IT-nett og måling av kortslutningsverdier?
Måler ned i 65A på en B16A kurs. Er dette reelle målinger, eller er det noe med skilletrafoen og kapasitansen i nettet som forvirrer meg?
Det skal sies at skilletrafoen er plassert et godt stykke fra fordelinga og rommet jeg har målt i.
Hei , har et spørmål rundt dette med krav 2 (i2>iz)
gjelder dette kravet for fast instalasjon ?
TFXP med 2,5mm2 har en strømføringsevne på 23A forlagt etter A1 (3fas TN-400V)
denne tenkte jeg å sikre med 16A og justere lader til å maks trekke 12-13A dette mener da jeg er godt innenfor kabelens strømførings evne, og jeg ser ingen mulighet for at strømtrekket skal overskride dette. men om krav 2 skal følgest her så vil jo det bety at
i2 = 23,2A og Iz=23A.
dette vil da altså ikke oppfylle krav 2. da blir vel eneste løsningen å gå ned til en 13A automat og dermed videre senke Ib.
nå vet ikke jeg om noen 4polte/3+N automater med redusert I2 verdi , men kom gjerne med forslag.
det er snakk om en halvmeter kabelen er forlagt i A1 her.. fra sikringskap og opp til mørkeloft, resten er forlagt på vegg ute altså "C"
Kan man velge hvilken NEK 400 man benytter på anlegg f. Eksempel NEK 400 -2006 på anlegg installert i 2012
Heisann,
Jeg har kjøpt inn nye stikkontakter for å bytte ut gammle i min leilighet.
Men jeg ser at de innfelte kontaktene jeg har ikke har jord til seg, så har jeg kjøpt jorda kontakter uten å tenke meg om.
Er det lov for meg å montere kontakter som da ser jorda ut men i realitet ikke er det?
Leilighet er gammel leilighet fra begynnelsen av 70-tallet.
Hva ville dere gått for på 2,5mm2 kurser i k-rør, 2 belastede ledere, 15A med I2:1,2
13A med I2:1,3
Pros and cons?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.