Bruk av skjøteledninger kontorlandskap

Spurt 18:37 - 5.12.2017 av AOM|Siste svar 10:46 - 4.3.2025 av Simen Olsen

AOM

hei

Holder på å prosjektere et kontorlandskap, dette skal være et fleksibelt areal mtp innredning/plassering av pulter. Det er tenkt montert veggkanal langs yttervegg, med 6 uttak (2x3-veis) pr. 2,5 meter.Arealet er ca 300m2 stort. Alle arbeidsstasjoner er tenkt plassert langs ytterveggene.

Så til spørsmålet: dersom det plasseres en pult med 4 arbeidsstasjoner inntil veggen, og det monteres en skjøteledning pr. Arbeidsplass ned til uttakene i kanalen, der kabler og uttak festes og beskyttes hensiktsmessig, er dette da en akseptabel løsning Mener dere? Eller ville du karakterisert dette som utstrakt bruk av skjøteledninger til fast utstyr?

mvh

AOM

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (15)

Joakim Pedersen

Postet 20:03 - 8.12.2017

Forskriftene sier at skjøteledninger KUN er for midlertidig bruk og da ville jeg ikke lagt opp noen som helst skjøteledninger her. Bedre å bruke tiden på å legge opp mer kanal eller finne en grei løsning på problemet.

ELEKTRO

Postet 22:15 - 8.12.2017

Hvor i forskriftene står det at skjøteledning kun er for midlertidig bruk?

Hans Olav Arnesen

Postet 13:55 - 14.12.2017

Det finnes ikke forskriftskrav vedrørende bruk av skjøteledninger, men det er absolutt fornuftig å kun benytte skjøteledninger for midlertidig bruk.

Gode tips finnes her: http://elsikkerhetsportalen.no/privat/se-ogs%C3%A5/Skj%C3%B8teledninger.

Hipshot

Postet 12:38 - 1.1.2018

Mens vi er inne på problematikken. Så har jeg fått telefoner fra en stor kunde som har fast serviceavtale med oss som har fått anmerkning om akkurat dette med utstrakt bruk av skjøteledninger etter kontroll av DLE. Og som etterlyser avklaring fra en nøytral 3. part. I dette tilfellet en bedriftskunde med kontorlandskap der de har brukt grenuttak (skikkelige grenuttak med 2.5mm2 ment for montasje under pult). Rett og slett fordi dette er det mest praktiske av hensyn til at det er mye "gjennomtrekk" av ustyr som byttes ut, legges til eller fjernes. Og pulter flyttes ofte hit og dit. Og jeg kan se poenget deres. Jeg synes ikke det er etisk riktig å bare jatte med "Joda, det er helt riktig. Så derfor så monterer vi så og så mange faste kontakter som koster ditt og datt". Når vi selv er litt usikre på om dette faktisk kan kalles et problem. Jeg kan personlig ikke se noen elsikkerhetsrisiko i det så lenge utstyret ikke overbelastes. Og en løs pult med PC, skjerm, printer, skrivebordslampe etc. kan jo heller ikke anses for å være fastmontert utstyr heller. Så hvordan kan dette fra eltilsynene sin side bli rettet mot anleggseier som et pålegg? Hvilken hjemmel kan de i det hele tatt lene seg på for å mene dette? Det virker jo bare som det bare er anbefalninger alle bruker som argument for å fjerne alt som heter skjøteledninger. Og det blir litt for lite konkret.

Hans Olav Arnesen

Postet 11:07 - 5.1.2018

Dette bør du ta opp direkte med DLE som har utført kontrollen.

Bård lærer

Postet 16:32 - 2.5.2020

Riktig link: https://www.elsikkerhetsportalen.no/skjoteledninger/

Bård lærer

Postet 16:36 - 2.5.2020

Det finnes ikke forskriftskrav vedrørende bruk av skjøteledninger, men det er absolutt fornuftig å kun benytte skjøteledninger for midlertidig bruk.

Gode tips finnes her: http://elsikkerhetsportalen.no/privat/se-ogs%C3%A5/Skj%C3%B8teledninger.

Riktig link: https://www.elsikkerhetsportalen.no/skjoteledninger/

Bobb

Postet 20:22 - 2.5.2020

Som vanlig er det viktig å se helheten i hva man holder på med. Her må man risikovurdere litt i forkant før man velger den ene eller andre løsningen. Uansett fast opplegg eller opplegg med skjøteledninger så er det fare for varmegang dersom bruker av anlegget bruker anlegget "feil" med feil bruk menes bruk av eksempelvis effektkrevende varmeovner som fører til vedvarende høye strømmer utover 8-10A over lang tid 24 timer osv... dette er oppskriften på varmegang og nedsmelting av kontakter i verste fall.

Ettersom dette tydligvis er på en bedrift er det viktig at det etableres HMS prosedyrer på hva som skal plugges i stikkontakter på kontorene og at vernerunder fanger opp avvik og rapporterer dette inn i et HMS-avvik system som skal forebygge slike ting som at noen f.eks plugger i varmeovner.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 6:42 - 4.5.2020
Instructor contact card

Utgangspunktet er uansett at bruk av skjøteledninger skal unngås i størst mulig grad, og bare benyttes midlertidig til utstyr med lav effekt.

Nils

Postet 15:53 - 4.5.2020

Det er vanlig å ha en drøss med forgreningskontakter over himmlinger til lys i hvertfall... min erfaring.

Elektro

Postet 17:24 - 4.5.2020

Vi legger stadig opp stikkontakter over himling og fører ledninger med støpsel ned i kanaler til nye forgreninger nettopp pga. flytting av arb. benker i typisk kontorlandskaper, så ser ikke noe problem med det så lenge det er koble ttil PC, ladere etc.. Men ikke 2000W varmeovner såklart.

Trikk

Postet 17:45 - 4.5.2020

Men det selges faktisk varmeovner med både 2000W og 3000W effekt levert med 2 meter ledning med plugg som skal inn i en stikkontakt hva er forskjellen mht. til trådstarters problemstilling hvis man er redd for at det skal gå varmegang i skjøteledninger da?

Elektro

Postet 18:03 - 4.5.2020

Dette stammer aller mest fra fortiden. Hvor man lagde sine egne skjøteledninger og brukte lampettledning, samt koblet til en varmeovn.

Så har man også opp gjennom tidene hatt en del skjøteledninger av dårlig kvalitet.

Men er de av god kvalitet så er det i praksis ikke noe problem å ha litt effekt gjennom en skjøteledning.

Alt med måte. Skjøteledninger i kontorlandskap, fra veggkanal og ut til pulten, syns jeg selv er en helt ok løsning.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 5:54 - 5.5.2020
Instructor contact card

Jeg er enig i at tilkoblet effekt er avgjørende. Forgreiningskontakter over himling, til lys, er i så måte ikke det mest kritiske, om dette er skikkelig utført.

Skjøtekontakter og støpsler er en kilde til branntilløp/branner, og det selges mye dårlig utstyr. Mange kjøper tvilsomme produkter via nett, og det finnes også mye dårlig å få kjøpt i norske butikker. Utstyrsstøpsler er også av varierende kvalitet. Dårlige produkter finnes ikke bare i boliger, men også i virksomheter.

Det er lurt å følge rådet om maks 1000 W via skjøteledning, og det bør ikke installeres/benyttes utstyr som trekker mer enn 1500 W via Schukokontakt og støpsel.

Simen Olsen

Postet 10:46 - 4.3.2025

Er dette ok? Skjøteledning koblet i stikk over himling. Skjøteledningen har 3 uttak som henger ned under himling. Hvert uttak er koblet til 1 stk LED-driver med merkeeffekt 75W. Hver driver er overdimmensjonert med vilje for å holde driveren kjølig og øke levetiden. Hver driver driver 2 stk LED-striper med effekt 10W hver (ikke pr m, men totalt).


Vitrineskapene vil flyttes på i forbindelse med renhold og få justert plassering, byttes rundt på etter behov


Grunnen
til at vi ønsker skjøteledning her er fordi vi velger en skjøteledning
med bryter for å kunne slå av alle tre vitrineskapene enklere enn å finne en
gardintrapp og plugge ut 3 støpsel høyt over himling. Det er ikke bryter på kursen og kursen er sikret i låst skap for instruert betjening.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.