Elektro lærer FEK

Spurt 19:54 - 9.2.2015 av Anonym|Siste svar 20:33 - 10.5.2016 av Bård lærer elektrofag

Anonym

Hei

Jeg lurer på hvem som er faglig ansvarlig på en elektro linje.
Dersom en elev får strøm gjennomgang som følge av att det ikke er gode nok rutiner på skolen og dersom det skjer på en tilsynelatende fast installasjon/elev øvelse.
Hvem er da ansvarlig? Fag-lærer, rektor, Fylkes kommunen?


Står ikke noe i FEK så vidt jeg kan se som går på undervisning.
På vg2 el-energi blir det jo benyttet skap med noen få kurser som er beregnet for fast installasjon. Stiller meg litt spørrende til dette.
Hvor går grensen for hva man kan sette ett støpsel i enden på, å kalle det en provisorisk undervisnings øvelse?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Les mer.

Svar (6)

29587

Postet 7:53 - 10.2.2015
I veiledningen til § 2 i FSE står det blant annet: Forskriften gjelder også ved praktisk opplæring og undervisning i elektrofag.

I § 3 med veiledning står ansvaret beskrevet. Eier (fylkeskommunen) har overordnet ansvar, mens driftsansvarlig (tilsvarer faglig leder i FEK) har ansvaret for sikkerheten i den daglige driften.

I veiledningen til § 6 står det blant annet: For lavspenningsanlegg er det ikke stilt kvalifikasjonskrav til driftsansvarlig person. I virksomheter som har ansatt egne elektrofagfolk som oppfyller kravene i FKE (nå FEK), så skal driftsansvarlig person utpekes blant disse.

Det skal altså være utpekt driftsansvarlig person (faglig leder) på skolen du går, og hvis en elektrolærer/elektrolærere oppfyller krav i FEK (§ 7 tredje avsnitt

Anonym

Postet 22:25 - 10.2.2015
Takk for tilbakemelding. Fikk svar på mye.

Men i fek §6 står følgende :

Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.


Ufaglærte kan bygge og vedlikeholde elektriske anlegg når de blir direkte fulgt opp av person som oppfyller kravene i første ledd.

Ufaglærte kan utføre mindre arbeider på elektriske anlegg dersom dette utføres på sikkerhetsmessig forsvarlig måte.

Hva med elektro lærere uten fagbrev? Har de lov til å følge opp en ufaglært elev i praksis oppgaver.

Forumleder

Postet 14:40 - 12.2.2015
Det er sikkerheten til elevene som er det avgjørende, og FKE er ikke veldig relevant.
Men i henhold til FSE skal driftsansvarlig (som i denne sammenhengen kun er aktuell som elsikkerhetsansvarlig for elevene) utpekes blant elektrofagpersoner hvis slike finnes.

Med andre ord skal en av lærerne som har elektrofagbrev utpekes i denne rollen.

Bård elektrolærer vg2

Postet 9:33 - 31.3.2016

naturfag.no har utarbeidet retningslinjer for sikkerhet i naturfagundervisningen.Elsikkerhetsavdelingen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har i punkt 5.2 gitt kravspesifikasjoner for strømforsyning i laboratorier, og gitt følgende minimumskrav for tilleggssikring av elektrisk utstyr som elevene bruker:

Stikkontakter for spenning høyere enn 50 V på lærer og elevbord skal være koplet etter en jordfeilbryter med utløsestrøm mindre enn 30 mA. Jordfeilbryteren gir beskyttelse mot berøring fase-jord og mot feilkoplinger, men ikke mot berøring fase fase. Skilletrafo skal ikke benyttes på et slikt anlegg.Fordelingen av strøm kan foregå over en skilletrafo med en utrustning for overvåking av anleggets isolasjonstilstand. Utrustningen kopler ikke ut av seg selv, men gir synlig og hørbart signal når isolasjonen er for dårlig. Utkopling av anlegget må læreren foreta.Anlegget skal ha to nødstoppbrytere, en foran og en bak i rommet, og varsellampe som viser at det er strømførende.Sikringsskapet (fordelingstavla) skal monteres i undervisningsrommet.Nettbryteren skal være låsbar.

Gjelder disse retningslinjene også for laboratorier i elektrofagundervisningen i Norge?

Kilde: http://www.naturfag.no/binfil/download.php?did=1431

Hans Olav Arnesen

Postet 9:16 - 4.4.2016

Det vet jeg ikke, men dette virker jo aktuelt også for elektroundervisning.

Du kan kanskje få hjelp til å avklare dette hos Opplæringsavdelingen i aktuell fylkeskommune, eventuelt direkte med opplæringsavdelingen i Kunnskapsdepartementet: https://www.regjeringen.no/no/dep/kd/org/avdelinger/opplaringsavdelingen/id1548/.

DSB har nok også tanker rundt dette: postmottak@dsb.no.

Bård lærer elektrofag

Postet 20:33 - 10.5.2016
Fikk svar fra Bjørn Myrseth, regionsjef Elsikkerhet Region Midt-Norge: "Jeg har fått avklart at veiledningen ble utarbeidet innenfor skoleverket i 2004 og at DSB kun var faglig veileder. Siden veiledningen er utarbeidet av skoleverket selv, må den ansees som del av HMS-arbeidet for å gi en god og sikker praksis som ivaretar elevens sikkerhet. En ville tro at det er naturlig å etterleve retningslinjene også i elektrofagundervisningen. Minner også om at forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse), som trådte i kraft i 2006, også gjelder for praktisk opplæring og undervisning i elektrofag."Retningslinjene er altså en anbefaling fra DSB, og ivaretar elevenes sikkerhet på en god måte. Men siden dette er en anbefaling og ikke en forskrift, gjør fremdeles skolene som de vil ut i fra hva som prioriteres ut i fra økonomi og interesse/engasjement. Siden det ikke finnes noe forskrift for praksisrom for elektroundervisning i Norge, vil dette bli praktisert forskjellig i de forskjellige skolene. Skolens internkontrollsystem skal ivareta elevenes sikkerhet, men det er tydelig nivåforskjell på hva de enkelte skolene definerer som "godt nok" sikkerhetsnivå for elevene.Det er beklagelig at det ikke finnes forskrift i Norge på utforming av praksisrom, for så lenge det mangler blir standarden her satt ut i fra kompetansen i ledelsen på den enkelte skole, og økonomiske interesser. Elsikkerheten i norske klasserom er overlatt skoleeier, og jeg påstår at det er da "ikke så farlig så lenge ingen pålegger oss noe". Som tidligere tilsynsingeniør kan jeg si at det er stor forskjell på utformingen av internkontrollsystemene på de forskjellige skolene.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.