Elkraft ingeniør installere i egen bolig?

Spurt 8:26 - 20.4.2014 av ve|Siste svar 14:03 - 21.2.2025 av Simen Olsen

ve

Kan en elkraftingeniør ""være elektriker"" i eget hjem?

Hvis ja, innebærer dette gjør alt som har med det elektriske anlegget etter inntaksledningen? Og må alt jeg gjør i huset mitt dokumenteres?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (26)

Forumleder

Postet 18:08 - 21.4.2014
Svaret er ja på alle de tre spørsmålene dine.

I henhold til § 3 i FEK kan en elkraftingeniør med minst tre års relevant praksis etter endt utdanning ""være elektriker"" i eget hjem.

I henhold til § 12 i FEL er det krav til dokumentasjon av alle endringer, det skal alltid skrives samsvarserklæring og det må verifiseres (del 6 i NEK 400, 5 sikre) at anlegget tilfredsstiller relevante krav.

ve

Postet 12:50 - 22.4.2014
Takk for svar!
Hva legges i relevant erfaring? Hvis jeg har jobbet som prosjektleder i tre år, så er et godkjent?

Må jeg søke noen om å ""få lov""?

Forumleder

Postet 12:54 - 22.4.2014
Tror nok det blir godkjent ja, men kontakt DLE for avklaring/søknad.

Industrielektriker

Postet 5:45 - 29.4.2014
Må en ikke ha godkjent FSE kurs også ?

Forumleder

Postet 6:57 - 30.4.2014
Tror ikke myndighet kan kreve dette ut i fra FSE og FEK (men kan godt hende DLE krever dette likevel). Uansett er dette helt klart noe den enkelte bør ha.

Opplæringskrav i § 7 i FSE er retta mot virksomhet, og det samme er ansvaret for å gjennomføre forskriftens krav i henhold til § 3.

Everksmannen

Postet 12:54 - 4.5.2014
Hei,

Vil det å jobbe som saksbehandler på ett nettselskap gjelde?
Eller må man være saksbehandler i en installasjonsbedrift?

Dette betyr hvertfall slutten på små elektriker spirer som ønsker å drive for seg srl

Forumleder

Postet 18:20 - 5.5.2014
Hva som er relevant praksis må avklares med DLE.

Alexander

Postet 21:20 - 20.8.2014
Jeg mener ikke en elkraftingeniør som sitter i for eksempel nettselskap og prosjekterer distribusjonsnett og slike ting har relevant erfaring for å installere selv. De benytter heller ikke NEK400 i arbeidet.

Forumleder

Postet 5:47 - 21.8.2014
DSB er helt på linje med deg i dette Alexander. I Elsikkerhet nr. 84 står det blant annet følgende: Kun elektrikere og ingeniører med kompetanse som dekker lavspenning bygningsinstallasjoner har nå rett til å være faglig ansvarlig for arbeid knyttet til anlegg i egen bolig og fritidsbolig.

Elkraftingeni

Postet 8:56 - 16.12.2014
Har DLE mulighet for å se bort fra FEK og likevel stille krav om Gr. L for installasjoner i egen bolig?

DLE her påstår FEK setter et ufravikelig krav om Gr. L også for installasjon i egen bolig. Jeg har lest både FEK og Elsikkerhet nr. 84 grundig uten å finne hold for den påstanden, men hva kan man gjøre når DLE nekter?

Forumleder

Postet 18:10 - 16.12.2014
DLE kan selvfølgelig ikke se bort fra § 7 fjerde ledd med veiledning, samt avklaring i Elsikkerhet nr. 84 (de tre første setningene på side 11).

Kravet er siv.ing./ing. elkraft med minst 3 års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning. Vedkommende må ha kompetanse som dekker lavspenning bygningsinstallasjoner.

Hvis du henviser til dette regner jeg med at DLE gir seg, hvis ikke må du ta det opp med DSB. Ring 33 41 25 00, og be om en på Elsikkerhetsavdelingen (Runar, Oddmund, Jostein eller Espen). Dette er normalt den raskeste måten å få et svar på. Du kan også sende en mail til postmottak@dsb.no, men da kan det gå noen uker før du får et svar.

Hvis DLE ikke hører på fornuft (henvisning til FEK), så kan du jo ""true"" med DSB, og da kan det jo hende at de sjekker med DSB selv.

Oddgeir

Postet 15:09 - 18.3.2015
Jeg ser at i elsikkerhet 84 står bl.a.


For de som med hjemmel i tidligere forskrifter, har fått en skriftlig tillatelse til å forestå og utføre elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig så vil denne fortsatt ha gyldighet forutsatt at vedkommende holder seg oppdatert på gjeldende regelverk og teknologisk utvikling.


Er dette å forstå som at tidligere godkjenning som Sakkyndig driftsleder dermed også gir rett til å installere i egen bolig i all framtid, så lenge man er oppdatert på aktuelle forskrifter?
Eller kan DLE eller det lokale nettselskapet ""overprøve"" den retten man tidligere hadde?

Forumleder

Postet 21:04 - 18.3.2015
Dette henger ikke sammen med tidligere gitt godkjenning som sakkyndig driftsleder.

I henhold til 1. og 4. avsnitt i § 7 i FEK så har elkraftingeniør, med minst 3 års relevant praksis, lov til å installere i egen bolig.

Oddgeir

Postet 17:57 - 24.3.2015
Tabben"" jeg da i sin tid gjorde var at jeg kun søkte om Sakkyndig driftsleder. Jeg tenkte da ikke på å også søke om tillatelse til å installere i egen bolig, da dette automatisk fulgte med på lasset. Noe jeg også har benyttet meg av, senest i 2009, da jeg oppgraderte hele det elektriske anlegge i huset vi da bodde i, inklusive nytt inntak med melding og godkjenning fra nettselskapet.

Med de endringene som kom i forskriftene i 2013 så anser ikke nettseskapet at jeg kan stå ansvarlig for oppgraderinger i det huset jeg i dag eier (nytt hus i forhold til det jeg oppgraderte i 2009), selv om de altså i 2009 mente det var greit og på sett og vis også gav meg ""skriftlig tillatelse"" all den tid de har signert på forhåndsmeldingen og også koblet til det nye inntaket den gang.

Slik jeg tolker hensikten bak punktet i Elsikkerhet 84 om at personer med skriftlig godkjenning fortsatt skal ha det, så handler det om forutsigbarhet og at men ikke uten videre kan miste en ""rett"" man har.

Forumleder

Postet 7:53 - 25.3.2015
Du må tilfredsstille § 7 i FEK:

""Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.

Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.""

Hvis du ikke oppfyller dette kravet, og ikke har fått en skriftlig tillatelse fra DSB til å forestå og utføre elektriske anlegg i egen bolig, så har du ikke lenger lov til å utføre arbeid på det elektriske anlegget i boligen din.

Oddgeir

Postet 16:37 - 27.3.2015
Mitt lokale DLE krever 3 års praksis med bygging av boliginstallasjoner og det er vel siste setningen i første avsnitt i $7 som gir dem anledning til å hevede det? ""Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.""


Et annet interessant spørsmål i denne sammenhengen, som sikkert godt kan avstedkomme en egen tråd, er årsaken til den innstrammingen som er gjort i den nye forskriften. Finest det statistisk dokumentasjon på at anlegg som f.eks. er bygd av personer med godkjenning som sakkyndig driftleder er mer befengt med feil enn andre anlegg?

Forumleder

Postet 6:43 - 30.3.2015
Ditt lokale DLE har ikke belegg for sin praksis.

På side 11 i Elsikkerhet nr. 84 står det følgende: I paragrafens tredje ledd oppstilles krav til den som kan være faglig ansvarlig for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig. Dette er personer som oppfyller kravene i første ledd og som har kompetanse som dekker lavspenning bygningsinstallasjoner. Disse kan også bygge og vedlikeholde elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, jf § 6 tredje ledd.

Konfronter DLE med dette, og hvis de ikke gir seg kan du ta dette videre til DSB.

Jonny

Postet 17:59 - 7.4.2015
Tilleggsopplysning om ""Relevant Praksis"". Se i elsikkerhet 86, side 21, hva DSB sier om Relevant praksis!

Forumleder

Postet 4:50 - 8.4.2015
Her er teksten i Elsikkerhet nr. 86 du viser til:
En endring fra foregående forskrift (FKE) er at det nå er skjerpede krav til relevant praksis og varighet av praksis. Regelen
er nå at den relevante praksisen på minst 3 år skal opparbeides etter endt utdanning jfr. FEK §7 første ledd, men med en overgangsordning jfr. FEK § 25 andre ledd til senest 31.12.2016.
Dette betyr at kandidater som omfattes av overgangsordningen fremdeles vil kunne fremstille seg til Elektroinstallatørprøven direkte etter endt utdanning. Meningen med endringen om at relevant praksis skal være opparbeidet etter endt utdanning er at kandidatene skal få relevant praksis på et ingeniør- og saksbehandlernivå, i motsetning til et montørnivå slik dagens regelverk gir
åpning for i en overgangsordning.

Dette gjelder hva som er tilstrekkelig praksis for å kunne avlegge installatørprøven. Det er fortsatt slik at relevant fagbrev og minst 3 års praksis fra lavspenningsarbeid er tilstrekkelig for å utføre, og stå faglig ansvarlig for arbeid i egen bolig.

Automasjonsingeniør

Postet 14:25 - 16.3.2017

Kan en med bachelor i automasjon, samt 3 års praksis ++ som RIE i byggebransjen etter endt utdannelse, med prosjektering av lavspentanlegg, tavler, svakstrøm og automatikk installere i egen bolig?

Hans Olav Arnesen

Postet 8:20 - 17.3.2017

Hvis du mener du er kompetent til dette kan du søke DLE.

Jeg er usikker på om de vil godkjenne bachelor i automasjon, siden det i FEK § 7 første ledd er beskrevet krav til relevant bachelorgrad.

J

Postet 15:14 - 18.3.2017

Bachelor i Automasjon blir regnet som relevant bachelorgrad mtp. å avlegge installatørprøven, om DLE vil kreve noe annet mtp. den teoretiske utdanningen vil ikke det bli veldig tvetydig?

111

Postet 17:46 - 18.3.2017

Bachelor i Automasjon blir regnet som relevant bachelorgrad mtp. å avlegge installatørprøven, om DLE vil kreve noe annet mtp. den teoretiske utdanningen vil ikke det bli veldig tvetydig?

Ikke tvetydig spør du meg. En med bachelor i automasjon kan avlegge installatørprøven, men får ikke automatisk kompetanse til å registrere seg med virkeområder utover det han kan likevel. Altså kan han registrere seg med automasjon, men ikke bygningsinstallasjoner for eksempel. På kryss av automasjon/elkraft er det vel sagt at man må dokumentere tilleggsutdanning, og ikke "bare" kompetanse dersom man skal være faglig ansvarlig.

J

Postet 20:25 - 18.3.2017

Ikke tvetydig spør du meg. En med bachelor i automasjon kan avlegge installatørprøven, men får ikke automatisk kompetanse til å registrere seg med virkeområder utover det han kan likevel. Altså kan han registrere seg med automasjon, men ikke bygningsinstallasjoner for eksempel. På kryss av automasjon/elkraft er det vel sagt at man må dokumentere tilleggsutdanning, og ikke "bare" kompetanse dersom man skal være faglig ansvarlig.

Jeg er til dels enig og forstår poenget ditt, men det essensielle her blir, etter min oppfatning, praksisen til vedkommende.

Hans Olav Arnesen

Postet 8:20 - 20.3.2017

"Den som søker får se" :-).

Har forståelse for begges synspunkter her, men fasiten får man uansett av DLE (og eventuelt DSB, hvis uenig i DLEs avgjørelse).

Simen Olsen

Postet 14:03 - 21.2.2025

"Egen bolig og fritidsbolig" sies det, men hvor og hvordan er dette definert?




Gjelder for eksempel bare folkeregistrert adresse som egen bolig eller gjelder flere boenheter dersom man f.eks har pendlerbolig eller eier og drifter en sekundær bolig primært til utleie?


Hva med frittstående garasje på min tomt, anneks eller naust?



Kontekst: Jeg vurderer å kjøpe meg en sekundærbolig med oppussingsbehov (inkl elektrisk), bo der i forbindelse med oppussing lenge nok til å slippe skatt på verdiøkning, og deretter melde flytting tilbake til der jeg bor nå når den skal selges. Basert på boligprisutviklingen og leiemarkedet kan jeg også vurdere å leie ut etter endt oppussing. Jeg vil hevde å gjøre elektriske arbeider på egen bolig i oppussingsobjektet.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.