Funksjonsjord

Spurt ${formatDate(1703168040)} av FD | Siste svar ${formatDate(latestComment().postDate.timestamp)} av ${latestComment().author.name}

FD

Subscribed
Subscribe

Blir ikke helt klok på kravene til funksjonsjord i NEK400:2022.

I kapittel 545.1.1 står det "Hvor systemet for utjevningsforbindelser for funksjonsformål ikke er lokalt forbundet med systemet for utjevningsforbindelser for beskyttelsesformål, skal utjevningsledere for funksjonsformål være ... forbundet med hovedutjevningsskinnen for beskyttelsesformål med kun en forbindelse".

og videre

"dersom det etableres flere utjevningsforbindelser for funksjonsformål .. skal det etableres en separat hovedutjevningsskinne for funksjonsformål som skal være forbundet forbundet med hovedutjevningsskinne for beskyttelsesformål med kun en forbindelse".

Det første avsnittet mener jeg antyder at systemet for utjevningsforbindelser for funksjonsformål kan forbindes lokalt til systemet for beskyttelsesformål. Det andre avsnittet virker å si at dersom det er mer enn en funksjonsutjevningsforbindelse i anlegget (lokal eller ei), skal systemene være adskilt, og kun sammenkoblet ett sted, nemlig i hovedutjevningsskinnen. Slår ikke dette beina av det første avsnittet, da er det jo i praksis aldri lov med lokale sammenkoblinger? Hvis ikke vil jo begge hovedutjevningsskinnene være sammenkoblet flere steder indirekte via de lokale sammenkoblingene.

I tidligere kapitler i NEK400:2022, f.eks. i kapittel 444.5.3.3, er det i illustrasjonen av utjevningsnett der, en blanding av funksjonsjordledere og utjenvingsforbindelser for beskyttelsesformål, uten at det er illustrert noen egen hovedjordskinne for funksjonsformål.

I tillegg er svaret i NEKfaq id 15560 videre til forvirring, hvor det står at hovedprinsippet er at disse anleggene skal holdes separate for å hindre at det flyter funksjonsjordstrømmer i beskyttelsesjordanlegget.

Helpful answer marked by forum leader Løst
Svar
  • Rediger
  • Slett
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (${ thread.comments.length })

${comment.author.name}

Forumleder
Postet ${formatDate(comment.postDate.timestamp)}
Instructor contact card
Bra svar markert av forumleder Bra svar
Svar
  • Rediger
  • Fjern
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
Denne kommentaren er fjernet.

Edit your answer

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Forumbrukere vil ikke se navnet og bildet ditt. Forumledere vil fortsatt se kontodetaljene dine.
Poster som:
${form.anon ? form.name : currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName}
Du mottar opp til en e-post om dagen når det skjer noe i tråden.

Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.

Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.