Jordfeil

Spurt 9:14 - 20.1.2024 av Lærling|Siste svar 8:14 - 22.1.2024 av Hans Olav Arnesen

Lærling

Hei. Jeg lurer litt på hva som skjer hvis det oppstår en jordfeil før jordfeilbryter/vern i installasjonen?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (3)

Olav Fossdal

Postet 15:40 - 21.1.2024


Det er litt forskjellig fra nettsystem til nettsystem, også avhengig av hvor stor jordfeilen er.


I TN-nett vil det ikke skje noe, før jordfeilen er så stor at den løser ut forankoblet vern, feks 125A i kabelskapet.


I TT-nett vil strømmen sannsynligvis ikke bli større enn 20A, og ikke nok til å løse ut forankoblet vern i f.eks kabelskap (størrelsen på jordfeilstrømmen er avhengig av overgangsresistans til installasjonen og trafoen). Men nettselskapet overvåker jordfeilstrømmen ved å måle strøm i nøytralpunktet på trafoen. Nettselskapet har egne prosedyrer for hva som skal skje, men iht FEF §5-2 skal feilen være utbedret innen 4 uker.


I IT-nett vil en 1p jordfeil gi lave jordfeilstrømmer, 0,5-2mA per kVA trafoytelse på forsyningstrafoen, så sjeldent over 1A. Nettselskapet overvåker nettet ved å måle spenningen på fasene mot jord. Hvis avviket er mer eller mindre enn 40V, så blir det regnet som jordfeil og nettselskapet vil følge egne prosedyrer for å lokalisere og utbedre feil, men senest innen 4 uker, iht FEF.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 8:00 - 22.1.2024
Instructor contact card

Bra besvart av Olav, med fokus på hva nettselskapene ivaretar.

Sett ut ifra krav i FEL og NEK 400, og for "kundesiden" av elektriske lavspenningsinstallasjoner, er det store forskjeller for IT, TN og TT. En viktig forutsetning i NEK 400 er at krav til utkobling av jordfeilstrømmer gjelder ved ubetydelig impedans i feilstedet, ref. avsnitt 411.3.2.1 i NEK 400:2022.


For IT gjelder maksimalt 50 V berøringsspenning om jordfeil ikke kobles ut (første jordfeilstrøm). Og dette kan ha betydning for alt forankoblet (alt oppstrøms) jordfeilvern i installasjonen, relatert til maksimal overgangsmotstand for jordelektroden. Kravene fremgår av avsnitt 411.6 i NEK 400:2022.

For TN medfører enhver jordfeil en kortslutning, og feilstrømmen skal kobles ut at hovedvernet i installasjonen.


For TT må man sørge for at alt oppstrøms jordfeilvern er utført slik at beskyttelse mot elektrisk sjokk er ivaretatt.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 8:14 - 22.1.2024
Instructor contact card

PS: Beskrivelsen av TN gjelder for mindre installasjoner, med tilknytningspunkt i tilknytningsskap. For større installasjoner, med stikkledning tilkoblet i installasjonens hovedfordeling, vil det kun være netteiers forankoblede vern som ivaretar utkobling av feilstrømmer oppstrøms installasjonens hovedvern. Feil internt i tavle, mellom kursvern og hovedvern, vil hovedvernet ivareta utkobling av.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.