Hei
Ønsker deres tilbakemeldinger på dette temaet, for å høre deres syn i saken:
Ventilasjonsfaget har vært uten mulighet til å oppnå fagbrev i ca 20 år. Dette er heldigvis nå på trappene igjen.
Faget består i dag av stor del ufaglærte som utfører service og endringer på forskjellige anlegg.
Et ventilasjonsanlegg kan være definert som en maskin eller ett utstyr, og vil ut fra dette bestemme videre kvalifikasjonskrav til den som utfører service og endringer.
- Hvis et ventilasjonsanlegg er definert som en maskin, og det foreligger samsvarserklæring på anlegget er det opp til bedriften og dokumentere opplæring av utførende som skal arbeide på denne maskinen. Det er her ingen klare kvalifikasjonskrav etter hva jeg kjenner til, men baserer seg på bedriftens risikovurdering og internkontroll.
- Hvis et ventilasjonsanlegg er definert som ett utstyr, gir FEK føringer for krav til kvalifikasjoner:
§ 5.Krav om bruk av kvalifisert personell
Foretak som utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr, skal bare benytte kvalifisert personell. Med kvalifisert personell menes personer som oppfyller kravene i § 6 til § 10 og som er oppdatert på den faglige utviklingen.
§ 6.Kvalifikasjonskrav for den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg
Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.
Person med fagbrev som ikke omfatter elektriske anlegg, men som har fagutdanning med opplæring i til- og frakopling ved feilsøking og feilretting av komponenter som ellers faller inn under deres fagområde, kan utføre slike oppgaver.
Slik jeg tolker FEK så kan ikke en ufaglært gjøre arbeider på noe som er regulert at FEK, kun det som eventuelt faller under maskindirektivet. Jeg mener også at følgende må på avklares i en risikovurdering før man kan arbeide iht maskindirektivet i hvert enkelt tilfelle:
- Finnes det en samsvarserklæring på maskinen? (hvis nei, er dette å betrakte som et utstyr)
- Har den som utfører service og endringer opplæring på den aktuelle maskinen ?
Hvis ventilasjonsanlegget er definert som et utstyr, og utførende som har fagbrev innen området, men som ikke innehar formell elektrokompetanse,må det iht FEK dokumenteres følgende:
- fagutdanning med opplæring i til- og frakopling ved feilsøking og feilretting av komponenter som ellers faller inn under deres fagområde
- FSE/HLR senest hver 12. måned.
Det som er skrevet over forutsetter at den som er ansatt for å ha det faglige ansvaret for arbeid knyttet tilelektriske anlegg i foretaket, jf. fek § 7 har kartlagt at denne rørleggeren, som er ansatt i samme bedrift,har tilstrekkelig elektrokompetanse til å utføre disse begrensede type arbeider på elektriske anlegg og harfått lovpålagt sikkerhetsopplæring tilpasset vedkommende sine begrensede kunnskaper i elektriskeanlegg, før vedkommende kan sendes ut på denne type oppdrag på elektriske anlegg.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem?
Logg inn
Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.