Overgangsmotstand og impedans i jordledere

Spurt 13:20 - 14.10.2016 av NA|Siste svar 6:31 - 17.10.2016 av NA

NA

Spørsmålene her er hentet fra en oppgave. Det er derfor satt forutsetninger i besvarelsen.Overgangsresistansen for jordelektroden blir målt til 130 ohm, og jordingslederens impedans blir målt til 0,45 ohm.

a) Vurder måleresultatene som er angitt ovenfor.

I forbindelse med verifikasjon av kortslutningsstrøm og kontinuitet på en 16 A stikkontaktkurs i 2. etasje blir det målt følgende verdier:Sløyfeimpedans (L1-N): 0,85 ohmImpedans i beskyttelsesleder: 0,80 ohm

b) Vurder måleresultatene for stikkontaktkursen.

Hva ville dere ha svart?

Mitt forslag er dette:

Jordelektroden er målt til 130ohm. Det foreligger ingen informasjon om hva slags jordelektrode som er forlagt, men antar line. Forutsetter vi at alle kursene i denne installasjonen er beskyttet av 30mA JFB, må elektroden være bedre enn 1667ohm. Den er da ok, men det bør ikke være noen problem å oppnå bedre overgangsmotstand såfremt (line)elektroden ikke ligger i tørr sand eller grus/sten.

Jordingslederen er målt til 0,45ohm. Minste tillatte tverrsnitt iht. NEK 400 ? 542.3 er 6mm2. Forutsetter en lengde på 10m:

R=(ro*L)/A som da gir en verdi på 0,02ohm. Det vil si at verdien som er målt er for høy og er ikke tilfredsstillende iht. FEL§ 19. Verdien som er målt tilsvarer en kabellengde på ca.150m.Tiltak: Kontroller klemmer/tversnitt ? ny måling.

b) Sløyfeimpedansen er målt til 0,85ohm. Vi forutsetter at kursen løser ut iht. til tabell 41A(0,4s). Dette fører til at vernet må løse ut elektromagnetisk. Det er ikke gitt opplysninger om vernets karakteristikk, forutsetter at dette er et 16 A C vern(In*10). Forutsetter TN-S system.Zs=Uo/I5 som da gir en maksimal sløyfeimpedans på 1,43ohm(korrigeres for temperatur). Dette gir 1,9ohmDersom sløyfeimpedansen øker, vil ikke vernet garantere elektromagnetisk utkobling. Målt verdi 0,85 ohm er innenfor dette kravet.

Impedansen i beskyttelsesleder er målt til 0,80 ohm. Det er ikke oppgitt hvor lang denne kursen er, men hadde vi forutsatt en lengde på 20m og et tverrsnitt på 2,5mm2:R=(ro*L)/A som da gir en verdi på 0,14ohm. Det vil si at verdien som er målt er for høy og er ikke tilfredsstillende iht. FEL§ 19. Verdien som er målt tilsvarer en kabellengde på ca.112m.Tiltak: Kontroller klemmer/tversnitt ? ny måling.

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

EnToTre

Postet 14:18 - 14.10.2016

Det står at du skal vurdere måleresultatet.

Da tenker jeg at du skal vurdere om denne målingen virker troverdig. Du skal ikke si noe om denne faktisk er god nok for anlegget. Skal man si noe om denne målingen så mener jeg man må vite noe mer. F.eks. om hvor stort bygget er, hvordan jordingen er utført og hvordan grunnen er. Da kan man gjøre noen beregninger og vurdere om målingen er troverdig eller ikke.

Siden man vet så lite, så kan man bare si generelle ting. 130 Ohm er ingen uvanlig verdi, så troverdig at man måler det på et anlegg.

Hva menes med jordingslederen? Er ikke dette litt diffust begrep? Menes det her jordlederen fra spyd/ringjord og opp til hovedjordskinnen?

For jordlederen kan du nok gjøre litt mer vurderinger. Hva er sannsynlig verdi for denne? F.eks at du har 6mm2 CU. Hvor mange meter må du da ha for å komme opp i 0,45 ohm?

Regn litt på det, så kan du si noe om dette er en stor, liten eller normal verdi

EnToTre

Postet 14:26 - 14.10.2016

For B så er det igjen det samme svaret.

Jeg tenker du skal vurdere om målingen er troverdig eller ikke? Er det en feilmåling? Er det skrevet ned feil verdi? Er det en feil i kretsen?

Du har to impedanser her, L1-N og PE. Kan du si noe om de tallene opp mot hverandre? Skal de være så like? Eller skal de være mer ulike?

JR

Postet 16:27 - 14.10.2016

I oppgave a) er det vel bare for å vurdere om det er "normale" verdier. 130 ohm er relevant i forhold til om det er it eller tn. Er det it nett er det relevant i forhold til utløseverdiene på jordfeilbryterne/ Idmaks fra nettet for maks 50V berøringsspenning. Er det Tn, spiller verdien liten rolle ettersom det er mindre impedans i PEN leder, og mesteparten av feilstrøm går den veien. Jordlederen impedans på 0,45 vurderes å være høyt ettersom den må være min 6mm, altså lang lengde eller dårlig kobling.

I oppgave b) burde impedansen i beskyttelseslederen være nesten halvparten av sløyfeimpedansen, ettersom den ene er " tur, og den andre er "tur-retur"(+ noen milli-ohm tilbake til trafoen)

Hans Olav Arnesen

Postet 6:30 - 17.10.2016

Jeg mener trådstarter, NA har gjort gode vurderinger her. Han har lagt inn forutsetninger som mangler i oppgaven på en god måte.

Til EnToTre: Jeg kan ikke se at jordingsleder er et diffust begrep. Det er definert slik du beskriver, og definisjonen er gitt i avsnitt 204.12 i NEK 400:2014.

NA

Postet 6:31 - 17.10.2016

Hei,

Bra. ;Man kan ikke gjøre mange vurderinger når det ikke foreligger grunndata, da må de settes.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.