Hei.
I avsnitt 534.4.9 i NEK400:2022 står det at en bør montere ekstra overspenningsvern hvis avstanden mellom overspenningsvernet og utstyret det skal beskytte overstiger 10m. Merker meg at det står bør, men vet at man skal ha gode argumenter for å ikke gjøre det.
Jeg sliter litt med å forstå hvordan dette i praksis skal gjennomføres. I et nytt hus i dag monteres det et T2 overspenningsvern i tilknytningsskapet. Det er ikke uvanlig at det kan bli over 10 m til fordelingen. Slik jeg tolker det, så må (står "bør") vi i så fall montere et nytt T2 overspenningsvern i den fordelingen. Kanskje har kunden en garasje som er 10 m eller mer unna. Da må vi montere et nytt T2 overspenningsvern der. Men utstyr som skal beskyttes er ofte mer enn 10 m unna en fordeling i et bolighus også. Hva gjør vi der? Må alle rom der utstyr er mer enn 10 m fra nærmeste T2 overspenningsvern utstyres med T3 finvern? Jeg sliter litt med å forstå hvordan dette skal løses rent praktisk.
Et annet spørsmål er, vet hele bransjen at dette er noe som bør (mer eller mindre må) gjøres? Vel og merke hvis jeg har skjønt dette riktig.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem?
Logg inn
Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.