Les mer.
På en ny installasjon, hvordan velger man rett karakteristikk på vernet? Skjønner at vernet må kunne løse ut den minste kortsluttningstrømmen ik2pmin, men hvordan regner man ut denne om man ikke har mulighet å måle den ut?
Det skal legges TFXP 4x25al fra kraftselskapets SKU-skap ved mast/stolpe, og frem til TKS-skap på yttervegg hytte. Nå er det kommet krav om at der også skal legges en separat 50qmm cu-line frem til hver hytte.
I første omgang virker dette noe ulogisk for meg, da jeg tenker at dette vil medføre at lyn får bedre avledning i hyttenes egen jording, slik at denne jording blir som en lynavleder for kraftselskapets nett, med påfølgende økt skadepotensiale. Det er etablert egen jording ved kraftselskapets SKU-skap ved mast/stolpe.
Min tidligere erfaring var at jordlederen i kraftselskapets kabel IKKE skulle tilkobles hos abonnenten.
Er det en logisk og teknisk forklaring på dette?
Halla, fikk en oppgave for en stund tilbake som jeg ikke klarte å bli ferdig med. Lutrte på om noen her kan gi meg noen tips, Dette er oppgaven: Beregn det sannsynlige spenningsfallet i kabelen: kabelen er 3x95mm2 aluminium og lengden er 97,2m. Hvor mye må trafostasjonen levere for at du skal få 400V på huset.
hei holder på å bytte kulelager på en abb motor og det 1 lageret er fette svart i og det 2 lagert er fette brunt. er det noen som vet offer fette blir sånn? begge lagra er ødelagte
Hei.
ved revisjon av vår bedrift, fikk vi følgende avvik;
Det var ikke samsvar mellom faglig ansvarliges kvalifikasjoner og
registrerte faglige virkeområder. Jf. fek § 3.
Kommentar: Virksomheten hadde ikke dokumentert i sin IK fagansvarligs kompetanse
for maskiner-elektriske anlegg og industri-lavspenningsanlegg.
Tilsvarende kompetanse må dokumenteres for aktuelle montører.
Virksomheten er også registrert med prosjektering av elektriske anlegg,
kontroll av andres elektriske anlegg samt bygging, drift og vedlikehold(x2)
av virksomhetens egne elektriske anlegg. Disse oppgavene er også
dekket av at virksomheten innehar kompetanse for bygging og
vedlikehold av andres elektriske anlegg, og trenger ikke stå oppført i
elvirksomhetsregisteret.
Mitt spørsmål: jeg besto elektroinstallatør prøven høsten 2016. Denne dekker jo "alle" virkeområder i og med at det er en samlet prøve. er ikke dette nok? er det nødvendig med noe dokumentasjon utover dette?
Hvis ikke;
-Vi har og har hatt industri kunder der vi har drevet med bygging av (utvidelse) og vedlikehold av det elektriske anlegget. hvordan skal vi dokumentere det, slik at det er tilfredsstillende i vår IK.
Vi bygger en ny transformatorstasjon der det kommer inn helt nye 22kV kabler i kabelkjeller, der blir de liggende noen måneder før de kobles til nytt apparatanlegg.
På andre enden av kablene er det nettstasjoner som er i drift med påsatt 22kV på tilhørende koblingsanlegg.
Når trer FSE i kraft? Er det når kablene tas inn i nettstasjon, eller er det når kablene tilkobles 22kV apparatanlegg i nettstasjon (slik at de kan spenningssettes med kobling av bryter)?
I forbindelse med ensidig jordet kabelanlegg så er praksis for bruk av sort og gulgrønn kabel forskjellig. Ved punkt som er ensidig jordet(SVL) så lurer jeg på hvilke fargekode som skal benyttes på kabel fra kabelskjerm og i motsatt ende hvor kabel fra kabelskjerm er direkte jordet via et skap med en lask så lurer jeg også på hvordan kabler fra endemuffe og ned til jord skal være merket (gulgrønn eller sort).
Slik jeg forstår forskrift så skal jordingskabel være sort før SVL og gulgrønn etter SVL på den ensidige jordede siden og der hvor kabelskjerm går direkte til jord være gulgrønn, også ved bruk av et skap med lask for frakobling av jordskjerm.
Jeg er i diskusjon med min bedrift angående vår håndtering av elektrisk arbeid. Selv om vårt produkt er grensesnittet vi selger, er det spenningsatt, og vi trenger derfor en installatør. Dette er avklart, og bedriften skal ansette en installatør.
Bedriften, som har 6-7 utførende personell, ønsker nå at en person skal fungere både som serviceleder og som faglig ansvarlig. Jeg mener at Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK) og Elsikkerhet 89 er tydelige på at den faglig ansvarlige ikke kan ha andre roller.
Dette er en relativt ny bedrift, og vi har ennå ikke etablert internkontrollforskriften og nødvendige rutiner. Derfor mener jeg at det ikke er hensiktsmessig å kombinere rollene som faglig ansvarlig og serviceleder, ettersom den faglig ansvarlige også vil ha administrativt ansvar for de ansatte.
Dette er min mening, men bedriften er ikke enig med meg. De hevder at det er fullt mulig for en faglig ansvarlig i et mindre foretak av denne størrelsen å være både serviceleder og installatør.
Hva tenker dere om dette? Selv om det kanskje ikke er noe som direkte forbyr dette, mener jeg at det er uheldig å kombinere disse rollene, spesielt i en ny bedrift hvor strukturene og rutinene ennå ikke er etablert.
Tok nylig eksamen i Elenergi og ekom som privatist, nå når jeg ser på nettet leser jeg om at all sier jeg må ta en eksamen som heter Tverrfaglig Elenergi og ekom eksamen. Har jeg tatt feil fag? Hva er greia. Skal bli lærling og ønsker vanlig fagprøve. Hva er forskjellen på eksamene og har jeg tatt feil fag?
Hei, jeg skal opprette et AS for å tilby spesialtjenester (pls programmering, konsulentarbeid automasjon og instrumentering) som ikke havner under krav om registrering i elvirksomhetsregisteret. Når jeg om 2 år oppfyller kravene til å ta prøven for faglig ansvarlig, vil jeg ta denne og bli registrert.
Det jeg lurer på er om formålet til virksomheten må formuleres på en måte som ikke havner i konflikt med registreringsplikten? Eller hva er det styrer registreringsplikten?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.