Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
System med flere strømforsyninger Ubrutt N-leder

303.2.1.2 (og s39 i nyeste installasjonsguide) Gjelder problematikken med ubrutt N-leder i anlegg med reservestrømsaggregat og aggregatvender? Aggregatvender bryter alle ledere og lar aggregatet bli eneste strømkilde når det er i drift. Det blir brudd i N-leder i forhold til i hovedtavle, men antar(?) det er lask i aggregat mellom jord og N. De leveres ferdig til bruk. Det er ingen illustrasjoner i bøkene som viser noe med aggregatvender.

Spurt ${formatDate(1715715840)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Kursfortegnelse TKS og byggestrømsskap

Er det krav til at det skal være en kursfortengelse i TKS eller i byggestrømsskap?

Hvor står i så fall dette kravet?

Spurt ${formatDate(1715598660)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Gjennomsluppet energi

Hei

Er det nødvendig å beregne gjennomsluppet energi på inntakskurser og forbruks kurser? Har fått beskjed om at dette ikke er nødvendig fra en lærer, men det benyttes jo i MHB osv. Hadde vært fint å vite dette før eksamen.

Setter pris på alt av svar :)

Mvh

Mads

Spurt ${formatDate(1715522040)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Ny kurser

Hei

jeg skal legge frem nye kurser til en leilighet der eneste måten å få det skjult og pent på er å trekke kursene i rør under parketten som allerede er der ettersom det skal bli lagt ny laminat. Vil altså slisse spor i nåværende parkett for å få plass til rør for så sette laminat igjen.

Er dette innafor med tanke på krav og norm eller er det noe ekstraordinært jeg må ta hensyn til. det er kun radiatorer som varmer opp huset så jeg regner med at romtemperaturen under gulvet er vanlig standart.

Spurt ${formatDate(1715459940)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Jording 4 mannsbolig

Heisan!😁

Har kjøpt min første bolig, er lærling og kommet over jordingen i leiligheten her! Spurt montørene på jobb, noen sier at jeg bare skal la det være som det er, mens andre mener jeg må utbedre det! Her er tingen:

Jordingen kommer inn sammen med vannrørene (kobber) som 2,5! Denne burde vel vært halvparten av største utgående kurs, minimum 6 kvadrat?

Etter den kommer inn med vannrør blir den bare fordelt til alle 4 boligene her noe jeg regnet med! Kommer også jording inn i uteskapet med inntakskabel men ikke noe ringjord der!


hva burde man gjøre?

Spurt ${formatDate(1715280600)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Varmekabel og tversnitt

Hei,

Jeg har fått en oppgave på skolen. VG2 elenergi og ekom.

Oppgaven går ut på å dokumentere en installasjon som vi fikk, og vi skal ikke koble det. Jeg fikk oppgaven: En bryter som skal styre to taklamper. Stikkontakter med belastning 3000W. Termostat som styrer varmekabel, lavtliggende gulv, flytsparkel og fliser oppå. Rommet er 8,28mm2. lengden er 3,6m og bredden 2,3m. Dette er forresten et lite anneks. Jordkabel kommer opp i sikringskapet.

jeg bruker varmekabelen Nexans TQXP/2R 530/10. Elnummer-1007816.

Termostat bruker jeg RS display termostat 3200W PH ELKO. Elnummer- 5481620

spørsmålet mitt er, hvordan skal jeg finne riktig tversnitt på PN ledningen fra sikringskapet til termostatet? og hvilken kurs skal jeg bruke. For jeg fikk at jeg måtte bruke 20ampere sikring, 4mm2 PN. Men vetikke. Fra sikringskapet til termostatet er det 2,4m. For jeg vetikke om jeg skal ta med termostatet i beregningene.

Også lurer jeg på det med stikkontaktene. Hvor mange stikkontakter kan jeg ha? regnet ut til 4 stykk. PR tversnitt på 2,5mm2. 16 ampere sikring.

Spurt ${formatDate(1715258520)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Plassering av "Tjømemuffe" / Jordingsrør i 230V IT-anlegg

Jeg ønsker å vite om det er noen krav til hvor i avløpssystemet tjømemuffa skal være i et 230V IT-system. Jeg skal legge ned en tjømemuffe ifbm. utbedring av et elektrisk anlegg, og hadde tenkt å legge denne muffa klar før jeg bestiller elektriker. På det laveste punktet i avløpssystemet går det to rør, et på 110 mm og et på 75 mm inn i et "Y" rør, som samler kloakken inn i 110 mm og videre ut på kommunens avløpsnett.


Kan jeg sette tjømemuffa på 75 mm røret som går inn på "toppen" av Y-en, eller skal den være på 110 mm der kloakken går ut mot kommunens nett?


Eller har det ikke noe å si?

Spurt ${formatDate(1715168700)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
FEL §23

Har hatt tilsyn i min leilighet og der har jeg fått et avvik som går på at tørketrommel og vaskemaskin går på samme kurs med henvisning til FEL §23. Må jeg inn med en ny kurs? Jeg kjører jo alltid kun en maskin om gangen.

Spurt ${formatDate(1715166600)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Kapslingsgrad på stikkontakter i landbruk

Finnes det direkte krav til kapslingsgrad på stikkontakter som benyttes i landbruk, primært husdyrrom? Dette er jo rom som vil være utsatt for spyling etter behov og da vil man jo måtte planlegge installasjonen iht. kode AD5 for ytre påvirkning og dermed benytte utstyr med minst IPx5?

Spurt ${formatDate(1714731300)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Blanding av ujordet og jordet

Spørsmål ang. blanding av ujordet og jordet utførelse på materiell.

Har det noen gang vært lov å blande utførelse i samme rom så lenge visse minimum avstander er opprettholdt? Har hørt noen si minimum 2m fra hverandre.


For eksempel:

Lamper i tak med jord og stikk i rom uten jord.

Spurt ${formatDate(1714644180)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.