Les mer.
Hei,
Vi skal skifte inntak, sikringsskap og pusse opp bad på et eldre bolighus IT230V.
Kjeller er pigget opp og det er lagt nye avløpsrør og montert tjømemuffe.
Jeg finner ikke jordelektrode, så det var nok et gammelt vannrør som var brukt.
Spørsmålet er da:
Kan jeg presskjøte tjømemuffe med en 25mm wire og deretter legge wire opp fra bakken, og bruke den wiren som Tjømemuffe og Jordelektrode?
Må tjømemuffe være isolert frem til jordskinne?
Skal det være mulig å koble ifra kun jordelektrode?
Hvis man får oppgitt Ikmaks som 8,3kA, vil det bety at sikring i kurs må ha bryteevne 10kA. Eller skal man benytte formel på s.154 MHB, og resultat fra denne formelen bestemmer hvor høy bryteevne en sikring må ha?
Jeg har kjøpt et prosjektert hus hvor utbygger er totalentreprenør. Elektriker har satt opp en stikkontakt på kjøkken i nærheten av et skap som åpnes elektrisk ved hjelp av en motor. Om vi ikke har koblet noe i stikkontakten ved skapet klarer skapet å åpne seg uten å komme i stikkontakt. Når vi har koblet til noe i stikkontakten og skal åpne skapdøren oppstår kollisjonen mellom skapdør og stikkontakt, se vedlagt bilde. Jeg vil tro at dette ikke er innenfor da ved normal bruk av stikkontakt så skal det ikke forekomme en konflikt med en annen bevegelig del i nærheten av stikkontakten. Vil tro det har skjedd en feil under prosjektering som har gjort at dette har blitt et problem. Er det noen forsikrifter som taler mot denne situasjonen?
Hei.
Så jeg renoverer et eldre hus fra 50 tallet, og har revet alt det åpne elektriske. Nå legger jeg nytt i nye plastrør i vegg og får et nytt sikrings skap med innhold.
Men i ene rommet er jeg nødt til å legge første punkt i takboks før videre trekk til kontakter, og har trukket 2.5 pr.
Men såvidt jeg forstår er det endringer i nek som gjør at koblinger via takpunkt er justert opp i temperatur og da krav til mindre sikring? Dette gav mening for noen år siden med 60w pærer som varmet boksene. Men med dagens led lamper som ikke gir varme, er det fremdeles slik at jeg må sikre ned om jeg trekker et stikk vis takboks?
Isolering i innervegger er ubetydelig, og likt fra 50 tallet.
Hei, er det lov å bruke PN til elbillading?
Hei!
Fant ikke så mange relaterte forum om dette, men er det noen som har erfaring med hvor store kurser en bergvarmepumpe har?
var en som befarte og sa at de brukte opp mot 50A kurser osv men vi har bare 40A… noen steder står det bare at de trekker rundt 2000W. Så greier ikke bli helt klok på hvor stor kurs jeg faktisk trenger…
Hei, kan noen forklare krav til tverrsnitt av jording for en elektrisk installasjon? For eksempel hva tverrsnittet skal være til muffe, mellom TKS og Boligskap og til andre utsatt ledende deler. Jeg har prøvd å lest om dette, men er litt usikker på nøyaktig krav til disse.
I 712C.2.2 er det gitt mål for frie soner fra ytterkant tak og fra mønet. Men så står det også "For solcelleinstallasjoner montert på tak med møne og hvor ikke alle takflater er benyttet for plassering av solcellemoduler, er det ingen krav til avstand fra takets ytterkant eller mønet". Hvordan skal dette tolkes? Vil det si at hvis det bare er plassert solceller på ene siden av taket gjelder ikke avstandene?
Kan beskyttelsesmetode dobbel eller forsterket isolasjon (412) benyttes på kurs AC side i et solcelleanlegg hvis det er enkel adskillelse mellom AC og DC side eller ved at solcelleomformer er i samsvar med NEK EN 62109? (IT, TT, TN)
Hei, som eier av elektriske lavspenningsanlegg så lurer jeg på følgende. Hva må vi ha på plass, om vi ikke skal utføre arbeid som er definert i FEK, men likevel ønsker å ha adgang til våre elektriske anlegg som er bygget for sakkyndig personell eller instruert personell?
Hvilke krav stilles?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.