Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Spørsmål rettet mot fagprøve

Jeg har et spørsmål jeg muligens kan få på fagprøve.
Kan noen hjelpe med litt her?:

Som elektriker og privatperson får du spørsmål om å montere elektrisk anlegg i et tilbygg til en bekjent.

Hvilke regler gjelder for deg i en slik situasjon?

Med bakgrunn i og henvisning til regelverket begrunn ditt svar til denne bekjente.

Spurt ${formatDate(1710871140)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Varmekabel på brennbart underlag

Må man ha ubrennbart materiale under varmekabler når de legges på sponplategulv (på bad). Eller holder det å legge netting rett på sponplatene, slik at de blir løftet opp fra sponplaten noen millimeter?

Spurt ${formatDate(1710830100)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Flytende jord og nøytralpunkt

Hei.

Er det noe forskjell mellom "flytende jord" og "flytende nøytralpunkt"? i et TN-system og hva er i så fall forskjellen? Og kan disse forklares på en god måte?

Spurt ${formatDate(1710784980)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
NEK 400-8-823 - Definisjon "bolig"

I NEK400:2018, avsnitt 823.3.1, er det beskrevet hvilke termer og definisjoner som gjelder mht. begrepet "bolig", slik som f.eks. "boenheter i leilighetshotell", "boenheter tilknyttet næringslokaler". I NEK400:2022 står det ikke, ut ifra hva jeg kan se, noen slike termer eller definisjoner, kun en generell setning om at "823 gjelder også for felleskjøkken som er beregnet til bruk av beboerne". Hvorfor er 823.3.1 fjernet i sin helhet slik at det nå virker mer vagt om hvilke boenheter som omfattes av denne delnormen?

Spurt ${formatDate(1710772440)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Ivareta anleggstype

Hva kreves av nytilsatt FA og foretaket for å ivareta anleggstypen "Medisinske områder" ?

Spurt ${formatDate(1710747780)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
15A i takpunkt i eldre leilighet

Hei,

Jeg lurer på hvilke muligheter det finnes for å oppgradere en eldre liten leilighet der en har tilgang til to trekkerør som begge går igjennom takpunkt og må være til lys og stikk til alle rom (er eget rør til komfyr og vaskemaskin) .

Ser at om en velger føring via lampepunkt i febdok så velger programmet å benytte seg av en omgivelsetemperatur på 50 grader. I dag har en jo LED lamper, så er det nødvendig å benytte seg av så høy temperatur?

Hva er vanlig å gjør når en har en slik situasjon og ikke kan legge en ny kurs åpent og har begrenset med trekkerør


På forhånd takk

Spurt ${formatDate(1710515700)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Maskindirektivet

Hei

Har et renseanlegg for vann der tavlebygger vil bygge automatikk fordeling etter NEK 439-2, EN60204-1, men utstyrsleverandør av selve renseanlegget ikke vil godta dette da de mener at anlegget ikke er en maskin, men frittstående komponenter med hver sin oppgave. Er en kommune som har bestilt jobben hos to forskjellige firma. Hvordan skal jeg forholde med til dette da jeg ikke får CE merke og dokumentasjon på at dette er en maskin? Får dette kun på automatikk fordeling.

Spurt ${formatDate(1710513480)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Bygging av egne anlegg

I elsikkerhet 95 står det en del om bygging, drift og vedlikehold av en bedrifts egne elektriske lavspenningsanlegg.

For drift og vedlikehold av en bedrifts egne elektriske lavspenningsanlegg, så holder det med relevant fagbrev, ref. fek §7, 3 ledd.

For bygging, drift og vedlikehold av en bedrifts egne elektriske lavspenningsanlegg, så henvises det til fek §7, 1 ledd.

Jeg har alltid ment at for bygging av elektriske anlegg på bedrifts egne elektriske lavspenningsanlegg, så må fek §7, 2 ledd tilfredsstilles.

Noen som har noen tanker og eventuelt begrensninger ved Bygging av egne elektriske lavspenningsanlegg? Ser det står at FA kun trenger §7.1

Hvor går grensesnittet?
La oss si en FA (7,1) som sitter med en byggningsportefølje på 150 bygg? Kan han være ansvarlig for bygging, drift og vedlikehold for alle disse?

Spurt ${formatDate(1710416520)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Brannetterforsker / brannutreder

Vet ikke om det er relevant forum for dette spørsmålet.

Jobber i en privat Elektrobedrift, og synes brannetterforskning er et spennende felt.

Slik jeg har lest meg frem til er dette i hovedsak noe som er underlagt politiet og DLE.

Men, finnes det noen måte jeg kan fortsette jobben i nåværende firma, men ta en tilleggsutdanning slik at man kan bistå politi/brannvesen etc i å lete etter brannårsaker, fortrinnsvis elektriske feil i slike tilfeller?

Spurt ${formatDate(1710356340)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Ringjord eller ikke på 400V TN, større bygg

Vi har diskutert dette med jording på 400V TN anlegg, der konklusjonen er at man bare trenger å slå ned noen spyd etter hverandre for å få dypjord i stedet for ringjord, alternativt legge ut noen meter kobberwire i dypere jordsmonn ved boliger og mindre bygg.

Dette gjelder således på større bygg også der man eksempelvis bruker pelene som dypjord og sveiser seg på peler i stedet for å legge ringjord. Hensikten er å føre overspenninger fra lyn og lignende lengst mulig ned i bakken som vi har oppfattet er hovedformålet til denne jordingen på 400V TN anlegg.

I fravær av ringjord kommer alltid spørsmålet rundt potensialforskjeller rundt bygget, men vil det være et problem på 400V? Er ikke potensialforskjeller mest farlig i IT-systemer hvor det kan oppstå stående jordfeil? I et 400V anlegg vil man aldri få en stående jordfeil noe sted uten at et vern eller jordfeilvern løser ut, og dermed heller ikke noen store farer med potensialforskjeller rundt bygget? Er jeg helt på jordet når jeg tenker slik?

Så kommer da også spørsmålet om behov for jording av lysmaster og lignende som ligger mer enn 10m fra bygningen. Det er jo sagt som en tommelfingerregel at man skal utjevne master og lignende som ligger mer enn 10m fra ringjord. Men hva hvis man ikke har ringjord og kun dypjord som beskrevet over? Vil man da alltid måtte utjevne master uavhengig av hvor langt fra bygningskroppen de er, siden ringjord ikke er lagt?

Jeg skjønner at det sikkert er fornuftig å legge ringjord i mange tilfeller, men det er alltid et økonomisk spørsmål, og ikke minst et spørsmål om den faktiske funksjonen til jordingen. Er ikke dyp jord bedre enn ringjord som lynavleder?

Spurt ${formatDate(1710312240)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.