Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Vanskelig å finne et "klart" svar på jording og utgjevning av kabelbroer med høyspent. f.eks utgjevning av en kabelbro med isolerte kabler som fører 300kV, hva er da nødvendig?
I Nek400 står det:
Ledertverrsnittet for utjevningsledere for beskyttelsesformal for tilkobling til
hovedjordklemmen/hovedjordskinnen behøver ikke være større enn 25 mm2 Cu eller et
ekvivalent ledertverrsnitt for annet ledermateriale.
Og i NEK440 står det bare at den skal være minst 16mm2.
Utgjevninga skal jo kunne ta for seg de feilstrømmer som kan oppstå, da snakkes det vel om jordfeil/lekasjestrøm? andre feilstrømmer vil jo tilsi direkte kortslutnning og er vel ikke det jordinga av kabelbro er tiltenkt? samt at "tverrsnittet" til en kabelbro hvor strømmen kan gå er jo ganske lav, som vil si at broen vil "smelte" om det skulle gå høy feilstrøm igjennom?
spørsmål 1
Hei, jeg skal opp til fagprøven 09.01.25 og lurer på noen ting. Jeg har ikke vært bort i eller jobbet med innbrudds alarm og brann alarm tegninger/programering. Vet noen av dere hvor man kan finne tegninger til det sånn at jeg kan forbrede meg på det?
Spørsmål 2
I tks er det KV og overspenningsvern, men jeg skjønner ikke hvordan jeg skal velge riktig størelse på KV og hvordan regner man seg fram til det-?
Alt hjelp hjelper takk skal du ha...
Hei.
Har alltid hørt at det er faglig ansvarlig installatør som kun kan holder AUS kurs.
Hva stilles som krav til den som skal holde AUS kurs intern i bedriften?
Kan en som er montør med fagskole utdannelse holde dette for montører i bedriften?
Stilles det noen krav til hvordan det skal gjennomføres? Tenker da på teori og eventuelt om man skal ha noen form for praktiske oppgaver i tillegg.
Er det krav ti NEK400 til 2-polet bryter for utelys til boliger? Mener det var det tidligere, men kan ikke finne noe om dette i NEK400:2022
Har et hus fra 2007. Husker ikke hbilken norm som var gjeldende da. Men bereder er i allefall koblet med vanlig schuko. Av de ørten gangene jeg har tatt inn og ut denne og tatt på kabelen kan jeg aldri ha tenkt over varmegang.
På tilhørende kurs er det totalt 10 stk. Som brukes til diverse smart enheter, ruter osv. Til og med sentralstøvsugeren er koblet på kursen. Til info er kursen 16A. Hvis jeg nå må bytte bereder så forstår jeg det slik at det ikke foreligger et krav til fast installasjon hos meg. Men at det allikevel er en anbefaling. 2 utfordringer. Hvordan gjør man DET pent uten å måtte lage enda et hull i veggen? Andre er at hva slags tilkobling vil elektrikeren bruke inne i "blindboksen"? Bruker elektriker wago vil jeg bli irritert. Etter snart 20 år i industrien hbor jeg har koblet, bygd og feilsøkt i tabler så vil jeg ikke ha lov til å fikle med wago klemmer inni en vegg.
Jeg vet i fra Offshore installasjoner, så har de et system om at kun folk som har adgangstillatelse kan gå inn i høyspent rom, og det er også regulert hvem som har medbrinnger tillatelse, og kun folk med tillatelse har nøkkler. Er det samme kraven til NOR/NIS skip feks Cruise skip? Jeg ser at prosedyrer mangler, og vi pøver å komme til bunds i hva som kreves. Så vi vet hva som kreves og skal følges.
Hei
Stiller lit spørsmål rundt 705.411.3.3.
Hva er hensikten med kravet for 300mA for alle nedstrøms hovedfordelingen?
Har kunde som har en veldig stor gard med gris og ku. Alle forbrukerkurser er sikret med jordfeil automater og det er TN 400v. Utilsiktet utkobling av hovedbryter er lit katastrofe.
I og med at vi har 400v og alle forbrukerkurser er sikret med jordfeilbrytere, så vi eg si at ulempen er større en fordelen. Kan vi risikovurdere oss bort fra det punktet, eller er det et fareaspekt som eg ikke ser? Klarer ikke helt se hvilken funksjon den har, spesielt når en har 400v.
Hei!
Har snart fagprøve, men eg har mest gått på industri i læretiden.
Overhørte noen som snakka om tilknytningsskap for en tid tilbake, og lurte derfor på om det var komt noen nye krav der?
Vet det var snakk om noe med overspenningsvernet og en liten "klemme" på toppen av den. Der det skulle kobles inn en kabel.
Har prøvd å søke, men finn ikke noe på det.
Noen som forstår eller er eg helt på bær tur..
Hei! Jeg skal i gang med å bytte innmaten i sikringsskapet i kjellerleiligheten i huset. Dagens skap er trolig et Klöckner-Moeller Norsk AS skap som er montert i 1998/1999. Finner ingen merke på skapet, men kursfortegnelsen er merket med Klöckner-Moeller. Skapet har ikke så mye plass til sikringer ettersom 2/3 av skapet er satt av til måler. Måleren tar ikke i nærheten av så stor plass som er satt av.
Ettersom kjøkkenet skal oppgraderes med flere kurser, må jeg bytte innmaten slik at jeg får plass til flere kurser. Er det noen som har erfaring med å skifte innmaten i slike skap? Hvilken leverandør har produkter som passer inn i gamle Klöckner-Moeller skap?
Vi har godkjent installatør firma i ryggen og elektro kompetanse. Mangler erfaring på ombygging av slike skap.
Har i forbindelse med en rehab-jobb i en bolig montert et lite skap/kapsling med OV/KV på et vaskerom. Nå er det blitt plassert en varmtvannsbereder foran/under skapet, men det fremdeles tilgjengelig, og kan lett betjenes av alle "normale" folk, uten at noe må flyttes eller demonteres. Kan dette stå slik eller strider dette mot noen forskrifter?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.