Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
Jeg ser på muligheten for spotter i ei leilighet med brannhimling.
Vil det være mulig å montere f.eks. SG Junistar Eco Isosafe direkte i brannhimling?
De har bestått 60 minutters brannmotstandstest, men vil dette være nok?
(Se vedlagt FDV dokument)
Hei,
Leser flere steder at vi må ha egen jordelektrode til uthus når vi mer enn 10 meter fra hovedhus.
Når jeg leter i NEK400 finner jeg ikke noe krav til dette.
Dette finner jeg:
Min konklusjon er at vi har satt en grense på 10 meter. Siden da er vi garantert innafor en for berøringsspenning på 50 V og at overstrømvernet slår ut.
For NEK 400: 6.4.3.7.2 har ikke satt bestemt verdi for overgangs resistans. Så lenge overstrømvernet(NEK 400:531.2.2) slår ut til riktig tid (NEK 400:411.3.2.2) . Klarer vi å ha en høy nok impedanse slik at vi er innfor disse kravene. Ser jeg ikke noen problem om uthus/garasjen er 10 meter eller lenger unna jordelektroden til bygget.
Men NEK 400:542.2.3 sier at det skal være effektiv jordelektrode i hele installasjonen. Hva betyr det?
Hva er deres tanker om mer en 10 meter er lik egen jordelektrode?
Skal pusse opp kjøkkenet, ut med det gamle, inn med nytt (IKEA). I den forbindelse blir det nok nødvendig å gjøre en del modifikasjoner mot det eksisterende elektriske anlegget da hvitevare-lokasjoner vil endres på, og generelt ha høyere strømtrekk.
Håper med denne posten å få tilbakemelding på foreslåtte løsninger, samt hjelp til dimensjonering. Verdt å nevne at jeg har elektrikerfagbrev (gr. L), men stund siden jeg har jobbet som elektriker. Planlegger å gjøre alt selv.
Har idag følgende kurser relevant for kjøkkenet (ref kursfortegnelse vedlagt):
-Komfyr (komb. platetopp+stekeovn) + VVB. Den er sikret av en 25A automatsikring, 2x6mm2 (forlegningsmåte: PN i rør, A1). Ifm. oppussing skal VVB flyttes ut til vaskerom og får en egen kurs. VVB kan da ses vekk ifra ifm. nytt kjøkken.
-Lys og stikk vindfang, gang og kjøkken inkl. kjøleskap og oppvaskmaskin(1900W max). Denne er sikret av en 10A automatsikring, 2x1,5mm2 (forlegningsmåte: PN i rør, A1).
Maksimal oppgitt effekt for nye hvitevarer:
Platetopp: 7350W (IKEA oppgir anbefalt sikringsstørrelse 25A)
Stekeovn: 3300W (IKEA oppgir anbefalt/minimum sikringsstørrelse 16A)
Oppvaskmaskin: 2000W (IKEA oppgir anbefalt sikringsstørrelse 10A)
For stikker over benk, kjøleskap etc. ønsker jeg å fortsette og bruke eksisterende kurs.
Basert på oppgitte effekter/belastninger for nye hvitevarer nevnt over, samt at VVB får sin egen kurs i vaskerom, hadde det mest optimale vært å fortsette og bruke 25A kurs for kun platetopp, og lagt opp en ny 16A kurs for stekeovn, samt en ny 10A kurs for oppvaskmaskin. Men siden dette er en gammel leilighet i blokk fra 1970-tallet er det begrenset hva jeg kan få til av å legge til nye kurser fra sikringsskap (som står i trappeoppgang). I utgangspunktet må jeg bruke de kursene jeg har, men har mulighet til å bruke eksisterende rør til kjøkken som går til komfyr, og bruke dette til to kurser, hvis mulig (iht. forskrifter og normer).
Løsning 1:
For komfyr kurs: Bytter ut 25A sikring i sikringsskap med 32A og sette opp en boks lokalt gjemt på kjøkken med 1 stk 25A sikring for platetopp, 1 stk 16A for stekeovn og 1 stk 10A for oppvaskmaskin. (Hovedsikring er for info 40A). Jeg har ikke dimensjonert kursen, men håper noen her inne kan gi en tilbakemelding på om løsning høres OK ut eller om det bare er å glemme før jeg går videre. (Kanskje jeg er så heldig at noen gjør det for meg :-) ) Kan det blir problemer mht. selektivitet?
Løsning 2:
For komfyr kurs: beholder 25A sikring slik den er og bruker denne for platetopp og oppvaskmaskin. Antar dette vil gå fint da maksimal effekt fra begge hvitevarene antas ikke være reelt i praksis. Må da til med en Maxeta stikk sak (problemløseren) med innebygd 16A sikring som legges videre fra teknisk stikk.
I tillegg legger jeg da opp en ny kurs for stekeovn ved å trekke 2 nye leder gjennom samme rør som platetopp (deler jordleder). I montørhåndboka tabell 6.1d står det at det er lov å bruke samme rør for f.eks. to kurser, hvor det oppgis hvor mange ledere som er lov i røret (avhengig av dimensjon på røret). Tabellen sier selvsagt ingenting om hva som er lov hvis de to kursene bruker forskjellig tversnitt. Er det noen som kan gi meg en tilbakemelding på om 2 stk ledere 2,5mm2 kan legges i samme rør som de 3 stk leder 6mm2 (inkl jordleder) jeg har idag for komfyr? Røret er 20 eller 25mm. Også her har jeg ikke gått videre og sett på dimensjonering av kursene opp mot krav etc, og det er jo dette som vil avgjøre om løsning er OK eller ikke.
Hvis dere ser en bedre løsning ifm. nytt kjøkken basert på info over, tas det imot med åpne armer.
Kan FA være FA i to forskjellige foretak, såfremt arbeidstid ikke er sammenfallende.
Å det ikke er interesse-konflikt med hovedarbeidsgiver.
Eksempel:
Ut fra veiledning i FEK§7 veiledning 2 siste led, ser dette ut til å være ok, såfremt arbeidstid ikke er sammenfallende å ikke hindrer fysisk tilstedeværelse i foretak1.
Hei. Har et bygg hvor nødlysanlegget (to 16A kurser) er forsynt via online UPS, bygget er hel-sprinklet så bruk av funksjonssikker kabling er sløyfet. Nå har den ene UPS-en tatt kvelden, så de vil at vi skal fikse dette. Har ikke sett at denne løsningen har vært brukt i andre bygg. Ser ut til at installatør har gjort en nødløsning for å tilfredsstille kravet til nødlys ved overtakelse. Er denne løsningen godkjent?
Anlegg der halvparten av jordfeilautomatene ikke slår ut når man trykker testknapp. Installatør i firma som installerte det svarte følgende:
"Det er ikke jordfeil på et TN-anlegg. Har vært utsatt for at testknapp ikke fungerer før, og jfa bør byttes hvis det er IT. Så lenge kursen går på overbelasting, så er det ok. Og ikke nødvendig å bytte jordfeil-automat"
Denne påstanden er ikke jeg enig i, og jeg mener at jordfeilautomatene må byttes. Enig i at en jordfeil på TN-nett i praksis er en kortslutning. Men er ikke det utløsetid som gjør at det allikevel er krav til 30mA jordfeilbryter?
Noen kommentar?
Hei,
Noen her som husker lengde på ledninger tilkoblet overspenningsvern i 2006?
Samlet maks 1 meter? Eller samlet 0,5 meter? Kan produsent ha egne regler ut over NEK?
Mvh
Hilsen
Hei
Kreves det fagbrev energimontør for å jobbe på netteiers anlegg under 1000V?
Prøvd å lese meg opp så mye jeg kunne men finner ikke spesifikt svar med referanse. Startet da med at lærer sa at man skal bruke 200mA ved kontinuitetstest, så jeg begynner å lete etter nøyaktig referanse(ikke for å være kverrulant, men for å referere til i opggave), men sliter med å finne krav om akkurat verdier på sluttkontroll. IEC 61557-4 har jeg fått med meg at er en standard som er brukt, men har ikke tilgang til denne.
Er det en annen plass jeg kan finne slike krav, altså krav til instrument?
Hei!
På montørmøte hjå det lokale eltilsynet blei det gått gjennom statestikkar for avvik som blei funne på kontrollane deira på bolig.
Manglande jording på jorda stikk var var avviket dei fann mest av, og representanten frå DLE var oppriktig undrande til kvifor stikkontaktene "mista" jording over tid.
Det kom jo ganske eintydig frå montørane i salen at dette i dei aller fleste tilfeller dreiar seg om ufaglærte som har montert opp nye kontakter.
Representanten frå DLE verka ovveraska over svaret, men kunne då fortelle at deira kontrollørar ikkje hadde myndigheit til å kontrollere etter FEK og difor ikkje skrive avvik på arbeid som tydeleg var utført av ufaglært. Stemmer dette? Har ikkje DLE myndigheit til å skrive avvik på arbeid som heilt tydeleg er utført av ufaglært?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.