Les mer.
Hei. Jeg skal nå opp til fagprøve og i den sammenheng skal jeg lage en installasjons tegning av anlegget.
På tegningen er det noen komponenter som jeg skal bruke, jeg ikke klarer finne symbolene på.
- Styre tablå med stopp, nødstopp og start knapp.
- Nødstopp
- Sikkerhets bryter
Er det slik at symbolene for disse på et styrestrøms skjema er de samme symbolene jeg skal bruke på plantegning og installasjons tegning, eller finnes det egne symboler som blir brukt på installasjons tegning og plantegningen.
Takk for svar.
Hei, jeg og en kollega har et par spørsmål. Jeg har en vifteovn som har jordfeil på varmeelementene. Jeg isolasjons testet mellom varmeelementene og jord å fikk 0,13 Mohm. Det er en 400 V vifteovn på 40 kW, den er plugget med en 63 A plugg. Spørsmålet er, hva skjer hvis jeg plugger til vifteovnen uten et jordfeilvern og er det et krav om å bruke jordfeilvern på en 63 A kurs 400 V anlegg?
Forsøker med et nytt innlegg da jeg ikke kan se at dette er tilstrekkelig avklart.
Det er i tidligere forum diskutert dette (2021-Wago i takpunkt) hvor forumleder sier det kommer en presisering/nytt svar i NEK FAQ. Jeg kan ikke se at dette er kommet?
Flere skriver, også i NEK FAQ (ID:4325) at det er opp til produsentens montasjeveiledning om kapslingen er egnet for sammenkobling eller ikke.
Har forsøkt å sjekke opp om noen av produsentene av downlightbokser leverer med montasjeveiledning men har ikke funnet noen som har dette. Heller ikke de som har FDV har beskrevet noe om bruk slik jeg kan se.
Har sett på eksempelvis en vanlig Elko 1,5 veggboks. Det står heller ikke i noen anvisninger at det kan kobles med wago el. for disse heller. Er det da slik at det heller ikke her er lovlig å koble ledere?
Hva er egentlig forskjellen rent sikkerhetsmessig mellom en veggboks og en stooor veggboks som en downlightboks?
Strekkavlastning
Har forsøkt å se på noen produsenter av downlight og kan ikke finne noen som skriver at det må tilkobles med strekkavlastning. Ved skjøting i boks med wago vil man selvsagt ikke få noen strekkavlastning men trenges egentlig dette? Downlightboks er jo som en hver annen boks og vi bruker jo ikke strekkavlastning i disse.
Ved montering av lysarmaturer i tak med kabel fra bakenforliggende boks, føres PN ut av boks og inn i armatur og tilkobles direkte uten bruk av strekkavlastning (NEK:FAQ-ID:4343).
Det er som med alle andre produkter ikke oppramset hva som er lov/mulig men spesifisert hva som er krav for at den er godkjent.
Varmebestandig ledning
Det er flere som hevder det skal benyttes varmebestandig ledning men dette er besvart i NEK FAQ (ID6858) at det ikke stilles noen krav til dette. Ved bruk av LED er vell også temperaturen betydelig lavere en tidligere Halogen.
Som også kommentert i tidligere foruminnlegg har det nærmest vært en bransjestandard siden Eaton/x-comfort kom at det ble benyttet aktuatorer i boks koblet med Wago el.
Konklusjon
Det er ingen produsenter av dovnlightbokser, veggbokser, takbokser el. som opplyser om det er tillatt å foreta kobling i boksen.
Det er ingen produsenter av hverken av downlightkasser eller downlight som krever bruk av strekkavlastning.
Jeg mener en downlightboks godt kan risikovurderes til å ha samme formål som en vanlig veggboks. Ingen produsenter av utstyr beskriver i montasjeveiledning (der dette finnes) at det IKKE kan utføres kobling downlightboks eller at denne er "egnet". Man kan derfor si at man har oppfylt kravet at denne er egnet på lik linje som en vanlig veggboks til formålet.
Det må derfor foretas en sikkerhetsvurdering av prosjektering og hele installasjonen/bruk
Risikovurdering vil derfor være som følgende:
Det skal benyttes skult monterte downligtkasser med LED downlight.
Det er i følge FDV/produktinformasjon/montasjeanvisning for downlightkasser, ingen opplysninger om strekkavlastning eller terminering/koblinger i boks.
Det er i følge FDV/produktinformasjon/montasjeanvisning for downlight, ingen opplysninger om krav til bruk av strekkavlastning.
Det må derfor legges FEL og NEK til grunn for risikovurdering.
Kobling/skjøting av kabel i downlightbokser
Det fremkommer ikke av montasjeanvisning/fdv eller annen informasjon fra produsent om boks er egnet/godkjent for kobling. Det må derfor foretas en vurdering om downlightboks er «egnet» for sammenkoblinger.
Det vurderes opp mot FEL 16, 22, 23 og 36, NEK 400-5-52.
Vil en kobling medføre noen fare jf FEL? Det vil ikke medføre noen skade eller fare ved normal bruk (FEL 16). Det er LED downlight som skal benyttes og disse utvikler betydelig mindre varme enn tidligere halogen. En kobling med eksempelvis PN har nærmest vert bransjestandard siden x-comfort kom på markedet og det er ikke påvist større farere som følge av dette med bruk av halogen spotter som avgir betydelig mer varme en prosjektert LED. PN er godkjent for 70oC og PLS90 er i følge datablad godkjent for normaltemperatur 80oC. Det er derfor ingen fare for antennelse eller at mennesker/dyr kan bli utsatt for forbrenning jf FEL 22,23. I følge ovennevnte vil heller ikke en slik utførelse bringe sikkerheten i fare for personer, husdyr eller eiendom jf FEL 36.
Prosjektert utførelse er derfor i henhold FEL.
Vi må da se om prosjektert utførelse er ihh NEK.
NEK/NK64 har diskutert dette forholdet og har i sin FAQ ID:4325 vurdert forholdet og uttalt at det er produsentens montasjeveiledning som skal meddele om kapslingen er egnet for sammenkobling eller ikke. Videre vil NK64 være forundret om downlightbokser ikke er egnet som kapsling for sammenkoblinger eller termineringer.
Har forsøkt å sjekke opp om noen av produsentene av downlightbokser leverer med montasjeveiledning men har ikke funnet noen som har dette. Heller ikke de som har FDV har beskrevet noe om montasje eller egnethet. Det er derfor ikke ansett som noen fare ved en slik utførelse.
Har vurdert Elko 1,5 veggboks. I denne står det heller ikke i noen anvisninger at det kan terminers i disse bokser.
En sammenligning mellom downlightbokser og vanlige tak, vegg bokser hvor ingen opplyser at disse er «egnet» for sammenkobling, er det vurdert at downlightbokser og tak/veggbokser kan sammenlignes, koblinger kan foretas i downlightbokser. Krav i NEK er derfor oppfylt.
Konklusjon
Prosjektert løsning med bruk av PN som tilførsel og terminering i downlightboks med dimmer medfører ingen risiko og således ingen brudd på FEL eller NEK.
Noen bedre forslag?
Hei
Jeg er ikke helt oppdatert på forskriftene mtp. eksisternde boliginstallasjoner. Men kort forklart, skal flytte et sikringsskap i et eldre bolighus hvor trekkerørene er av stål. Kan jeg skjøte rørene med plastrør, eller må jordingsforbindelse til stålrørene opprettholdes? Hva er praksis rundt dette i dag?
Elko har kommet med utendørs kamera - med tilhørende IP20 støpsel på strømforsyningen.
I sin bruksanvisning skriver de at denne må plasseres innendørs (veldig utfordrende på TEK17 hus), eller i et kabinett ved utendørs montering. Det hadde jo på mange måter vært praktisk med en strømforsyning som tålte utendørs montering for et utendørs produkt, men det får nå være så.
De klarer ikke selv å svare på løsningen som bør brukes her, eller type kabinett. Er det noen som har noen tips? Støpselet må i dette tilfellet stå ute, stikkontakt står under gesimskasse men jeg føler ikke selv det er godt nok beskyttet mot vær/regn. Et alternativ må være å kjøpe en 12V strømforsyning som får plass i en tett koblingsboks og direktekoble det, men det blir jo da ikke iht. bruksanvisningen.
Link til bruksanvisning; https://www.elko.no/getfile.ph...
Har ett avvik på fordelings skap i ABS - Polylac PA 716 materiale, oppført og prosjektert iht. NEK400:2010. (Ikke metall)
Avviket henviser til ISO1182, noe som jeg mener ikke kan henvises til ettersom dette ble lagt ved i NEK400:2014.
Hva var definisjonen på ikke brennbart materiale i 2010 versjon og tidligere?
Noen som kan henvise meg i riktig retning, eventuelt gi meg en forklaring på akkurat denne?
Har sett flere tråder som denne på forumet, men ingen fra 2010 og før.
Takk på forhånd.
Hei jeg spør litt dumt nå, men ble litt i stuss på hva presist kravet sier.
Når det renoveres i dagens kjøkken kjøpes det jo platetopp og komfyr for seg selv, og det er da 1 kurs for lite.
Platetoppen for også en komfyrvakt etter dagens krav.
hvis jeg da legger frem en 16A til stekeovn er det noe krav eller anbefalinger til kontakt der, vanlig stikkontakt eller burde det monteres komfyrstikk?
Hei. Lurer lit på ansvars forhold mellom daglig leder og faglig ansvarlig. I FSE 3 står det at eiger/styret har det overordnede juridiske ansvaret på den faglige biten. Vis faglig ansvarlig og daglig leder er 2 forskjellige personer, hvilket juridisk ansvar sitter daglig leder med i forbindelsen med det faglige ansvaret?
Vis det er satt av en tillegg sum fra prosjekt leder og opp til daglig ansvar og installatør oppgaven.
Hvor mye prosent av den potten bør gå til daglig leder og hvor mye bør gå til faglig ansvarlig dersom det er 2 forskjellige personer?
Hei!
I NEK400 utgave 7. Tillegg 52F står følgende formel:
u=b(p1*(L/S)*cosphi+lambda*L*sinphi)*Ib
Regner jeg ut en trefase kurs med:
trefase faktor: 1
S=16mm2
Ib=56A
lengde 50meter
cosphi=0,8=36,87 grader
Sin36,87 grader=0,6
bruker p1=0,0225
lambda:0,08
u=1*(0,0225*(50/16)*0,8+0,08*50*0,6)*56A=137,55V
Jeg forventer vel her å få et svar i størrelseorden 0-20 volt?
Hvor gjør jeg feil?
Jeg har flyttet på en ujordet stikk og skal ta sluttkontroll. Anlegget er fra 80 tallet og næringsbygg.
Kursen er tilkoblet stikk og lys, der jeg ikke finner koblingsboksen til lys pga stor takhøyde.
Dette er en 1p sikring og bak alle sikringene er det to skinner, en med med null ledere og andre med jordingsledere. Knivsikringer bryter de 3 fasene.
Har vært lite borti gammel anlegg, og finner lite om det i montørhåndboka.
Hvordan kan jeg megge denne kursen?
Når jeg satt på klemma på jordingskinna i skapet og målte mellom fase og jord fikk jeg 0.00M Ohm som resultat. Kan noen fortelle meg hva jeg gjør feil?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.