Les mer.
Sak: Skader på varmekabler og ansvar for utgifter
Bakgrunn: Under bygging av nytt hus i 2023 skulle jeg utføre det elektriske arbeidet selv, med unntak av inntak av strømtilførsel, installasjon av varmekabler og sluttkontroll, som skulle utføres av et godkjent elektrofirma.(jeg har fagbrev gruppe L og jobber som automasjonsingeniør). Dette ble avtalt med elektrofirmaet, og arbeidet på huset begynte i januar 2023. Varmekablene ble lagt i februar 2023.
Problemer oppdaget: I oktober 2023 oppdaget jeg jordfeil(når jeg skulle koble de på termostat) og fant at sikringene til varmekablene løste ut. Etter feilsøking fra elektrofirmaet viste det seg at 7 av 9 varmekabler hadde brudd. Ved bruk av termografibilder kunne entreprenøren bekrefte dette.
Elektrofirmaet vurdering: Elektrofirmaet antok at bruddene skyldtes skade fra ytre faktorer som skadedyr eller tilsvarende. De var i utgangspunktet ikke villige til å åpne betong for å finne skadeårsak, men etter diskusjon gikk de med på å fjerne betong over ett punkt, der ingen ytre skader ble funnet. Bildene viste at kablene var sterkt korroderte, men elektrofirmaet hevdet at dette ikke ville påvirke funksjonen.
Kabelprodusentens vurdering: Etter kontakt med produsenten av varmekablene konkluderte de med at garantien bortfaller grunnet vannskade, og sannsynlig årsak er fuktinntrengning. Elektrofirmaet har dokumentert i samsvarserklæringene at kablene er lagt i henhold til produsentens anvisninger, som spesifiserer at kaldenden skal beskyttes mot fukt. Bildene våre viser imidlertid at kablene kun var stripsfestet til vertikale armeringsjern, uten ekstra sikring mot fukt.
Tilbud og kostnader: Etter gjennomgang av bildene og samtale med produsenten gikk elektrofirmaet med på å legge nye varmekabler opp på eksisterende betong, men ville ikke dekke andre kostnader knyttet til fjerning av fliser, gulvbelegg, ny støping, samt påføring av fliser og gulvbelegg igjen. Dette arbeidet medførte en ekstrakostnad på 150 000 kr, og forsinkelser på én måned, noe som førte til byggelånsrenter på omtrent 30 000 kr.
Tillegginformasjon:
Huset er bygd på vestlandet 100 meter i frå sjøen. Regn er ikke akkurat uvanlig her.
Jeg har sendt denne saken videre til forbrukerrådet, men saken stopper opp fordi de mangler den tekniske kompetansen til å vurdere saken videre.
Er her noen elektroinstallatører som har en formening om elektrofirmaet har utført legging av varmekabel korrekt? Tenker i hovedsak på sikring av varmekablene etter de var lagt.
Hei, jeg er opp i fagprøven nå og jeg fikk en oppgave som jeg ikke har lært om før. Jeg lurte på om det var noen her som hadde muligheten til å hjelpe meg med den teoretiske delen?
Hei, jeg er opp i fagprøven nå og jeg fikk en oppgave som jeg ikke har lært om før. Jeg lurte på om det var noen her som hadde muligheten til å hjelpe meg med den teoretiske delen?
I forsknings og undervisningsmiljøet er det etterkvart blitt større etterspørsel og aktivitet rundt testing av batteri, f.eks. testing av batteripakkar eller deler av batteripakkar frå elbil. Det enkle spørsmålet er då kva forskrifter som gjeld når du testar batteripakker med ein kommersielt kjøpt batteritestar. Eg har leita ein del i ulike forskrifter for å prøve å finne ut av dette, utan i finne noko som eg finn relevant.
Internt har vi uansett stilt krav om å ta del i bl.a. våre FSE-kurs for å kunne jobbe med dette, men det er ønskeleg å vite kva for forskrifter som faktisk gjeld.
Hei
Finnes det et AI-verktøy som har tilgang til norske normer og forskrifter?
Jeg har brukt ChatGPT noe, men den har ikke tilgang til, eller lov til, og direkte sitere for eksempel NEK
Hei jeg lurer på om det er tillatt og gå over 80A på kv ved direktemåling. hvis jeg feks har et ov på 63 A i fordelingen inni huset, kan jeg da sette 100 A kv ute i tilknyttningsskapet når det er direktemåling og måler står forran ov.
kv 100A------------kwh---------------OV63A
Hei!
Dette spørsmålet er nok stilt før. Men, stilles det krav til dokumentering av den risikovurdering som det stilles krav til jf. FSE §10. Kommer IK-forskriften §5 inn i bildet her? Jeg har en formening om at det er slik, men er usikker.
God helg.
Mvh Børge
Vet noen om myndighetene har kommet med et klart svar på hvem som kan stå ansvarlig for den mekaniske montasjen av solcellepaneler, eller om dette fortsatt er i "gråsonen"?
Spørsmålet dukket opp i forbindelse med et prosjekt der fasadeleverandør skal levere prefabrikkerte fasadeelementer (produsert på fabrikk i utlandet), hvor også bygningsintegrerte solcellepaneler (BIPV) er en del av det ferdige fasadeelementet. Fasadeleverandør er naturligvis ikke registrert elektroforetak i Norge.
Jeg har lest Elsikkerhet 91, men blir ikke klok på om mekanisk montasje av paneler regnes som "elektroinstallasjonsarbeid". Er klar over at elektroinstallasjonsarbeider skal utføres av registrert elektroforetak, så det er ikke det som er spørsmålet.
Bør fasadeleverandør utarbeide samsvarserklæring (DoC) og CE-merke fasadeelementene, slik at ikke elektroinstallatøren her i Norge påtar seg ansvaret for arbeidet som er gjort på fabrikk?
Hvordan vet jeg om det er bolig eller næring? Hvor kan jeg finne definisjonen av dette? En boligblokk med boliger, men har felles vaskeri med kontor. Skal jobbe i boligene og vaskeriet. Blir vaskeriet også bolig siden det er felles?
Hei,
Fått avvik på noen kabelbroer som ikke hadde utjevning. Hører rykter om at det ikke er krav til utjevning av kabelbroer, stemmer det? Det er i hovedsak metallrør inn i bygget som skal utjevnes?
Dette bygget er fra 1976 og de fleste broer er også det.
Lysverket refererer til Fel paragraf 21. som kanskje retter seg mer mot utsatt ledende del?
Har jeg hørt rett? Har kontrollør vært litt ivrig?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.