Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Forberedelse ELE3103 H24

Hei,

Da har forberedelsesdelen for eksamen høst 24 kommet.
Noen som har tanker / synspunkter rundt mulige spørsmål / oppgaver ?

Oppgavetekst:
- Installasjon av uttak til julemarked og julebelysning.
- IT-nett 230V

Spurt ${formatDate(1732524660)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
TN-C/S Beregne Ik maks/min eksamen

Hei

Ser det er flere tråder rundt TN-C/S og kortslutningsstrøm, men føler fortsatt jeg er usikker på framgangsmåten på en eksamen.

Denne Trainor tråden slår fast at det er vanskelig med manuelle beregninger for TN nett, eneste aktuelle alternativet for å sjekke vern/kabel er "Tabeller fra vernleverandører, som angir maksimal lengde for momentan utkobling, ved valgt tverrsnitt og type vern,"

I montørhåndboka s.148 (NEK400:2010) står det en slik tabell. Hvilken Ikmin skal benyttes når vi får oppgitt (ELE3002 v22 eksamen) ?

Tekniske data:
• TN-C/S: 400/230 V
• Ik3pmaks = 8,0 kA
• Ik1pmin = 1,3 kA

Det står ikke spesifikt, men går ut i fra at dette er verdier for inntaket og ikke i hovedfordelingen. Det er det som er vanlig, i tillegg har vi ikke valgt OV og kabel mellom TKS og sikringsskapet (SS).

Så skal vi ta utgangspunkt i at vi har 0,5kA Ik1pmin i SS? Da får vi benyttet tabell i MHB til å sjekke vern/kabel til kurser.

Tabellen går opp til 6mm², hva om vi har større enn dette? Notere at vi må sjekke med f.eks. FEBDOK?

Spurt ${formatDate(1732519560)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Hva er definisjonen for "arbeid nær ved" FSE §17?

Etter det jeg kan se i FSE, kommer det ikke frem en konkret definisjon på "arbeid nær ved". Ved å lese i NEK EN 50110:2023, punkt 3.4.5, kommer det frem at arbeid nær ved er når man er innenfor "nær-ved-området", altså innenfor sikkerhetsavstanden. I FSE står det derimot at man ikke kan komme innenfor sikkerhetsavstanden: "Avstand som angir personellets nærmeste tillatte arbeidsposisjon fra anleggsdeler
og omgivelser som befinner seg på et annet spenningsnivå enn personellet" (FSE §5, definisjoner).

Hva er da definisjonen på arbeid nær ved spenningssatte deler? Vil det være arbeid nær ved hvis man er 50m, 100m eller mer ifra en HS-luftlinje?

Spurt ${formatDate(1732472280)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
Krever denne spotkasse?

Tenker å kjøpe disse til himling i et gammelt hus hvor takhøyden er 270 og himlingen ikke er særlig senket. Så har ikke mulighet til spotkasse. Trenger denne takspotten en spotkasse?

https://www.lightup.no/product...

Spurt ${formatDate(1732314780)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Alarmoverføring til døgnbemannet alarmstasjon. Innbruddsalarmanlegg

Hei! Usikker på om dette er rett plass å spørre men prøver uansett. Jeg har fått en oppgave om å prosjektere ett innbruddsalarmanlegg. Løst storparten av oppgaven, men sliter med alarmoverføring til døgnbemannet alarmstasjon. Jeg har forstått jeg skal bruke en GSM sender men skjønner ikke hvordan jeg skal koble dette opp mot sentralen. Det står også i tips på oppgaven at jeg skal forklare to måter å gjøre/koble dette opp på. Sett på bilder av GSM sendere på nettet og det kan se ut som det er NO og NC innganger/utganger på senderen. Kan noen gi meg en grundig forklaring på hva disse to måtene er? Og gjerne hvorfor også.

Spurt ${formatDate(1732281720)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Oppgradering av elektrisk anlegg

Hei
Vi har oppgradert et anlegg fra gamle automater til jordfeilautomater, men det er stilt spørsmål om at det ikke er utført etter siste nekk 400 2022 da det er brukt asd deksler.

Hvor står det at så lenge man risikovurderer, og forbedrer det elektriske anlegget så trenger man ikke oppgradere til siste versjon av Nek 400 ?

Spurt ${formatDate(1732222020)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
Krav om inntakskabel

Lurer på om det er lovt at inntakskabel av type TFXP MR flex er dimensjonert opp mot 100% av strømføringsevnen?

IB < IN < IZ

45,2A < 50A < 51A

Spurt ${formatDate(1732188240)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
5
Tavle med åpen bunn, plassert på brennbart materiale utenfor egen branncelle

Vi har hatt oppe en diskusjon internt gjeldene kravet i FEL vedlegg 1, rundt tavler og kapsling i ubrennbart materiale eller egen branncelle på minimum B 30.


"Apparattavler, apparatstativer og fordelingsskap skal være anordnet oversiktlige og være lett tilgjengelige. De skal være utført av ubrennbart og mekanisk motstandsdyktig materiale, eller av annet materiale godkjent for formålet, eller være plassert i egen branncelle minst av klasse B 30."

Det vi klarer å finne av krav i NEK:400:2022 er gjeldene boligskap, 823.810.512.301

Vi har levert og installert gulvstående tavler, som har åpen bunn mellom sokkel og tavle, som står på brennbart materiale utenfor egen branncelle. F.eks spongulv på mesanin eller en ramme av treverk (2x4") for oppbrett av gulvbelegg og liknende, som tavle står på.

Tavlen er bygget i ubrennbart materiale i sin helhet med unntak av bunnplate som er tatt bort grunnet kabel-innføring og en får da et åpent luftrom innvendig i tavle ned til brennbart materiale.

Vil dette være i konflikt med kravet til kapsling i ubrennbart materiale, hvor gulv som tavle står på kan defineres som en del av kapslingen til tavlen, og er av brennbart materiale? Eller anser en at kravet gjelder selve tavlen og ikke underlaget den står på, uavhengig tett eller åpen bunn?

Om tavle står i egen branncelle anser vi ikke dette som en konflikt.

Hadde vært flott å fått en avklaring / definisjon på hvordan dette løses i praksis.

Spurt ${formatDate(1732091040)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Ups/batteribank

Har fått i oppgave å dimensjonere kabel og vern fram til en Inverter som har en peak power på 4KW. Men spørsmålet er om det er krav om forankoblet jordfeilvern til en Ups?

IT-nett

Spurt ${formatDate(1731845760)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Ny kurs til Elbil lader bolig

Hei det skal monteres en ny elbilader og legges en ny kurs.

Hoved bryteren er en 4 polet C60B automatsikring med en In på 40A.

Jeg sjekker hvor mye hovedbryteren (overbelastningsvernet) har å gå på. I sikringskapet så er det 16 kurser, jeg følger NEK sin tabell til samtidighetsfaktor, velger 0,45. Da summerer jeg alle kursene og får 45 080w. Da bruker jeg formelen:

IOV=45080W x 0,45/1,73x400= 29A

Da er den en rest på ca 10A

Maks effekt vi får ut av overbelastningsvernet er 27680W. Effekten med alle kursene med samtidighetsfaktoren på 0,45 er 20286W. Så da har jeg 7400W før overbelastning. Så får en lade effekt på 7,4kW/10A.

I følge kravene så må jeg ha overspenningsvern og jordfeilvern type B/A RCD-DD.

Laderen jeg bruker er en Zaptec Pro, den har en innebygd jordfeilvern type 2 RCD, men står ikke noe -DD på slutten? Slipper jeg da å sette en inn en ny jordfeilvern? Hvis ikke så tenkte jeg å sette inn en 4x10A jordfeilautomat og koble tilførselen til elbil laderen på denne? Jeg vil sette in en 4p overspenningsvern foran alle kursene og ikke bare til elbiladeren.

Er jeg på rett spor?

Datablad til Laderen https://efobasen.efo.no/produk...



Spurt ${formatDate(1731779760)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.