Vernetøy for rådgiver

Spurt 13:05 - 15.1.2024 av Rådgiver|Siste svar 7:18 - 16.1.2024 av Hans Olav Arnesen

Rådgiver

Hei, jeg jobber som rådgiver innen høyspent, og gjennomgår feltinstruks og personlig verneutstyr(PVU)-filosofi for elektroarbeid i selskapet. Vi skal gjøre en anbefaling til våre ledere om hvilket PVU som minst skal være tilgjengelig for enhver som er aktuell for elektroteknisk feltarbeid. Aktuelt arbeid har vi foreløpig definert som visuell kontroll av elektriske anlegg og kontroll av andres anlegg iht. veileder FEK § 9, altså åpning av skap/fjerne kapsling, og målinger som gjøres uten tilkobling til elektrisk anlegg. Anbefalingen skal være generell, og det er tydelig at enhver må ta ansvar for risikovurdering og PVU ifbm. sitt planlagte arbeid iht. FSE.

Av tilgjengelig PVU i markedet faller våre behov ofte under "multinorm", som gjerne har en sertifisering innen lysbue EN IEC 61482, flammehemmende EN ISO 11612, og antistatisk EN 1149.

Problemet er sistnevnte - antistatisk, da sko, tøy og hansker. De leverandørene jeg har vært i kontakt med hittil virker til å synes det er spesielt at vi ikke ønsker dette, og prisene øker deretter. Begrunnelsen til at vi ikke ønsker antistatisk sertifisering på hansker, sko og vernetøy er at en antistatisk sertifisering virker til å gi lav overgangsmotstand ifbm. berøringspenning (og skritt-) jf. FEF § 1-5, f.eks. ved jordfeil under befaring på et eldre høyspentanlegg.
Vi legger til grunn at vi ikke inkluderer eksplosjonsfarlige atmosfærer som del av minste tilgjengelige PVU - også fordi slike anlegg har et komplekst risikobilde som vi opplever at heller må vurderes spesifikt for hvert slikt anlegg. Gnistdannelse virker da heller til å være en ubekvemhet, men ikke farlig (ref. Cigre TB 745) ifbm. eksempelvis befaring under høyspentlinjer eller apparatpark, og at vi gir opplæring i hvordan redusere konsekvensen av oppladning.

Hansker er også noe vi har litt trøbbel med. En minstesertifisering iht. EN 407 virket som et godt startpunkt, men dette virker mer rettet mot sveising. I utgangspunktet ønsker vi noe som kan gi beskyttelse ifbm. lysbue og/eller evakuering ved brann - minst at hansken er motgangsdyktet mot å smelte inn i huden. Det finnes kanskje mer hensiktsmessige hansker for vårt formål, som heller er å komme seg rundt, notere og ta bilder.

Vi søker innspill og meninger til vår risikovurdering for generelt minstekrav til tilgjengelig PVU rundt:

  1. Antistatisk sertifisering på PVU ifbm. berøringsspenninger, ikke tiltenkt brukt i eksplosjonsfarlig atmosfære.
  2. Anbefalt sertifisering av hansker.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (2)

Rådgiver

Postet 15:00 - 15.1.2024

Til oppdatering:


Det kan virke som vi har vært forvirret med hva antistatisk egentlig er iht. ISO 20345 for vernesko. Vi trodde det betydde god elektrisk ledningsevne mellom kropp og miljø gjennom klær, men det virker ikke slik. I ISO 20345 er antistatisk definert "footwear maintaining some electrical resistance between the wearer and the ground, able to dissipate some static electricity". I tidligere versjoner av standarden virker dette til å ha vært definert ved minst 100 kiloohm. Hvorvidt dette også gjelder EN 1149 tøy er noe jeg ser på.


Ift. hansker tenker vi at kanskje i hovedsak målet er å holde hendene tørre, slik at huden ivaretar sin beste overgangsmotstand.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 7:18 - 16.1.2024
Instructor contact card

Jeg tenker du gjør lurt i å høre med andre med tilsvarende behov for vernetøy (ikke nødvendig å finne opp kruttet på nytt :-). Standarder for vernetøy har "seriøse" leverandører kontroll på, om du snakker med rette vedkommende i virksomheten.


Jeg oppfatter det som om dere kun forholder dere til høyspenningsanlegg underlagt DSB sitt regelverk (ikke relatert til Havtil sitt regelverk, som oljeindustri).


Netteier i deres område kan være et sted å henvende seg, men viktig å få kontakt med rett person. Driftsleder/faglig ansvarlig og HMS-leder (om de har en slik rolle) bør kunne hjelpe.
Og så må dere avklare deres behov med en anerkjent leverandør av verneutstyr.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.