Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.
Hei.Jeg jobber som elektriker på en rigg i Nordsjøen. I forbindelse med høyspent installasjonene som vi har ombord så har vi en del sikkerhetsutstyr fra Dehn, som betjeningsstenger, spenningsvarslere og jordingsutstyr (spiders).
Det jeg lurer på er hvilke krav/anbefalinger som stilles til vedlikehold og test av slikt utstyr? Jeg ser Dehn bl.a. refererer til IEC 61243-1 og nasjonale bestemmelser i Tyskland, men finnes det lignende eller andre krav/anbefalinger her i Norge og for norsk sektor? Eller skal vi i utgangspunktet bare forholde oss til produsentens retningslinjer?
Det er f.eks. ikke krav om at slikt utstyr skal sendes inn til produsent/godkjent virksomhet med jevne mellomrom for vedlikehold, inspeksjon og tester?Takk for svar.Mvh Alf
Hei,
Hvis man skal levere midlertidig utstyr iht Z-015, og dette ikke er ATEX, så kan man søke om avvik. Men hvordan stiller avviksbehandlingen seg mot ATEX-forskriften? ATEX-forskriften krever jo ATEX-godkjent utstyr på plattform. Kan plattformeier godkjenne avvik hvis leverandør leverer EX-godkjent utstyr, men ikke ATEX?
Eksempel: Utstyret er sertifisert iht IEC 60079, men ikke ATEX. Kan plattformeier godkjenne avvik iht Z-015 og la leverandør ta i bruk dette utstyret på plattform?
Er det krav til tilleggsutjevningsforbindelse på lysarmaturer som står på isolerende vibrasjonsdempere? Lysarmaturer er i dag tilkoblet jord via skjermen/jordingsleder i tilførselskabelen. Lampene står innvendig og ikke i hazardous zone. Det er et IT-nett. Båten har Norsk flagg.
Etter fleire samtaler med ulike personer offshore, har eg kome fram til at det er ulike måter å utføre endeavslutninga av skjermen på ein offshorekabel (BFOU/RFOU). Eg tenker ikkje på utføring som er spesielt tilpassa for støy og VSDer der ein terminerer skjermen heile vegen rundt kabelen. Det eg tenker på er for eksempel ein vanleg kabel som skal inn i ei elektrisk tavle og terminerast på PE- skinna i tavla.
Desse er dei ulike metodane eg har vore ute for er blitt nytta:
1: Ein lager ei opning i armeringa tett innpå der ein har avmantla kapslinga. I denne opninga lirkar ein ut ledningane i kabelen, samt underliggande isolasjon. Ein glattar ut armeringa utan å flette den opp, og legg på gulgrøn krympestrømpe. Dette er den raskaste metoden å gjere det på.
2: Ein flettar opp armeringa heile vegen opp til der ein har tatt av isolasjonen på kabelen. Etter dette glattar ein ut armeringa og legg på gulgrøn krympetrømpe.
3: Ein gjer det same som punkt 2, men i tillegg flettar ein armeringa (handfletting) før ein legg på gulgrøn krympestrømpe.
Kvafor ein av desse metodane er den beste å gjere, og kvifor?
Eg har tidlegare blitt fortalt at metode 1 som er den raskaste, ikkje er den beste måten å utføre endeavsluttninga på. Om det er slik, kva er grunnen til det?
Hei
Jobber ombord på bilferje med en total effekt på 13000 kw. 690V. Vi har en maskinbestening bestående av maskinsjef og 1.maskinist. Vi har ikke elektrikker ombord. Alle våre sertifikater er oppdatert ihht stcw.
Mitt spørsmål er hvor går egentlig grensen på hva vi som maskinister/maskinsjef har lov til å utføre av elektrisk arbeid selv? Per i dag utfører vi det arbeide som vi selv føler oss komfortable med å utføre, og det resterende blir utført av innleid personell. Men jeg er interessert i å vite om det finnes noen rammer rundt dette, eller om dette bare er noe vi må føle oss frem til selv?
mvh Espen
Når vi måler/tester på kabel (BFOU /RFOU) mellom armering i kabel og plattformstruktur har vi forbindelse.
Dette kan gjelde for både gamle og nye kabler, og er et resultat av at ytterkappen har blitt ødelagt.
Hvilke krav i normer og forskrifter for offshoreinstallasjoner på norsk sokkel fravikes i et slikt tilfelle?
Hvilke konsekvenser kan oppstå mtp tennkilde, berøringsfare osv?
Vi har arbeid om bord på en taubåt som er bygget i 1960. Er det noen som kan hjelpe oss med hvilken norm og forskrift for maritime anlegg som var gjeldene i dette året?
Hei, hvad er forskellen på BFOU(i) S3/S7 og BFOU (C) S4/S8.
Ut over commen og individuel screen.
Spørgsmålet går i om det ene kabel er uegnet til given zone.
Jobbet beskriver S4/S8, hvad kunne være problemet med at bruke S3/S7.
Venligst Jan E
Hei.Vi har fått en forspørsel om megging av batterier. Batteribanken er 24V. Kan noen hjelpe meg med hvordan megging skal utføres og med hvilken spenning. Slik jeg forstår det skal det megges fra en av polene og til jord i racket. Men hvilken spenning er påkrevet?
Vedlagt guide fra Megger sier på 29 at man kan bruke f.eks 500V DC. Men jeg skulle tro at spennigen avhenger av spenningen på batteribank.
https://www.instrumart.com/assets/Megger-BITE3-ApplicationGuide.pdf
På forhånd takk for hjelpen.
Vi skal montere noe utstyr på dekk for testing i en kortere periode, muligens 30-40 dager.
Utstyret det er snakk om er en liten tugger-vinsj og noe utstyr i en container, deriblant en HPU. Alt utstyret er 440V.
Hva er kravet til kabling til dette utstyret? Går det greit å bruke gummikabler på dette utstyret? Eventuelt gummikabel fra en 690/440V trafo vi har fast montert ombord, videre til underfordeling der vi igjen fordeler ut til utstyret på dekk? Kan underfordeling regnes som midlertidig utstyr?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.