Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.
Finnes det en referanse i NEK410 eller 420 som sier at det er lov/ikke lov å ha to jordledere på samme bolt/klemme i tavle eller utstyr?
Hei
Lurer på hvordan det er med kobling på Høyspennings-anlegg offshore. Er det lov at jordkniv og skillebryter er med i en automatisk oppstarts sekvens av feks HVDC annlegg offshore.
Vet at effektbryterer opereres automatisk i en oppstarts sekvens, men stusser litt på skillebryter og jordingsbryter.
Må vel være en som er utpekt av ansvarshavende med godkjent koblingsordre som kan koble på jordingsbryter og skillebryter.
Mvh Bjørn
Hei
Hvor går grensen på når en kan bruke grå vs. sort kabel offshore?
- Kan en feks. bruke grå kabel på 230 V (til feks power på instrument)
- Det er ok å bruke sort kabel på 24 V power til instrument
Kan ikke finne noe i IEC 61892 som beskriver dette, men mulig jeg har oversett
Hei,
Hvordan gjør dere andre det med U10-utstyr som er produsert før 2003? Tolker dere 4.5.1 a) som at det bare er ikke-elektrisk utstyr produsert etter 1. juli 2003 som må være EX-godkjent? Eller søker dere avvik hver gang?
Spørsmålene gjelder også utstyr produsert etter 2003, men som ikke ble bestilt som EX-godkjent. Typisk ei luftdrevet trykktestingspumpe.
Vil man være iht Z-015 hvis man har en solenoid på lufttilførselen på ei pumpe, der solenoiden er koplet til et stikk på rigg som er koplet til laveste ESD-nivå? Eller må man fremdeles søke avvik?
Anders
Hei.
På landbasert utstyr så har vi NEK 400-4-41 på utkobling av jordfeil på utstyr inntil 20 amp og 30mA.
Har vi de samme på anlegg om bord på offshore fartøy (båt)?
Hva sier forskrifter angående kabelinnføring i topp av utstyr. Mene å huske at Norsok sier noe om dette dersom utsyr er plassert utvendig og eksponert for regn?
Har vi en Norsok stanard for elektroinstallation i dag?
Trenger en å forholde seg til Norsok når er installasjon ikke er bygget etter Norsok standard?
Er det krav til at det skal finnes førstehjelp utstyr/koffert i tavlerom offshore?
Er det krav til installatør i bedrift som bygger, vedlikeholder, oppgraderer og modifiserer midlertidig utstyr?
Grunnen til at jeg spør var at jeg fikk høre at en bedrift som driver med nettopp dette ikke har registrert installatør.
Jeg sjekket litt i Z-015 og i denne kan det virke som om det stemmer.
Vedlegg E E.1 bokstav c) sier:
c) Leverandør eller bruker av utstyret skal ha en sakkyndig installatør (høyspenning eller lavspenningavhengig av installasjon og utstyr) i sin virksomhet, eller avtale med ekstern installatør om installering ogvedlikehold av utstyrets elektriske utrustning.For containere eller utstyr som ikke inneholder høyspenningsutstyr, kan dette arbeidet utføres av registrertbedriftselektriker.
Noe som, hvis jeg forstår rett, betyr at en bedrift uten installatør kan bygge kontainere med flere hundre ampere fordelinger osv. så lenge dette er for midlertidig utstyr å regne, stemmer dette?
bokstav d) viser videre spesielt til FKE §13 elle §14 for personell som utfører dette arbeidet, men da denne er utgått er det vanskelig å finne igjen hva som sto her.
Og hva menes med registrert bedriftselektriker? Er det bedrifter registrert elvirksomhetsregisteret som menes?
Hei.
Jeg holder på med å se inn på en hybridløsning på en boreinnrettning og lurte derfor på om dere kunne gi litt støtte mtp hvilke regelverk jeg bør overveie opp i mot denne løsningen. Det er en flytende installasjon så det er litt forskjell i forhold til båter som ligger på DP. (Tilgjengelig kraft til boreutstyr, etc). Jeg ser for meg en løsning med at vi skal stenge ned 1 (eller flere) diesel generatorer.
Så fremt jeg kan se så må følgende forskrifter taes hensyn til når en skal prosjektere batterirom:
DNV-OS-201
IEC 61892-6
Når det kommer til reglement rundt DP, så er jeg mer fremmed. Jeg antar at det er noe i MODU-koden, IMO, DNV og Sjøfart, men jeg har ikke noe spesifikk retningslinje på hva jeg skal se etter. I tillegg til disse reglementene så har rederiet sine egne WSOG som må taes hensyn til.
Tips og erfaringer mottas med takk.
Har nettopp kjøpt en båt hvor det finnes et lite elektrisk anlegg med lader og en stikkontakt. 30mA jfa
Jeg har lest litt på forskjellige løsninger ang jording, og sliter med å finne ut hva som gir best sikkerhet.
1. Skilletrafo i båt og ingen landjord i selve båten, men i kabel ut til båt.
2. Landjord tilkoblet båt og utgjevne alle ledene deler i båt og motor. Ser da problemet med korrosjon kommer, men jeg tenker nå først og fremst personsikkerhet.
Ser at begge løsningene har både fordeler og ulemper og prøver derfor her å bli noe klokere.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.