Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.
Står det svart på hvitt noen steder at det ikke er lov med seriejord I tavler?
Eller er det bare en anbefaling å ikke ha seriejord?
Hei
Arbeider på det elektriske anlegget på en fiskebåt med total-lengde på 16m.
Båten ble bygget i 1987 og anlegget er en god blanding av utstyr fra 1987 til 2017.
Det originale anlegget lurer eg på hvilken lov som gjelder for, og hvor den kan fås tak i.
Det eg har funnet er at sjøfartsdirektoratet har noen gamle opphevede forskrifter om bla. lanterner og div.
Hilsen
Simon!
Hei. Dette passer gjerne ikke helt under "forskrifter og normer", men siden dette er et av få fagforum og det sitter såpass mange med god erfaring og kompetanse så poster jeg her allikevel.
Jeg har nylig startet opp for meg selv og ønsker å høre hvilke kalkulasjonsprogram som blir brukt, og erfaringer med disse, for å regne tilbud på elektrojobber.
Skal innstallere flere lysbuevern i tavler. Vernene er levert med strømbegrensnings unit i tillegg til lyssensor. Det vil si at det må oppstå høy strøm og lysbue samtidig for at det skal løse ut.
Sørsmålet er om det er noen som har kjennskap til om det finnes normer/forskrifter for innstilling av lysbuevern? Eventuelt andre erfaringer med slike vern? Hvor høyt skal innstillingen for strøm stilles?
Vi har fortsatt flere EExd og-e motorer i flere varianter i vår Ex sone 2. Etter hvert som de byttes ut har vi hatt en filosofi om å gå over til EExn motorer, pga redusert innkjøpspris og mindre krevende vedlikehold. Vi diskuterte med el-motor leverandør for å finne riktig erstatning for vår EExde motor, og ble møtt med et motspørsmål. Om vi virkelig ville bytte ut den opprinnelige Ex klassifiseringen. De var selvfølgelig klar over at EExn var godkjent for sone 2 i normal operasjon, men hevdet at operatør som f.eks Statoil, med bakgrunn i P-tils tennkildekontroll krav, mest sannsynlig ikke ville godta EExn montert i sone 2. Fordi "ved en krisesituasjon ville hele riggen være innhyllet i en gass sky". Motor leverandør sin erfaring var at salget av EEx d motorer stupte ved innføring av EExn, men at de opplever det motsatte nå. Mindre n og mere d og e
Jeg har selv opplevd at operatører stiller krav utenfor og over det våre forskrifter sier. Men her krasjer sonefilosofien med hva som blir montert. Har P-til hatt en "oppgradering" av sone 2, til sone1, med bakgrunn i tennkilde kontroll saken?
Har dere noen erfaring innen dette temaet?
Hei.
Vi har et spørsmål på jobb ang. avstand mellom instrumentkabel og effektkabler (230v) Vi er på plattform for Statoil i nordsjøen. Hva er avstandskravet mellom disse to kablene på samme kabelgate?
Hei.
Her på bruket bygger vi maskiner og fabrikkanlegg som monteres ombord i fiskebåter. På land er dette veldig greit og enkelt med tanke på hvilke forskifter vi har å forholde oss til. Det er hovedsaklig Forskrift om elektrisk utstyr og Forskrift om maskiner (MD) vi ser på. Da er NEK 439 og EN 60204-1 normalt nok i forbindelse å erklære samsvar på den elektriske utrustningen.
I skip er jeg kjent med at det er andre regler enn de vi har på land, i alle fall for den faste installasjonen. Men så er jo heller ikke fabrikkanlegget en del av den faste installasjonen hvis man legger definisjonen på en maskin i MD til grunn. Men det nytter jo ikke hvis DSB, Sjøfartsdirektoratet eller klasseselskapet stiller andre krav antar jeg.
Spørsmålet er dermed som følger: Hvilken forskrift trumfer hverandre her? Hvem skal man se til hvis eller når man snubler over motstridende krav?
Hei
Spørsmål om hoved eller styrestrøm avlåsing.
Gjelder en brannpumpe på plattform i Nordsjøen, med batteribank til forsyning av starter.
I dag går plussledningen (150mm2) fra batteribanken til en kontaktor, for så videre til pluss polen på selve starteren.
Når vi skal ha vedlikehold på maskinen/ starteren så må vi ha tilgang til å låse av elektrisk tilførselen på en eller annen måte.
Er det nok å sette inn en låsbar bryter som tar begge faser på styrestrøm til både kontaktorspole og start relè, eller er det krav til lastbryter/ effektbryter på pluss ledningen "hovedstrøm" fra batteribanken?
Hei. når man har en generator om bord i en aluminiumsbåt. Den er TN-S 400/230v. Skal brukes til arbeidsutstyr på dekk. Skal man da jorde skroget?
Er det krav til avlåsning av heismaskinrom offshore?
Hvor finner man kravet ?
Hva slags nivå på låser er kravet ( MK? )
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.