Forskrifter og normer Hav og Sjøfart

Havindustritilsynet og IEC 61892

Havtil/IEC 61892-serien (Offshore) rev. 2019

Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.

Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
kapsling bak utrekkbar hovedbryter i Siemens 690V tavle

Vi holder på å få overlevert tavler på fartøyet jeg jobber på. Det er installert last/skillebryter som kan sveives ut for skillefunksjon. På disse tavlene er jeg vant til at det er en beskyttende bakplate for å evt beskytte mot inntregning av uønskede partikler. Det jeg er mest bekymret for er at en ikke har beskyttelse mot lysbue når man må manuelt betjene bryter(sveive inn og ut). Jeg har vært vitne til kortslutning på samleskinner på disse tavlene før og lurer på om det ikke er krav til at samleskinnene skal være kapslet inn bak bryteren.Jeg ønsker få rettet dette opp på alle tavlene før overtakelse da det er vi som evt må ta konsekvensene av mangelfulle tavler hvis det skulle skje en ulykke.Er det noen som vet hva kravet her er og evt linke til gjeldende avsnitt i forskriftene?

Spurt ${formatDate(1442461699)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
ATEX sertifisering for flyttbar inrettning

Hvordan skal vi forholde oss til ATEX eller annen sertifisering på flyttbare inrettninger på norsk sokkel. Tenker da på at disse flyttes mellom forskjellige lands sokkel og regelverk.For eksempel UL registrert Amerikansk utstyr, er dette ok og godkjent for ny installasjon på norsk sokkel?

Spurt ${formatDate(1442237267)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
Jording av fartøy under opplagsperiode

Vi har lagt tre PSV fartøyer i opplag i Norge. Disse har alle IT anlegg. De er forsynt fra land med 400V - 430V, 50Hz

Kun kablene RST, enkeltledere er koblet til fra land, men disse har ingen jordkappe og er forlagt sammen med separat jordledning. Vi opplever nå at jordfeildetektoren om bord ligger konstant aktivert med feil. Ved siste møte om bord ble det fra strømleverandørens side hevdet at dette er riktig. Jordfeilen vår var kun en "skyggefeil", som vi ikke behøvde bry oss om. Jeg er naturlig nok skeptisk når det gjelder vern av mennesker og verdier, samt anode-systemer som går. Vi bruker sjøen som vår retur på jord. Vet ikke hva slags jording man har på anlegget på land.

Det hadde vært fint om dere kunne komme opp med et forslag på hvordan dette best skal løses når det gjelder sikkerhet og vern av utstyret om bord.

Spurt ${formatDate(1442111780)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
EL6039 Maritime Elektriske Anlegg Eksamen

Hei,

Jeg har tenkt til å melde meg opp til "skipselektrisk modul" eksamen i november. I den forbindelse har jeg sett på tidligere eksamensoppgaver, men det er litt frustrerende at jeg ikke har noen fasit å kunne sjekke svarene mine opp mot.

Derfor lurte jeg på om det er noen flinke folk her inne som hadde orket å kontrollsjekket svarene mine på denne oppgaven? Det hadde vert til stor hjelp! på forhånd takk! :)

Oppgave 1?M/S Fariwell? har fire generatorer med disse merkedataene:Shaftgenerator SHG: 2500 kVA, 450 V, 60 Hz og cos? =0,8G1: 1500 kVA, 450 V, 60 Hz og cos? =0,8G2 og G3: 1180 kVA, 450 V, 60 Hz og cos? =0,8

Under operasjon med ROV-ubåtene er skipet i ?Dynamisk Posisj.Drift?, og alledieselaggregatene ligger inne. Den totale belastningen er først 2550 kW, reaktiv belastning1750 kVAr. Ved belastningskontroll av aggregat og tavle skal du beregne:a) totalstrøm og effektfaktor ut fra tavlab) aktiv og reaktiv effekt som hver generator skal levere ved denne belastningenc) strømmen fra den største generatorenDeretter er bare de to minste generatorene lagt inn manuelt på tavla. Tavleinstrumentene forG2 og G3 viser at disse deler belastningen litt ulikt. Du skal derfor gjøre en nybelastningskontroll med G2 og G3 innkoblet hver for seg. Ved vekselvis null last (tomgang) oghele lasten, leser du av disse frekvensene:1. G2 sin tomgangsfrekvens er 61 Hz, og G2 belastet med 650 kW har 59 Hz.2. G3 sin tomgangsfrekvens er 61 Hz, og G3 belastet med 650 kW har 59,5 Hz.d) Hvor mye kan G2 og G3 samlet belastes med nåværende droop-instilling?e) Vurder om generatorinstillingene er OK i forhold til forskrifter og NEK 410.

Svar som jeg fikk er som følger:

a: Effektfaktor=0.895 tilsvarer en vinkel på 26.52 grader. Totalstrøm=3,65kA

b: Aktiv effekt fordeling: G1=601,4kW G2=473,1kW G3=473,1kW SHG=1002,35kW Reaktiv effekt fordeling: G1=412,7kVAr G2=324,7kVAr G3=324,7kVAr SHG=687,9kVAr

c: Strømmen fra den største generatoren: 2,93kA

d: Samlet belastning for G2:944kW G3:714kW Totalt:1658kW

e: I forhold til krav i nek så er det tilatt med en speed drop på maksimalt 5%. i henhld til mine beregninger så har generatorene en droop på: G2: 3,38% G3: 2,52%

Det er altså innen for kravet, men det er heller ikke optimalt at vi har en slik drop differanse. de kan da oppstå problemer med at generator vernene går ut på overlast/retur effekt.

Spurt ${formatDate(1441880392)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
Norske elektroinstallatører og elektrofagfolk offshore i UK

Hei,

vi jobber med et prosjekt på britisk kontinental sokkel, og lurer på følgende;

Kan elektroinstallatør (og elektrikere gr. L) registrert i Norge jobbe offshore i UK uten videre (EU/EØS, EU-direktiv 2005/36),

eller er det et direktorat e.l. tilsvarende DSB i Norge også i UK som må godkjenne kvalifikasjonene (typisk CV, søknadsskjema etc) ?

Spurt ${formatDate(1440011981)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
Hva er definisjonen på armering og skjerm i offshorekabler?

Tenker å benytte en plastkapsling med nipler opp til M32 for skjøting av noen eldre RFOR og BFOR-kabler. Ønsker primært å benytte samme material på niplene, altså plast.

Leser så i IEC 61892-6 avs. 6.6 Cable ends:

"Plastic glands shall not be used for armoured cables"

Hva er definisjonen på hhv. armering og skjerm?

Har en kraftkabel type BFOU P5/P12 armering eller kun skjerm, eller skjerm som også fungerer som armering?

Har en signalkabel type BFOU S3/S7 armering OG skjerm?

Dersom en må benytte metallnipler i plastkapslingen, skal niplene da jordes (f.eks. vha glandplate)?

Spurt ${formatDate(1439809368)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
Utgjevningsforbindelse nippel

Kan en bruke messing nippel over 32mm i en plast boks offshore, og er det eventuelt krav om utgjevningsforbindelse til disse ? Blir fortalt at det er ok å bruke messing nippel I plast boks men kun om disse er over 32mm... Hvor står dette eventuelt ?

Spurt ${formatDate(1439394223)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
Røntgen Stråler i Ex Sone 1

Vet du om Norsok har spesielle krav til utstyr med røntgen stråling , som skal være Atex sertifisert og brukt i Sone 1 ?

Spurt ${formatDate(1438784147)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
Halogenfrie kabelbånd(strips) offshore

Hei. I henhold til NEK 606 4.7 ref IEC 60754-1/2 står det at all kabel offshore skal være av halogenfri type.Hvis kravet skal ha noen hensikt mener jeg at det må gjelde for kabelstripsene også men dette finner jeg forskrifter å henvise til. Er det noen her som kan refere til en paragraf som omhandler også kabelstrips?

Hvis noen har noe som helst info så hadde jeg satt stor pris på det da jeg har en disput med ett skipsverft ang installasjon på ett av våre fartøy.

Spurt ${formatDate(1438242860)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
Regelverk FPSO Alvheim

Hei!

Kjenner noen til hvilket regelverk FPSO-en Alvheim benytter for elektriske installasjoner? Blir det brukt sjøfartsdirektoratet sitt eller Ptil sitt?

Spurt ${formatDate(1437649590)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hugo Hammer

Hugo Hammer

Instruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.