Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.
På faste installasjoner offshore benyttes halogenfrie kabler.
Men jeg kan ikke finne noe sted om det er krav til bruk av halogenfri krympestrømpe i koblingspunktene (Tavler og koblingsbokser).
Finnes det noe krav til det?
Skal skjerm for HS enlederkabel være jorda i begge ender?
Retningslinjer for jording av maritime anlegg 1993 er vel trukket tilbake, men sa at skjerm ikke skulle være tilkoplet i begge ender. (3.12)
Hei, er det en måte å simulere for eksempel 0-5A teststrøm for test av relevern uten å ha disse dyre Megger reletesterne?
Tenker da på en måte for simulering av strømtrafo som enten har maks 1A eller 5A utgangssignal.
Jobber på en normalt ubemannet plattform og lurer på om det er et krav at det skal være en elektroansvarlig ombord på innretningen når det blir utført arbeid der, eller om vedkommende kan sitte på en annen installasjon?
Hei,
Når vi bygger midlertidig utstyr som skal offshore (Z-015 utstyr), så er det nå krav i Norsok at datasheet for utstyret skal være merket med Ikmin og Ikmax.
Ettersom utstyret vi bygger blir sendt fra rig til rig, og tilkobles ulike tavler/stikkontakter rundtomkring, så endrer kortslutningsnivået i tilkoblingspunktet seg for hver gang.
Vi trenger da å forutsette at ikmin er over f.eks 1kA og ikmax er under 10kA for eksempel. Vi ønsker da å bygge utstyr med lavest mulig ikmin for å være mest mulig fleksibelt, samtidig må ikmin være over ett visst nivå for at nedstrøms sikringer internt på utstyret skal fungere.
Ikmax begrenses av valgt utstyr, men også av tavlenormen. Slik jeg har forstått det så kan man ikke bygge tavler som stemples over 10kA. Stemmer det?
Så det vi pleier å gjøre er å skrive som forutsetning at utstyret må i tilkoblingspunktet ha mer enn 1kA og under 10kA. Febdok beregninger gjøres for å se hvor lavt vi kan ha ikmin, evt om vi må ha lavere ikmax.
Spørsmålet mitt er om vi tenker feil med dette? Kan man stemple utstyr med høyere ikmax enn 10kA? Evt om vi kan bygge utstyr etter andre normer enn tavlenormen?
Set i spesifikasjonen fra en spesifikk rig, og der oppgir de ikmax på 440VAC til 20kA, og da kan de da strengt tatt ikke bruke utstyret vi bygger om det stempes til 10kA.
Setter pris på tanker og innspill rundt dette.
Hva er, og hvor står kravet til batterikapasiteten på et batterianlegg som er tilknyttet UPSèr ombord på en FSU? Når er vi i en situasjon som avviker fra krav? Kan man da drifte videre?
Hei, jeg jobbet som elektriker i over førti år har gruppe L og H. Er nå pensjonist.
Klubbhuset i båtforeningen vår skal pusses opp på dugnad. Veggene skal isoleres innvendig og dermed fores på. Ønsker dermed å skifte ut eksisterende installasjon fra åpent til skjult anlegg. Skal kun bruke eksisterende kurser.
Mitt spørsmål er da, kan jeg gjøre dette uten å involvere innstalatør altså uten å melde det.
Dette for å gjøre det billigst mulig for klubben.
Jeg garanterer at det vil gjøres fagmessig.
Heisann. Vet at man ikke vanligvis bruker jordfeilautomat ombord i skip. Men lurer på om det er noen krav rundt dette når det kommer til varmekabel? Har merket at vi har jordfeilautomat på de icing for eksempel ombord. Men hva sier kravene?
Hei,
Vi ser på mulighet for å ta inn utenlands elektriker uten dsb godkjenning for å demontere noen nye kabinetter på et fartøy som ikke er tilkoblet spenning, for få de gjennom noen dører. Etterfulgt av tilbakemontering.
Kabinetter blir ikke fra eller tilkoblet i denne sammenhengen.
Er det noe lovstridig i denne løsningen?
(Godkjent installatørfirma med rett virkeområder)
Mvh
TO
hei!
i en underfordeling forsynt av 3*10mm2.Må vi koble til egen hovedutjevningsforbindelse på 6mm2, eller skal det være tilstrekkelig med jordingsforbindelsen fra tilførselen + gjennom skottet?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.