Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1491
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9194
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 875
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 36
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 808
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 214
Questions in english icon Questions in english Ask questions and get answers in English 15
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Renault Twizy

Renault Twizy

Denne bilen, definert som motorsykkel trekker 2kW ved lading.
Kommer med fast ladeledning, med støpsel.
Nå som det ikkje er lov lenger med 10A / stikkontakt løsning, sier leverandøren at man må brukke overgangsledning.
Sette opp ladeboks, med overgangskabel til Schuko er for meg komplett idiotisk. Noen som har noe innspill her?

Spurt ${formatDate(1675080480)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Utjevningsleder 544.1

544.1 sier følgende om dimensjonering av utjevningsledere: Ledertverrsnittet for utjevningsledere for beskyttelsesformål for tilkobling til hovedjordklemmen/hovedjordskinnen skal være større eller lik halvparten av største ledertverrsnittet som er benyttet for beskyttelsesjordledere i installasjonen.

Jeg leser dette slik at dersom jeg har en installasjon med verksted og kontorlokaler, og har en elkjel med ledertverrsnitt 4g95AL, så må alle utjevningsledere i kontorlokalene minst være 25mm2, selv om kontorlokalene kun har 3g2,5 som ledertverrsnitt.

Spørsmål 1:

Spørsmålet er satt litt på spissen, og jeg ser tydelig hva NEK'en skriver, men lurer på om det kan være mulig å gjøre en egen risikovurdering her, feks at i områdene rundt elkjelen (teknisk rom) så brukes 25mm2 som utjevningsleder, mens i områder utenfor elkjelen (kontorlokaler) brukes 6mm2 som utjevningsleder?


Spørsmål 2:

Kan man bruke formelen i 543.1.2 for å "senke" kravet til utjevningsledere også?

Ta eksempelet med en elkjele (største ledertverrsnitt i installasjonen) som skal ha 4g95AL. Ved å sette en jordfeilbryter på feks 300mA i forkant, kan man kanskje redusere kravet til beskyttelsesjordlederen fra 95mm2 til 6mm2...

Da vil jo også alle utjevningsledere kunne legges som 6mm2. Har jeg forstått dette riktig?

Spurt ${formatDate(1674769080)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
To forsyningssystemer med felles jordingsanlegg

Skal forsyne et bygg med to trafoer. Systemjording på hver trafo/hvert anlegg TN-C-S. Det blir i realtiteten to separate systemer i et bygg. Er det da i orden å ha en felles jordelektrode for trafoer og bygg, en PEN-splitt i hver fordeling, og forøvrig felles jordingssystem med utjeningsforbindelser osv.? Bortsatt fra jordingsanlegget er systemene adskilt ).

Spurt ${formatDate(1550497022)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Nødstrømskilde i egen branncelle

Har lest gjennom forumene her uten å finne et definitivt svar på dette. Må en UPS som benyttes som nødstrømskilde stå i en annen branncelle enn fordelingen for normalkraft?

Eller kan f.eks. gassing av rommet for å slukke brann med både normalkraft og UPS være tilstrekkelig for at strømforsyningene anees uavhengige? Eventuelt en funksjonssikker UPS (dersom dette finnes)?

Ser veldig mange steder at hovedfordeling og UPS står i samme rom, eller at UPS-kurser for nødstrøm legges til hovedfordeling for normalkraft.

Spurt ${formatDate(1550586269)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Kortslutningssikker forlegning

Dersom beskyttelse mot jordfeil og kortslutning anordnes med jord og kortslutningssikker forlegning av kabler frem til fordeling, hva gjør man da i fordelingen (frem til kurssikeringer)? Som regel er det f.eks. en lastskillebryter på inntaket i en fordeling. Kanskje et overspenningsvern. Må da f.eks. lastskillebryteren være jord og kortslutningssikker? Finnes det jord og kortslutningssikker lastskillebryter?

Spurt ${formatDate(1560846227)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Ubrutt N-leder hovedfordeling

I et TN-C-S-system, er det da krav til at N-skinne i hovedtavle skal kunne frakobles? Eller kan du benytte en 3-polet hovedbryter på inntak (hvor da PEN leder går ubrutt videre) og foreta PEN splitten etter hovedbryter. Det vil da ikke være noen frakoblingsmulighet for N-skinne i hovedfordelingen. Ser at i f.eks. Normguiden s 272 er alle eksempler utførelse med Pen-splitt i forkant av hovedbryter, med påfølgende 4-polet hovedbryter som da gir mulighet for "total" utkobling av hovedfordeling.

Spurt ${formatDate(1566559206)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Overlastbeskyttelse i tavle

Studerer litt NEK 439 og utforming av tavler. Sliter i den forbindelse litt med å se krav til overlastbeskyttelse internt i tavler i denne normen. Finner at tavler skal være beskyttet av virkningene av kortslutningsstrømmer, men ikke noe om beskyttelse mot overbelastning. Er det NEK400 som regulerer krav til dette også internt i tavler?

Dette er da spesielt relevant der det foretas nedtrappning av tverrsnitt internt i tavla slik at In på hovedbryer > Iz for skinna internt i tavla etter nedtrappning.

Er dette greit uten overlastbeskyttelse av nedtrappningen? I så fall, forutsetter dette da at de tilkoblede laster etter nedtrappning defineres som "fast belastning", eller at summen av merkestrøm på utgående vern er mindre enn strømføringsevnen til skinna i tavla etter nedtrapningen?

Spurt ${formatDate(1574951355)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jording av kabelbro

Hvorfor er det ikke krav til jording av kabelbroer? Ved en overledning på en kabelbro vil jo da kabelbroen spenningssettes og vern vil jo ikke løse ut ettersom det ikke er noen returvei for strømmen. Da vil vel kabelbroen stå der spenningssatt og utgjøre en stor berøringsfare skulle noen ta på den og en annen jordet ledende del? For stigeledninger på kabelbro er det jo heller ikke nødvendigvis noe jordfeilvern som ivaretar personsikkerheten.

Spurt ${formatDate(1580211311)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Utjevning ventilasjonskanaler

Skal ventilasjonskanaler utjevnes ved bruk av beskyttelsesmetoden "automatisk utkobling av størmtilførselen" i NEK400:2018?

NEK400:2018 kapittel 411.3.1.2 stiller krav til utjevningsforbindelser for beskyttelsesformål. I MERKNAD der refereres det videre til avsnitt 542.4 for en liste over elementer som skal utjevnes. I avsnitt 542.4, VEILEDNING 2, refereres det igjen videre til tillegg 54B. I tillegg 54B er det tegnet inn utjevningsleder for beskyttelsesformål tilknyttet kanal for "luftkondisjonering". Er dette å tolke som at ventilasjonskanaler skal utjevnes?

Spurt ${formatDate(1597679022)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
MOK

Er det krav om måleromkobler på all energimålere med måling via strømtrafo? Hvor står i så fall krav til dette? Eller er dette kun noe nettselskapene krever?

Spurt ${formatDate(1600078692)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.